Valuta: Yen svækket markant efter centralbankaktion

Udgivet den 04-04-2013  |  kl. 07:17  |  

Den japanske yen har taget et markant hug, efter at centralbanken har annonceret markante pengepolitiske stimuli. Dermed sætter den nye centralbankchef Haruhiko Kuroda handling bag sine ord.

Den japanske valuta svækkes til 94,13 yen for en dollar mod 93,04 yen for en dollar onsdag. Mod euroen svækkes yennen til 120,77 yen for en euro fra 119,54.

Ifølge det nye program vil den japanske centralbank øge sin stimulus til 7000 mia. yen, der vil blive brugt til at købe obligationer på linje med de britiske og amerikanske programmer. Japan sigter dog primært efter lange statspapirer.

Samtidig understreger Haruhiko Kuroda, at han vil have inflationen op på 2 pct. inden for 2 år.

Haruhiko Kuroda er netop valgt til posten som centralbankchef med et stærkt mandat fra den nyvalgte japanske premierminister Shinzo Abe om, at sætte gang i væksten i Japan, der i årevis har været ramt af deflation og manglende vækst.

Tidligere har Shinzo Abes økonomiske rådgiver Koichi Hamada udtalt, at han ikke ser noget problem i at lade yennen svækkes til 100 yen per dollar. Japan har dog fået kritik for at manipulere med sin valuta for at styrke sin eksport.

I det tunge valutakryds mellem euro og dollar svækkes euroen til 1,2830 dollar fra 1,2849 dollar før den japanske meddelelse.

/ritzau/FINANS

Bertil Barkholt Fruelund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk


Seneste nyheder