Analytiker: Handelskrig rammer USA - Apple stod i skudlinjen

Udgivet den 03-01-2019  |  kl. 10:15  |  

Det er ikke hverdagskost, at Apple, en af verdens største techgiganter, nedjusterer sine forventninger. Ved indgangen til det nye år skulle man således to årtier tilbage for at finde den seneste af slagsen.

Det ændrede sig dog onsdag aften. Efter et svagere salg i Kina måtte administrerende direktør Tim Cook svinge kniven over forventningerne. Det fik aktien til at falde med 7,6 pct. i eftermarkedet.

Nedjusteringen gør det ifølge chefanalytiker Allan von Mehren fra Danske Bank tydeligt, at de amerikanske virksomheder i stigende grad står i skudlinjen i handelskrigen mellem den asiatiske stormagt og USA.

- For det første har svækkelsen af Kinas økonomi bidraget til lavere vækst i privatforbruget på grund af øget usikkerhed om fremtiden. Forbruget af luksusgoder og varige forbrugsgoder er typisk noget af det, der rammes i en økonomisk nedtur, og her står Apple altså i skudlinjen, skriver han i en kommentar.

- En anden kanal Apple rammes af i handelskrigen, er en tendens til, at kineserne støtter deres egne mærker - på bekostning af amerikanske mærker. For Apple har det nok ikke mindst kunne mærkes efter anholdelsen af Huaweis finansdirektør, Meng Wanzhou, i starten af december, lyder det fra chefanalytikeren.

Allan von Mehren peger på, at anholdelsen af Wanzhou har skabt stor vrede i Kina, hvilket har ført til, at flere virksomheder er begyndt at yde økonomisk tilskud til deres ansatte, hvis de køber en telefon fra Huawei.

Apple skal i fremtiden skal stjæle markedsandele fra konkurrenterne for at vokse i Kina, da stort set alle kinesere nu har en telefon - og det kan blive svært, når de kinesiske mærker bliver støtte, lyder det fra chefanalytikeren.

- Det bliver mere og mere tydeligt, at amerikanske virksomheder i stigende grad vil blive ramt i krydsilden mellem USA og Kina i handelskrigen. Og når det er en af verdens største virksomheder som Apple, der bliver ramt, så sætter det spor i de finansielle markeder, vurderer han.

- Af samme årsag venter vi også, at Trump er meget ivrig efter snart at få afsluttet handelskrigen, da han står over for en snarlig valgkamp. Det sidste han har brug for her er en svækket amerikansk økonomi og aktiemarkeder, der falder yderligere på grund af øget usikkerhed, skriver Allan von Mehren.

/ritzau/FINANS

Oliver Sønderbye Therp

Tags:  macro❯  Kina❯  USA❯ 

Relaterede nyheder