Chefstrateg: Usikkerhed om den tyske økonomi fortsætter

Udgivet den 29-11-2019  |  kl. 10:43  |  

Dagens overraskende fald i den tyske arbejdsløshed i november ændrer ikke på, at Europas største økonomi balancerer på randen af recession.

Det skriver chefstrateg Frederik Engholm fra Nykredit i en kommentar til tallene, som viste et fald i arbejdsløsheden med 16.000 personer over måneden, mens arbejdsløshedsraten fastholdes på 5 pct.

- Dagens tal indikerer, at nedgangen i industrien, selv om den er voldsom, i hvert endnu ikke har trukket hele økonomien med ned. Tysk økonomi har været blandt de hårdest ramte af den politiske usikkerhed, der har omsluttet verdensøkonomien, skriver han i en kommentar.

Tysk økonomi er meget industri- og eksporttung og er blevet påvirket af både brexit og handelskrigen, men indtil videre har servicesektoren i økonomien været tilstrækkelig robust til at modvirke svagheden i industrien.

Det indikerer dagens tal stadig er tilfældet, idet langt størstedelen af jobskabelsen ligger inden for service.

- Vi har dog på det seneste set bekymrende signaler fra erhvervstilliden i servicesektoren, som peger på, at selv om situationen stadig er bedre her end i den underdrejede industri, så er der klar en negativ afsmitning. Bliver den forstærket, så kan det blive mere alvorligt, mener Frederik Engholm.

Nøgletal viste fredag morgen også et skuffende fald i detailsalget på 1,9 pct. i oktober, hvor der ellers var ventet en stigning på 0,2 pct. Tallene svinger meget, så man skal ifølge Frederik Engholm passe på med hårde konklusioner på det grundlag.

- Men der vil være meget fokus på, hvordan efterspørgslen i Tyskland udvikler sig i den kommende tid, da økonomien stadig balancerer på kanten af recession, tilføjer han.

/ritzau/FINANS

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  macro❯  Tyskland❯ 

Relaterede nyheder