Pandemi, politik og profit - når makroøkonomien overtager aktiemarkederne
2020 har i dén grad været et mærkværdigt år for aktionærer verden over. I forsøget på at finde profit på markederne har det været nødvendigt at navigere i hidtil ukendte farvande; både hvad angår den globale pandemi og et amerikansk præsidentvalg, der har udviklet sig til lidt af en farce. Vi ser her nærmere på to af årets største begivenheder på finansmarkederne.
Pandemi sender aktiemarkederne i knæ
Da 2020 tog sin begyndelse, var investorerne generelt positive. Selv om markederne lå højt, og der gennem længere tid var blevet talt om en mulig recession, var denne udeblevet. De børsnoterede selskaber klarede sig generelt godt, og på trods af et historisk højt kursniveau på flere markeder verden over, var der god grund til optimisme indenfor aktiehandel.
I hvert fald til en start. Der viste sig nemlig snart, at det berømte flagermusebid i Wuhan skulle få katastrofale følger for både mennesker og aktiemarkeder. I takt med at pandemien spredte sig verden over, og smitte- og dødstal var på himmelflugt, forholdt det sig stik modsat med aktiemarkederne. Uroen var blevet til panik, og verden over styrtdykkede aktiemarkederne med enorme fald til følge - flere steder over 50% i løbet af få måneder.
Siden da har aktiekurserne danset i takt med udviklingen af pandemien, og senest tog aktierne et hop frem, da Pfizer og BioNTech kunne præsentere en vaccine, der har vist rigtig positive resultater, og som EU nu har bestilt 200 mio. af. Både aktiemarkederne og resten af verden holder derfor vejret i øjeblikket, mens der krydses fingre for, at vaccinen bliver en succes.
Præsidentvalg a la Trump
Pandemien har stået for en stor del af overskrifterne i år, men også det amerikanske præsidentvalg har fyldt meget. Her tørnede Donald Trump sammen med Joe Biden - et valg, som Joe Biden tilsyneladende har vundet. Når vi skriver tilsyneladende, skyldes det, at Donald Trump nægter at anerkende valgresultatet, og rasler med sine sabler omkring mulige sagsanlæg mod flere stater.
Man kan mene om Donald Trump, hvad man vil, men den erhvervsorienterede præsident har været god for aktiemarkederne, og der er næppe nogen tvivl om, at Joe Biden ikke vil køre samme lempelige stil overfor det amerikanske erhvervsliv.Â
En ting er, at aktierne kunne forventes at tage et dyk grundet præsidentskiftet. Noget helt andet er, om det mulige politiske efterspil efter valget kan få indflydelse på aktiemarkederne. For er der noget, investorerne ikke bryder sig om, er det usikkerhed. Og set i bakspejlet har 2020 stort set ikke budt på andet. Verden trænger til ro - og det gør aktiemarkederne også.