Aktier/IP: Sats på Europa frem for USA i 2018

Udgivet den 22-12-2017  |  kl. 13:57  |  

De amerikanske aktier har haft et fremragende 2017, hvor det brede amerikanske S&P 500-indeks er steget med omtrent 20 pct.

Dermed har de amerikanske papirer også klaret sig bedre end de europæiske ækvivalenter på et år, hvor blandt andet forhandlingerne om den meget omtalte skattereform i USA, der nu er endeligt stemt igennem Kongressen, har taget fokus og skabt positiv stemning om aktierne.

Men næste år kan der meget vel være fidus i at kaste mere af sin kærlighed på de europæiske aktier i stedet, efter et 2017 hvor fremgangen i det paneuropæiske Stoxx 600-indeks har været under halvdelen af opturen for S&P 500-indekset.

Sådan lyder i hvert fald vurderingen fra Morten Kongshaug, der er investeringsstrateg hos Industriens Pension.

- Det mere afdæmpede afkast for europæiske aktier skyldes blandt andet valutamodvind for euro og en europæisk finanssektor, der har haft det svært med det ekstreme lavrentemiljø, forklarer han om udviklingen i året, der nu snart er gået.

- Hvis vi ser frem mod 2018, er det ikke vores vurdering, at tendensen fortsætter. Meget taler for at hive lidt gevinster hjem fra amerikanske aktier og i stedet overvægte europæiske aktier ved her årets afslutning. Vi vurderer, at europæiske aktier vil outperforme amerikanske aktier med mindst 5 pct. næste år og muligvis væsentligt mere, fortsætter han.

En væsentlig del af forklaringen på den spådom er, at de europæiske aktier nu er noget billigere prissat end de amerikanske modparter efter udviklingen i 2017.

Ifølge Morten Kongshaug er den estimerede P/E (price/earnings), der sætter prisen på en aktie i forhold til den ventede indtjening, over de næste 12 måneder på 18 for de amerikanske aktier samlet set, mens tallet blot er 15 for de europæiske papirer.

Dertil kommer en ikke uvæsentlig svækkelse af dollar over for euro i løbet af 2017, som har gjort livet vanskeligere for de europæiske eksportører, som rapporteret har tjent mindre på grund af den udvikling. Omvendt har det betydet højere indtjening for de amerikanske selskaber, der har omsætning uden for USA's grænser.

BEDRING I FINANS OG ØKONOMIEN GENERELT

Endelig vurderer Morten Kongshaug, at finanssektoren i Europa, der har haft vanskelige tider i 2017 på grund af de lave renter, vil få det bedre næste år.

Det er der god mulighed for, selv om renteindtægter er den klart største indtægtskilde for den type virksomhed, og renterne forventeligt fortsat vil forblive på et lavt niveau også i 2018.

- Både europæiske banker og forsikringsselskaber har gradvist flyttet en større andel af indtjeningen over på gebyrer og fondsproduktsalg, og grundlaget for en mere solid indtjening er til stede - også selv om renterne bliver ved med at være rekordlave, siger Morten Kongshaug.

Han peger endvidere på, at den europæiske økonomi generelt har fået det bedre, og at de pengepolitiske prognoser for Europa og USA fortsat er ret uens.

Mens den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har travlt med at stramme pengepolitikken, har Den Europæiske Centralbank (ECB) formentlig endnu langt til den første rentestigning og en gradvis normalisering af den lempelige politik.

- Endelig er europæisk økonomi i bedre form end set længe, og udsigterne for 2018 er fornuftige. Samtidig har Fed mere travlt end ECB med at stramme pengepolitikken, og det er et meget væsentligt spørgsmål, hvordan markederne reagerer næste år, når centralbankernes - ikke mindst Feds - støtte gradvist mindskes, siger Morten Kongshaug.

Industriens Pension venter dog ikke nogen stor aktiefest næste år - hverken i USA eller Europa.

- Der kan dog fortsat være noget at hente i Europa, mens vi mangler en ny driver i USA, der kan give aktiemarkedet det næste større løft, påpeger Morten Kongshaug.

/ritzau/FINANS

Mikkel Brix Kvols

Tags:  Europa❯  Shares❯  USA❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
3,49%
 
15:44:01

 
2,23%
 
15:44:01

 
-0,48%
 
15:44:01

 
-2,40%
 
15:44:01

 
-5,14%
 
15:44:01

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder