Aktier/middag: Chr. Hansen er den uglesete darling som trækker C25 ned

Udgivet den 10-10-2019  |  kl. 11:49  |  
Arkiv: Foto

Selskabsnyheder for Tryg og - i særdeleshed - Chr. Hansen vejer tungt i torsdagens danske aktiemarked, hvor de trækker C25-indekset i et fald, der med afstand overhaler det mere overskuelige mismod, som præger de europæiske kolleger.

Et regnskab med skuffende forventninger til det kommende regnskabsår presser aktien i Chr. Hansen til bunds i C25 med et fald på 13,3 pct. til 502,20.

Ingrediensselskabet bærer dermed hovedansvaret for et fald i eliteindekset på 1,1 pct. til 1102,41, mens det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks til sammenligning klarer dagen med et fald på 0,1 pct.

Chr. Hansen havde i sit fjerde kvartal en omsætning på 305,9 mio. euro, og overskuddet af primær drift, EBIT, før særlige poster lød på 101,9 mio. euro. Analytikerne havde set frem til en omsætning på 312 mio. euro og et EBIT-overskud før særlige poster på 105 mio. euro.

Men særligt skuffende er forventningerne om en vækst på 4-8 pct. i 2019/20 set i forhold til selskabets langsigtede forventninger om en årlig vækst på 8-10 pct.

- Jeg tror ikke, at Q4 betød så meget, men det var til den svage side. Det er mere forventningerne, som skuffer markedet, konstaterer senioraktierådgiver Martin Munk i Jyske Bank.

- Vi var lidt bekymrede i forvejen, for vi havde jo fået nedjusteringen tidligere på året, som indikerede lavere vækst. Men vi hørte ingenting til det kommende år, så der var spænding omkring, om der bare var tale om en midlertidig effekt, eller om vi skulle vænne os til, at Chr. Hansen leverer en lavere vækst. Og det skal vi nok, uddyber han som delvis forklaring på det markante kursfald for aktien.

Men effekten forstærkes ifølge Martin Munk at, at Chr. Hansen tidligere har været aktiemarkedets "darling", som blev handlet til høje kurser baseret på netop tocifrede væksttal.

- Så der klart, at der kommer nogle justeringer på nedsiden de kommen dage, forudser han. Men faldet på 13 pct. er mere, end estimaterne skal ned, mener Martin Munk.

MILDERE MEDFART TIL NOVOZYMES

Helt anderledes medfart får Novozymes, som stiger 0,2 pct. til 284,70 kr., til trods for at selskabet onsdag måtte nedjustere sine forventninger til det indeværende regnskabsår.

Volatile markeder inden for ethanol i USA og globalt landbrug samt stivelsesforretningen inden for føde- og drikkevarer påvirker fortsat omsætningen negativt, og derfor venter selskabet nu ikke længere at kunne indfri forventningen om en organisk omsætningsvækst på 1-3 pct. for helåret. Forventningen er nu minus 2 pct. til 0 pct. for hele året.

- Der havde vi nok lugtet lunten lidt mere, mener Martin Munk.

- Vi har selv sagt, at de godt nok skulle løbe stærkt for at nå deres helårsresultat med den svage start, de havde fået på året, bemærker han.

Tryg var også aktuel med regnskab torsdag morgen, og forsikringsaktien falder med 2,4 pct. til 188,40 kr. ved middagstid.

Forsikringskoncernens fik et nettooverskud på 599 mio. kr., mens analytikerne ifølge et gennemsnitsestimat indsamlet af Tryg selv havde regnet med et kvartalsoverskud på 621 mio. kr.

Det forsikringstekniske resultat steg til 870 mio. kr. fra 761 mio. kr. i tredje kvartal af 2019. Analytikere havde ventet et forsikringsteknisk resultat på 861 mio. kr.

Tryg fastholder i regnskabet sine målsætninger for 2020.

I toppen af C25 befinder sig torsdag middag de to Mærsk-aktier med et plus til B-aktien på 1,1 pct. til 7558 kr.

Ifølge Martin Munk rimer det meget godt med en sektorudvikling til fordel for mere cykliske aktier, som ses på de europæiske markeder.

ANALYTIKERNE BAKKER OP

En række kursmålsændringer for nogle af de større danske aktier er med til at krydre torsdagens aktiemarked.

Den britiske storbank Barclays løfter sit kursmål Carlsberg til 1165 kr. fra 1033 kr. og gentager anbefalingen "overvægt".

Coloplast får løftet kursmålet hos JPMorgan til 594 kr. fra 562 kr. Anbefalingen er uændret "undervægt".

Grupo Santander skruer op for sit kursmål for Ørsted til 650 kr. fra 615 kr. og gentager anbefalingen "køb".

Carlsberg-aktien falder torsdag med 0,5 pct. til 1004,50 kr., Coloplast dykker med 0,3 pct. til 782 kr., mens Ørsted-aktien balancerer i status quo på 627,20 kr.

/ritzau/FINANS

Henning Lars Nielsen

Tags:  Danmark❯  Shares❯  Intraday❯ 

Relaterede nyheder