OVERBLIK Novo Q3: Stor vækst kan ikke mætte sultent marked

Udgivet den 31-10-2013  |  kl. 09:56  |  

Novo Nordisk er vant til at skulle leve op til massive forventninger fra markedet, og det danske medicinalselskab plejer tilmed gerne at overgå forventningerne.

Men i tredje kvartal skuffede udviklingen en smule for Novo Nordisk, der også nedjusterede forventningerne en smule i danske kr. på grund af valutaeffekter.

For langt de fleste selskaber ville en omsætningsvækst på 24 pct. være en ubetinget succes, men for Novo Nordisk er det skuffende. Sådan var tilfældet i hvert fald med supersællerten Victoza, hvor omsætningen blev øget med 24 pct. i kr. og 28 pct. i lokal valuta i tredje kvartal - og alligevel var godt 7 pct. under analytikernes forventninger ifølge et estimat indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans.

Samtidig var de moderne insuliner skuffende - særligt på grund af Novos bedst sælgende produkt, Novorapid - der med en vækst på 8 pct. i lokale valutaer var klart under analytikernes forventninger. Den langtidsvirkende analog Levemir overgik forventningerne en smule.

- Diabetesforretningen udvikler sig bare ikke helt, som markedet havde forventet. Jeg hæfter mig særligt ved, at de moderne insuliner Novorapid og Novomix har haft en afdæmpet udvikling på det amerikanske marked. Levemir er til gengæld bedre end ventet - drevet af de prisstigninger, der er blevet gennemført tre gange i år, siger Søren Løntoft Hansen, der er Novo-analytiker hos Sydbank, til Ritzau Finans og uddyber:

- Victoza-salget er også lidt til den svage side, men jeg bider dog mærke i, at Novo til en vis grad holder væksttempoet og fortsat tager markedsandele i USA. Novo er ved at få så meget gang i salget på en stribe markeder - særligt også International Operations - at det er svært at nå helt de samme vækstrater.

IKKE PRANGENDE - EJ HELLER EN KATASTROFE

Opfattelsen deles nogenlunde af Michael Friis Jørgensen, der følger medicinalsektoren som analytiker hos Alm. Brand Markets.

- Det er lidt en sjælden skuffelse fra Novo Nordisk, og der er i hvert fald umiddelbart ingen overraskelser. Det er både Victoza, de moderne insuliner og også det humane insulinsalg, der kommer ud lidt lavere end ventet. Det tyder på, at de i lokal valuta har leveret 13 pct. vækst i diabetesforretningen, og det, tror jeg, er nogenlunde som ventet af markedet. En del af skuffelsen skyldes således valutaeffekter. Men generelt er insulinsalget ikke prangende og heller ikke en katastrofe, siger Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans.

På de overordnede linjer omsatte Novo Nordisk for 20.511 mio. kr. i tredje kvartal mod ventet 21.226 mio. kr. blandt analytikerne, mens driftsresultatet (EBIT) landede på 7992 mio. kr. mod ventet 8139 mio. kr.

Bundlinjen gav et plus efter skat på 6415 mio. kr. mod analytikernes forventning om et nettooverskud på 6496 mio. kr.

MINDRE NEDJUSTERING AF FORVENTNINGERNE

En anden ting, som Novo Nordisk-aktionærer ikke ligefrem er vant til, er, at selskabet nedjusterer forventningerne. Traditionelt går det nemlig gerne den anden vej, hvor Novo melder forsigtigt ud til at starte med og efterlader plads til en opjustering af forventningerne.

Sådan har det også været i 2013, hvor forventningerne til både toplinjevæksten og indtjeningen er blevet løftet flere gange. Men også her skuffede Novo Nordisk en smule i tredje kvartal ved at nedjustere forventningerne i danske kr. som følge af modvind på valutamarkederne.

Forventningerne i kroner er sænket til en vækst i salget på omkring 6,5-8,5 pct. samt en fremgang i resultatet af primær drift på 5-8 pct. Novo Nordisks forventninger til den rapporterede vækst var tidligere 7-9 pct. målt på omsætningen og omkring 6-9 pct. målt på driftsindtjeningen.

