Aktier/middag: Zealand i rekord efter stærke data mens Carlsberg trækker ned

Udgivet den 21-06-2024  |  kl. 11:53  |  
Arkiv: Foto

En stigning i aktien i Zealand Pharma på 22 pct. springer i den grad i øjnene på det danske aktiemarked fredag middag.

Baggrunden er de data, som biotekselskabet offentliggjorde torsdag aften for sit store håb til behandling af fedme - data, som selskabets topchef, Adam Steensberg, ikke tøvede med at kalde "vanvittigt gode".

Hvad der også springer i øjnene i fredagens marked er et kraftigt kursfald til Carlsberg, efter den britiske læskedrikproducent Britvic har afvist foreløbigt to købstilbud fra det danske bryggeri.

Overordnet i Europa er stemningen lettere negativ, og herhjemme falder C25-indekset da også 0,4 pct. til 1977,03. Over ugen er det danske eliteindeks dog steget 0,5 pct.

- Aktierne i Europa falder lidt tilbage på ugens sidste dag. Herhjemme er det Zealand Pharma og Carlsberg, det handler om - det er her vinden blæser, siger Lars Hytting, chef for aktiehandel hos Artha Kapitalforvaltning, til MarketWire.

Og for Zealand Pharma er der være tale om kraftig medvind, idet aktien er hamret i vejret med 22,6 pct. til rekordkursen 793 kr. Det sker efter resultaterne med fedmemidlet Petrelintid i et fase 1b-studie.

STADIG MEGET KAN GÅ GALT

Hos Artha Kapitalforvaltning vurderer Lars Hytting, at kursstigningen "umiddelbart er på sin plads", men finanshuset har dog benyttet lejligheden til at få solgt lidt ud af aktien.

- Der er for meget fugle på taget over det til min smag. Der er stadig en bid vej til markedet for midlet, og der er stadig mange ting, der kan nå at gå galt. Men det er da stærke data og et rigtig godt skridt på vejen fra Zealand.

- Så umiddelbart er stigningen på sin plads. Det er jo et potentielt guldmarked det her, selvom det er et fedmemarked, og der er altså penge at hente, hvis man slipper igennem nåleøjet, og det er da noget, der tyder på, at Zealand kan komme til. Men der er stadig mange ting, der kan gå galt, siger Lars Hytting.

CARLSBERG FÅR KURV

Den britiske læskedrikproducent Britvic har sagt nej tak til et opkøbstilbud fra Carlsberg. Buddet lød på 1250 pence per aktie, mens det danske bryggeri også tidligere har fået afvist et bud på 1200 pence per aktie, fremgår det af Bloomberg News.

Ifølge Britvic værdisætter buddet, der svarer til 27 mia. kr., selskabet alt for lavt.

Carlsberg-aktien er efterfølgende faldet 7,8 pct. til 873,40 kr.

- Det er en ret markant reaktion. Der er tydeligvis frygt for, at Carlsberg vil være villig til at betale endnu mere, og at det her går ud over den udlodningspolitik, der var i gang i forvejen.

- Der er altid en usikkerhed ved opkøb, og jeg tror, at der er mange, der ikke synes, at Carlsberg skal købe noget op men bare fokusere på egen forretning og pleje investorerne og være en lidt kedelig business, siger Lars Hytting.

Han undrer sig også lidt over de strategiske træk fra Carlsberg side.

- Carlsberg har jo gerne villet fokusere på Asien. Man har jo lagt kortene frem, at det var der, der skulle hentes vækst primært. Så det virker lidt mærkeligt at købe et britisk bryggeri. Måske går det ikke så godt i Asien alligevel, jeg ved det ikke, men det virker sådan lidt mærkeligt, siger Lars Hytting.

Fredagen har også budt på nyt fra NKT, der har købt den portugisiske kabelproducent Solidal af Njord Partners for 1,4 mia. kr. for at tilføje kapacitet inden for mellem- og højspændingskabler med henblik på at imødekomme den stigende efterspørgsel drevet af opgraderinger af elnettet og vedvarende energiprojekter i Europa.

Opkøbet er blevet positivt vurderet af investorerne, som har sendt NKT-aktien op med 1,4 pct. til 576 kr.

MÆRSK FÅR SNITTET KURSMÅL

Mærsk har fået skåret sit kursmål til 11.700 kr. fra 12.600 kr. hos svenske SEB, så det nu ligger snert op ad den seneste børskurs. Anbefalingen er uændret "hold", viser data fra Bloomberg News.

Mærsks B-aktie ligger 0,5 pct. højere i 11.690 kr.

.\\˙ MarketWire

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  Danmark❯  Shares❯  Intraday❯ 

Seneste nyheder