Britisk økonomi skrumper - men ikke så meget som ventet - NY

Udgivet den 15-01-2021  |  kl. 08:30  |  

Tilbageslaget i økonomien i Storbritannien var ikke så stort, som analytikerne havde ventet i november sidste år.

Samlet faldt væksten i bruttonationalproduktet, BNP, i november med 2,6 pct. i forhold til måneden før. Ifølge Bloomberg News var der ventet et fald på 4,6 pct.

Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank, siger, at faldet i sig selv ikke er overraskende, da Storbritannien strammede restriktionerne i forbindelse med at stoppe smitten med corona gevaldigt i november. Og det lagt sammen med folks adfærdsændringer på grund af høje smittetal, rammer økonomien.

- Selvom faldet er stort, så var det ikke lige så stort som i foråret, hvilket blandt andet skyldes, at restriktionerne i november ikke var så stramme i foråret, og at sygdommen er mere velkendt nu, skriver Mikael Olai Milhøj i en kommentar til tallene.

Han peger på, at der er ikke meget, der tyder på, at britisk økonomi hverken i december og i januar, hvor Boris Johnson igen har lukket ned for Storbritannien, har set markant bedre ud.

- Det hjælper heller ikke, at der er problemer med at tilpasse sig det nye handelssamarbejde med EU, der er markant mere bureaukratisk, hvilket rammer samhandlen, fordi blandt andet papirarbejde ikke er udfyldt korrekt, lyder det fra Danske Banks senioranalytiker.

Høje smittetal, der nødvendiggør restriktioner, vil betyde, at økonomien ikke kommer tilbage på sporet henover vintermånederne, hvor virussen fortsat har gode betingelser til at sprede sig.

- Vi lærte sidste år, at covid-19 er sæsonbetonet, og derfor tror vi, at Storbritannien kan begynde gradvist at lempe restriktionerne i foråret, hvor smittetallene gerne skulle komme ned, fordi vi begynder at bruge mere tid udenfor, hvor virussen smitter mindre. Det skulle gerne medføre højere økonomisk aktivitet igen, siger Mikael Olai Milhøj.

/ritzau/FINANS

Charlotte Mackeprang

Tags:  macro❯  Storbritannien❯ 

Relaterede nyheder