Valuta: Voldsomme udsving i kraftigt rekyl på mandagens nedtur

Udgivet den 06-08-2024  |  kl. 06:32  |  

De voldsomme udsving i de finansielle markeder fortsætter tirsdag morgen.

Japanske yen svinger og svajer i et kraftigt rekyl oven på de seneste dages eksorbitante styrkelse, mens dollar generelt styrkes en anelse efter at være sendt ned i det bredere marked mandag.

Dollarindekset, der vægter amerikanske valuta over for euro, japanske yen, britiske pund, canadiske dollar, schweizerfranc og svenske kroner, ligger tirsdag morgen i 102,76 mod 102,44 mandag eftermiddag.

Japanske yen har ligget mellem 141,67 yen per dollar mandag middag og 146,35 yen i den tidlige handel tirsdag i et uhørt sving på næste 3,5 pct. i valutarelationen mellem to af verdens største valutaer i løbet af et halvt døgn.

Markedet kæmper med afvikling af den tidligere så attraktive carry-handel, efter at den japanske centralbank, Bank of Japan, har strammet pengepolitikken i et overraskende hårdt træk, sideløbende med udsigter til store rentenedsættelser fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

- Den slags udsalg, der manifesterer sig gennem vilde udsving på valutamarkederne, er skarpe og lynhurtige men normalt meget kortvarige. Markederne er tydeligvis nervøse over de divergerende veje, centralbankerne går, hvilket fører til masser af volatilitet, siger chefstrateg Jamie Cox fra Harris Financial Group ifølge Reuters.

Den reducerede renteforskel mellem Japan og USA - og med udsigt til mere af samme skuffe - får investorerne til at vriste sig ud af rentedifferencehandlen, hvilket giver stor efterspørgsel efter yen, mens dollar presses ud i en svækkelse.

- Betingelserne har været modne for yen-finansierede carry-handler i nogen tid. Men undervurderingen af yen var blevet ekstrem, men alle de andre forhold ændrede sig, og når det sker - ligesom i 2008 - kan styrkelsen af yen ske hurtigt og aggressivt, siger porteføljeforvalter James Athey fra Marlborough Investment Management til Reuters.

Med som katalysator var sidste uges overraskende svage amerikanske jobdata, der sammen med skuffende udsigter for de store tech-virksomheder foruden øgede bekymringer over den kinesiske økonomi udløste et globalt udsalg af aktier, råvarer og højt forrentende valutaer.

Og mandag accelererede det globale udsalg af risikable aktiver til svimlende niveauer, hvor aktiemarkederne var tæt på nedsmeltning, da bekymringerne om, at USA står på tærsklen af en recession, i den grad ramte investorerne.

Sent mandag forsøgte den amerikanske centralbanks chef for afdelingen i San Francisco, Mary Daly, at gyde olie på de oprørte vande med bemærkninger om, at de svagere end ventede jobdata i juli ikke betyder, at økonomien er i frit fald. Men hun noterede samtidig, at Federal Reserve bliver nødt til at sænke renten for at undgå en recession.

Markedet indregner nu en rentereduktion på 109 basispoint i år fra Fed, med en 75 pct. sandsylighed for en nedsættelse på 50 basispoint i september i følge CME Fedwatch.

Dollar koster tirsdag morgen 145,11 yen mod 142,66 yen mandag eftermiddag.

Euro koster samtidig 1,0954 dollar mod 1,0978 dollar mandag eftermiddag, mens pund koster 1,2783 dollar mod 1,2758 dollar mandag eftermiddag.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Forex❯ 

Seneste nyheder

18:00 Svensk batteriproducent skærer ned på ambitionerne og skal fyre
17:58 Europa/aktier: Tilbage i fremgang efter en hel uge med fald
17:32 Boozt skal endnu en tur gennem retten - norsk skattevæsen anker igen dom
17:24 Zealand Pharmas fedmemiddel viser gode takter i fase 1b-forsøg med højere doser
17:20 Mandagens obligationer: Indedende renteløft udlignet over eftermiddagen
17:09 Mandagens aktier: Zealand i slutspurt i generelt positivt marked
16:56 Vestas bør få flere amerikanske ordrer vurderer analytiker efter historisk havvindordre
16:30 Roche er i modvind på fedmekandidat
15:57 USA/åbning: Positiv start på ugen efter fredagsflop
15:36 Tyske ansatte i vindmøllesektoren vil sikres mod unfair kinesisk konkurrence
15:08 Vestas skal for første gang levere havvindmøller til USA
14:29 Baltic Dry-indekset stiger med 0,9 pct. på ugens første dag
14:15 USA/tendens: Op på hesten igen
14:09 Svensk regering gør klar til mpox-vaccine fra Bavaian for op til 98 mio. kr.
14:00 Arbejdsgivere og ansatte i techindustrien i USA delt mellem Harris og Trump
13:18 Obligationer/middag: Fastholder indledende rentehop efter fredagens fald
13:12 Europa/aktier: Britisk betting-virksomhed topper den europæiske handel
11:46 Aktier/middag: Revanche til Rockwool bidrager til positiv ugestart efter mismodig fredag
11:36 Chefanalytiker: ECB's fremtidssignaler bliver det mest interessante på torsdagens rentemøde
11:09 Fransk computerspilproducent daler til laveste niveau i ti år - nye titler skuffer