Aktier/åbning: Ny covid-19-variant sender rød bølge over aktiemarkedet

Udgivet den 26-11-2021  |  kl. 09:15  |  
Novo Nordisk - Research

Der er en blodrød stemning på det danske aktiemarked fredag morgen, hvor der ikke er et eneste selskab i grønt på det danske C25-indeks.

Det danske eliteindeks er efter få minutters handel nede med 2,4 pct. i 1878,10.

Torsdag steg C25-indekset med 1 pct. til 1925,18, da investorerne tog forskud på Black Friday og købte billigt ind i Ørsted, Vestas og Demant efter fald både tirsdag og onsdag.

Novo Nordisk er til morgen kommet med nyt om forventningerne til salgsvæksten i 2022, hvis salgsvækst ventes negativt påvirket i 2022.

Meddelelsen lander i et i forvejen trykket marked, efter at det torsdag kom frem, at der er registreret en ny variant af covid-19 i Sydafrika, der potentielt kan være farligere og mere smitsom end hidtidige varianter.

Varianten er indtil videre opsporet i Sydafrika, Hongkong og Botswana.

NOVO VENTER LAVERE SALGSVÆKST I 2022

Novo Nordisk venter, at salget i Kina vil blive ramt af en volumenbaseret indkøbsaftale (VBP). Det ventes at påvirke salgsvæksten negativt i 2022, oplyser selskabet i en meddelelse fredag morgen.

- Novo Nordisk venter nu en estimeret negativ påvirkning på den globale salgsvækst på omkring 3 pct. i 2022 som et resultat af lavere priser og lavere salgsvolumen på insulin i Kina, skriver Novo Nordisk i meddelelsen.

Her var der ifølge Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker i Sydbank, indregnet en lavere salgsvækst på 4,5 pct.

Novo Nordisk henter 12 pct. af sin omsætning fra Kina, og her kommer 75 pct. af omsætningen fra insulin. Det vil overordnet sige, at 9 pct. af Novo Nordisks omsætning stammer fra salg af insulin i Kina, og det er det marked, der gennem VBP-salget - også kaldet volume based procurement - er kommet under pres.

- Der har så været snak om reduktioner i priserne i størrelsesordenen 40-50 pct., siger Søren Løntoft Hansen og uddyber, at markedet på den baggrund havde regnet med negativ påvirkning på omkring 4,5 pct.

- Effekten er lidt til den svage side i forhold til det, der hidtil har været i markedet, så det er trods alt positivt, siger han.

Aktien falder fredag morgen 1,5 pct. til 709,10 kr.

SEJR TIL FCK OG NEDERLAG TIL BRØNDBY IF

Uden for C25-indekset er der boldnyt fra Brøndby IF og FCK, der er ejet af Parken Sport & Entertainment, efter at begge hold spillede internationalt torsdag.

Det blev til et nederlag på 1-3 til Brøndby mod Lyon, mens FCK vandt 4-0 over Lincoln Red Imps fra Gibraltar.

Brøndby IF handles uændret i 0,55 kr., mens Parken Sport & Entertainment dykker 3,2 pct. til 82,80 kr.

MT Højgaard Holding har takket nej til opkøbet af den kriseramte konkurrent Barslund, skriver Børsen.

Aktien stiger 1,4 pct. til 224 kr. ved åbning.

I Danske Andelskassers Bank handles der fredag eksklusive rettigheder til aktieudbytte på 0,14 kr.

Aktien åbner 0,5 pct. lavere i 10,50 kr.

ROCKWOOL FÅR JUSTERET KURSMÅL

Rockwool har fået opmærksomhed fra finanshusene, efter at selskabet onsdag fremlagde regnskab for tredje kvartal.

Det har fået HSBC til at sænke kursmålet med 100 kr. til 3600 kr., mens anbefalingen "køb" gentages, viser data fra Bloomberg.

Også ABG har regnet på aktien og fundet plads til at hæve kursmålet fra 2950 kr. til 3300 kr. Her er anbefalingen også uændret køb.

Rockwool-aktien fortsætter faldene fra onsdag og torsdag og falder fredag morgen 3,9 pct. til 2435 kr.

FLSmidth er ligeledes kommet under luppen, og RBC Capital har hævet kursmålet på aktien til 315 kr. fra 300 kr. og gentaget anbefalingen "outperform".

Aktien falder 3,2 pct. til 235,90 kr. ved åbning.

.\\˙ MarketWire

Morten Frederik Heltoft

Tags:  Danmark❯  Market Open❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder