Aktier/middag: Nervøsitet sender C20 Cap i stort fald

Udgivet den 24-08-2015  |  kl. 11:19  |  
Novo Nordisk

De danske aktier lider store fald i mandagens handel, hvor en frygt for opbremsende vækst i Kina - der måske kan sprede sig til resten af verden - får investorerne til at trykke på salgsknappen.

Det danske C20 Cap-indeks ligger ved 11.15-tiden 3,6 pct. lavere i 928,49. Holder niveauet mandagen ud, vil der være tale om det største endagsfald i indeksets historie, der dog kun tæller knap fire år.

C20-indekset, der tidligere var det toneangivende danske aktieindeks, oplevede i 2008-2009 markant større fald efter krakket af bank- og finanskoncernen Lehman Brothers, som af mange betegnes som starten på finanskrisen. Den 6. oktober 2008 dykkede indekset hele 11,06 pct. og havde mange dage med fald på 5-6 pct. i den efterfølgende periode.

- Når vi ser på, hvorfor danske aktier falder, er det ikke på grund af de netop aflagte kvartalsregnskaber (i Danmark, red). Det skyldes derimod en global usikkerhed afstedkommet af en vækstopbremsning og devaluering i Kina, siger Otto Friedrichsen, aktiestrateg i Formuepleje, til Ritzau Finans.

Han henviser til de tre devalueringer, som den kinesiske centralbank foretog i forrige uge, der måske kan sprede sig som ringe i vandet.

- I det store perspektiv var devalueringen af yuan ganske beskeden, men markederne frygter nu, at det blot var begyndelsen på en større devaluering, der for alvor vil tage fart og sprede sig til Europa og USA, siger Otto Friedrichsen.

Derudover nævner han, at en lang række vækstlande har en høj gæld i dollar, og hvis deres valutaer svækkes, bliver gælden højere.

Otto Friedrichsen peger desuden på, at den kinesiske devaluering er med til at udvande effekten af de de kvantitative lempelser, som Den Europæiske Centralbank har ført igennem for at sparke gang i den europæiske økonomi, herunder et stort opkøbsprogram og rekordlave renter.

Med stor uro på makrofronten er der mindre fokus på de enkelte selskaber. Herhjemme er der størst kurshug til Genmab, der falder 5,7 pct. til 542,50 kr.

I bunden af C20 Cap finder man også Novo Nordisk. Dollar er de seneste dage svækket over for euro og kroner, og det er netto negativt for Novo, der henter en stor del af indtjeningen i USA. Aktien dykker 4,8 pct. til 351,10 kr.

Midt i feltet finder man forsikringskoncernen Tryg, der mandag har købt Skandias ulykkesforsikring af børn og voksne. Der er tale om cirka 150.000 forsikringsaftaler, som sidste år udgjorde omkring 250 mio. svenske kr. i bruttopræmier.

Tryg, hvis kursmål desuden er blevet sænket med 18 kr. til 152 kr. hos finanshuset, Exane, falder 3,5 pct. til 124,90 kr. I nogenlunde samme luftlag dykker Vestas 4,1 pct. 325,50 kr. trods annonceringen af en ordre på 50 megawatt i Uruguay.

I den anden ende af indekset præsterer Novozymes bedst, eller mindst dårligt, med et fald på 1,1 pct. til 277,10 kr.

Uden for C20 Cap-indekset er der fokus på selskabet Brødrene A&O Johansen, der ifølge Berlingske er kommet i strid modvind, efter at det har opkøbt Billig VVS, der er den førende udbyder af VVS-udstyr på nettet, og nu sælger til både professionelle håndværkere og private på samme tid.

Det har fået flere professionelle håndværkere til at gå til konkurrerende grossister som Sanistål og Brdr. Dahl. A&O's aktie falder 5,4 pct. til 1750 kr., mens Sanistål-aktien dykker 3,2 pct. til 60 kr.

I løbet af mandagen vil der være halvårsregnskaber fra Bording, Parken og Totalbanken, mens RTX aflægger regnskab for tredje kvartal.

/ritzau/FINANS

Aske Muff +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk