Økonomer: Den svenske Riksbank afventer ved at holde renten i ro

Udgivet den 22-09-2020  |  kl. 11:51  |  

Riksbankens melding om en fastholdelse af reporenten på 0 pct. var forventet, selv om den svenske inflation længe har været tættere på 0 end bankens målsætning på omkring 2 pct.

Det skriver Troels Kromand Danielsen, cheføkonom i Nykredit, i en kommentar til meldingen fra den svenske centralbank.

Baggrunden for den lave inflation er årlige prisfald på benzin, diesel og elektricitet, som har været med til at holde forbrugerpriserne nede i Sverige.

Riksbanken er desuden klar over, at renteændringer ikke har samme effekt på økonomien som førhen, hvilket kan forklare fastholdelsen af renten, lyder vurderingen:

- Det er usikkerhed om fremtidig indkomst og økonomisk udvikling, og ikke mindst smittespredning, der får virksomheder og forbrugere til at holde igen med investeringer og forbrug. Ikke for høje renter, skriver Troels Kromand Danielsen.

Riksbanken forventer, at den ledende rente vil forblive på 0,00 pct. mindst frem til udgangen af 2023.

Derudover ventes inflationen at blive 0,5 pct. i år, mens inflationen i 2021 forventes at ramme 1,2 pct.

Centralbanken meddeler også, at den er klar til at benytte alle tilgængelige værktøjer, hvis det bliver nødvendigt under genopretningen af økonomien. Herunder en sænkelse af styringsrenten, hvis det kan have en positiv effekt.

Riksbanken vil dog fortrække at udvide sit obligationsopkøbsprogram frem for en nedsættelse af renten, da bankens prognose for inflationen i 2022 på 1,3 pct. stadig er et godt stykke under målsætningen.

Det vurderer Kim Blindbæk, seniorøkonom ved Sydbank, som forventer en udvidelse af bankens opkøbsprogram på et senere rentemøde.

- Det kommer dog næppe til at ske på den korte bane, da Riksbanken indtil videre har købt for blot 190 mia. svenske kroner ud af puljen på 500 mia. svenske kroner, skriver seniorøkonomen i en kommentar.

Hos Nykredit finder Troels Kromand Danielsen det fornuftigt, at centralbanken afventer effekten af den svenske finanspolitik på den økonomiske genopretning, inden banken tyr til rentenedsættelser.

Den svenske regering fremlagde mandag et finanslovsforslag, der blandt andet indeholder en plan om at pumpe 105 mia. svenske kroner - 75 mia. danske kroner - ind i økonomien næste år.

Pengene skal gå til at sætte gang i hjulene efter coronakrisen.

/ritzau/FINANS

Frederik Kjærgaard Bonde

Tags:  macro❯  Sverige❯ 

Relaterede nyheder