Valuta: Svensk krone er marginaler fra bundrekord

Udgivet den 01-06-2023  |  kl. 15:17  |  

Den svenske krone er fortsat ude i tovene og ligger torsdag eftermiddag faretruende tæt på bundrekord mod den danske krone.

Ved 15.05-tiden går der 0,6394 kr. på en svensk ditto mod 0,6413 kr. onsdag eftermiddag. Bundrekorden er 0,6372 kr. og er fra onsdag morgen.

Medvirkende til at svække kronen er ikke mindst et presset ejendomsmarked i Sverige, hvor priserne rasler ned.

Og det har gjort det nødvendigt for Riksbanken at træde varsomt med sine renteforhøjelser, også selv om inflationen stadig er tårnhøj.

- Man kan godt forstå Riksbankens bekymringer, da boligfinansiering i Sverige er variabelt forrentet. Det vil sige, at renteforhøjelserne slår meget hurtigt igennem i husholdningerne og erhvervslivet og i prisen på bolig og byggefinansiering.

- Derfor er det ikke en let situation for Riksbanken. Man kunne sige, at den bare skulle hæve renten, hvilket vil styrke valutaen og sende inflationen ned. Men inden da har man måske trukket tæppet væk under det svenske boligmarked, opsummerer Niels Christensen, valutastrateg i Nordea, udfordringerne over for MarketWire.

Selv advarede Riksbanken torsdag morgen direkte om, at store ejendomsselskaber og bankernes store eksponering mod denne sektor er en udfordring.

- Riksbanken har længe haft øje på de risici, der er forbundet med ejendomssektoren i Sverige. Ejendomsselskaberne er presset af de højere renter, dels fordi deres finansieringsomkostninger stiger, og dels fordi værdien af deres ejendomme falder, lød det i bankens analyse af den finansielle stabilitet.

I det store valutakryds mellem euro og dollar er den amerikanske valuta torsdag eftermiddag en smule på hælene.

Det sker efter kommentarer fra Patrick Harker, chef for den amerikanske centralbanks afdeling i Philadelphia, og bestyrelsesmedlemmet Philip Jefferson.

Begge meddelte onsdag, at man bør fastholde renten ved rentemødet, der slutter 14. juni, hvilket umiddelbart vil gøre lidt det mindre attraktivt at have dollarindskud for de, der havde ventet en forhøjelse.

Euro koster torsdag eftermiddag 1,0710 dollar mod 1,0662 dollar onsdag eftermiddag. Samtidig går der 139,09 yen på en dollar mod 139,72 yen onsdag klokken 17.

.\\˙ MarketWire

Jakob Dalskov

Tags:  Forex❯ 

Seneste nyheder