I faktiske tal venter Novo Nordisk ifølge Ritzau Finans beregninger et resultat af primær drift i 2013 på omkring 30,9-31,8 mia. kr. mod analytikerestimatet på 32,4 mia. kr., ifølge SME Direkt. Omsætningen ventes i størrelsesordenen 83,1-84,7 mia. kr. mod ventet 85,1 mia. kr., mens bundlinjen guides i intervallet 24,7-25,4 mia. kr. mod ventet 25,9 mia. kr.

- Det er ikke den helt store overraskelse, at dollar og yen presser Novo Nordisk. Jeg hæfter mig ved, at forventningerne trods alt fastholdes i lokale valutaer, siger Søren Løntoft Hansen.

Men en fastholdelse her er ikke nok til at tilfredsstille Michael Friis Jørgensen.

- Det indikerer enten konservatisme eller et meget svagt fjerde kvartal, konstaterer analytikeren fra Alm. Brand Markets.

AKTIESPLIT ANNONCERET

Samtidig med regnskabet annoncerede Novo Nordisk desuden, at selskabet fra nytår splitter sin aktie, så én eksisterende Novo-aktie bliver til fem.

- For at sikre omsætteligheden af Novo Nordisks B-aktier og ADRer (American Depositary Receipts) og bringe kursniveauet på linje med den eksisterende markedspraksis for især ADR’erne har bestyrelsen besluttet at gennemføre et aktiesplit i forholdet fem til én, skriver Novo Nordisk i sit regnskab.

Dermed vil stykstørrelsen blive sænket til 20 øre fra tidligere 1 kr. Ændringen vil træde i kraft den 2. januar 2014.

- Aktiesplittet er spændende, men teoretisk set ændrer det ikke noget. Det kan øge omsætteligheden af aktien en smule på sigt, men der ryger hverken noget ud eller ind af Novo af den grund, siger Sydbanks Søren Løntoft Hansen.

2014-FORVENTNINGER ET EKKO AF SIDSTE ÅR

Novo Nordisk serverede traditionen tro også forventninger for 2014 i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal.

Og forventningerne til næste år, der lyder på høj encifret vækst i salg og driftsresultat i lokal valuta, er et rent ekko af forventningerne til 2013, som Novo også lagde frem for 2013 på samme tidspunkt sidste år. De er siden blevet opjusteret af flere omgange til en vækst i omsætningen på 11-13 pct. samt en fremgang i driftsindtjeningen på 12-15 pct.

Men der er også en række grunde til at melde mere konservativt ud denne gang, vurderede Novo Nordisk koncernfinansdirektør, Jesper Brandgaard, på en telekonference for pressen efter regnskabet.

Det gælder dels patentudløbet på Novos diabetespille Prandin, som ville ramme væksten i fjerde kvartal og reducere salgsvæksten med omkring 1 pct.point. Dernæst kommer, at Novos mindste forretningsområde for biofarmaceutiske produkter, herunder blødermedicinen Novoseven, næppe vil klare sig lige så godt næste år, og endelig:

- Vi har set en væsentlig vækst i biofarma og Novoseven i år, og vi ved, at det historisk er en volatil forretning. Så en vækstrate år til dato på 12 pct. for hele biofarmaområdet og på 11 pct. for Novoseven i særdeleshed, regner vi ikke med er bæredygtigt. Det er mere sandsynligt, at Novoseven vil vokse i størrelsesordenen 5 pct., sagde Jesper Brandgaard på telekonferencen.

Han pegede desuden på, at en amerikanske Express Scripts tidligere i år fjernede et par Novo Nordisk-midler fra sin lister over tilskudsberettigede midler. Express Scripts rådgiver en række sygekasser, der står for dækningen af omkring 45 mio. amerikanere, og kontrakttabet kan få indflydelse på Novos salgsvækst i USA i 2014.

- Vi venter en påvirkning fra Express Scripts, der rammer både Novolog og Novomix, men også Victoza, når tilskudsstatus ændres per 1. januar 2014, siger Jesper Brandgaard.

Samlet set er regnskabet ikke faldet i god jord hos investorerne, der efter knap en times handel torsdag sender Novo Nordisk-aktien ned med 4 pct. til 948 kr.

/ritzau/FINANS

Mikkel Brix Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk


Seneste nyheder