Corona har ramt boligmarkedet - men ikke så hårdt som frygtet

Udgivet den 18-05-2020  |  kl. 06:00  |  

Indblik er i denne uge skrevet af Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom, Danske Bank

Den sidste tid har været præget af mange dårlige nyheder for økonomien. Mange har mistet jobbet, virksomheder må lukke, og verdensøkonomien giver ikke just anledning til optimisme.

Det kan ikke undgå at smitte af på boligmarkedet, når danskerne bliver mere tilbageholdende med at bruge penge og lave langsigtede investeringer.

Spørgsmålet er selvfølgelig, hvor hårdt boligmarkedet rammes. Mange økonomer, mig selv inklusiv, havde forventet væsentlige prisfald her i foråret som følge af krisen. For i krisetid er det især dem, der ikke kan udsætte salget, der har deres bolig på markedet, og det gør dem nemmere at presse prisen.

En positiv overraskelse

De nyeste tal, vi har for udviklingen på boligmarkedet, kommer dermed som en positiv overraskelse. Ifølge Boligsidens egne tal steg huspriserne faktisk en lille smule fra marts til april, efter et større fald måneden før.

Samtidig peger tal fra ejendomsmæglerkæden home på, at der blev vist langt flere huse frem i april end i marts. Det indikerer, at vi efter det værste chok og nedlukning nu gradvist er begyndt at se fremad.

Man skal selvfølgelig være mere end almindelig varsom med at tolke på tallene for tiden, og vi har i sagens natur ingen historiske fortilfælde at sammenligne med, når det kommer til et stød til markedet som coronakrisen og de sidste måneders nedlukning. Faktum er dog, at de aller nyeste indikatorer tegner et billede af, at bunden langt fra er gået ud af boligmarkedet, som man ellers kunne frygte for blot nogle uger siden.

Ro på renterne

Når det lader til, at faldet i boligpriserne er stoppet i april, skyldes det blandt andet, at den uroe om renterne, vi så i marts, har lagt sig, og vi nu er tilbage på mere normale renteniveauer (hvis man da kan kalde de ekstremt lave renter, vi har haft de seneste år, det).

Samtidig ser vi, at antallet af nytilmeldte ledige heller ikke stiger nær så hurtigt som før påske. Og selvom mange har mistet jobbet, er det trods alt flertallet, der ikke direkte oplever coronakrisen på privatøkonomien.

Derudover er det værd at hæfte sig ved, hvor vi var, da vi kom ind i krisen. Da finanskrisen ramte det danske boligmarked i sin tid var det det sidste skub, der skulle til for at boblen, der var bygget op over en årrække, bristede. Men i denne krise kommer vi ikke fra et udgangspunkt med store ubalancer.

Danskerne er generelt godt polstret, og har langt mere at stå imod med end for ti år siden, og det giver flere handlemuligheder, hvis man eksempelvis mister sit job.

Udlandet er den ubekendte faktor

Det er stadig alt for tidligt at konkludere, at der ikke er en risiko for betydelige prisfald på boligmarkedet over de kommende år. Det vil i høj grad afhænge af, hvorvidt dansk økonomi hænger fast i krisen eller ej, og her er udlandet den helt store ubekendte. Mange lande er ikke så langt som Danmark i genåbningen, og det går ud over danske eksportvirksomheder.

Men, hvis vi ender med et pænt comeback i økonomien i løbet af 2. halvår, er der også gode chancer for, at krisen heller ikke bliver langvarig på boligmarkedet.

Udgivet af: Boligsiden

Tags:  Bolig❯ 

Seneste nyheder

11:46 Aktier/middag: Revanche til Rockwool bidrager til positiv ugestart efter mismodig fredag
11:36 Chefanalytiker: ECB's fremtidssignaler bliver det mest interessante på torsdagens rentemøde
11:09 Fransk computerspilproducent daler til laveste niveau i ti år - nye titler skuffer
10:13 Svenskerne har stigende tro på højere boligpriser efter ny rentesænkning i august
09:11 Aktier/åbning: Bavarian indtager bunden af let positivt C25 efter ledelsens aktiesalg
08:50 Storbank skruer op for Unibrews kursmål men sænker Carlsbergs
08:44 Ørsteds kursmål skæres til 450 kr. hos europæisk børshus
08:38 Obligationer/åbning: Renterne vender rundt og indhenter det tabte fra fredag
08:25 Aktier/tendens: Pandora og Unibrew i fokus med løftede kursmål før ventet positiv start
08:24 Unibrew får lagt 50 kr. til kursmålet hos Citi
08:06 Danmark: Betalingsbalancens overskud opjusteres kraftigt i juliopgørelse
07:53 Europæiske banker på vej med langsomste vækst i realkreditudlån i et årti
07:39 Chefanalytiker: Oliemarkedet er ramt af en næsten perfekt storm
07:31 Pandora får løft af kursmålet hos negativt stemt canadisk børshus
07:05 Obligationer/tendens: Fredagens rentefald ser ud til at blive vendt rundt
07:01 Råvarer: Oliepriserne stiger efter potentiel orkan ved den amerikanske golfkyst
06:58 Jernpriserne rammer laveste niveau i to år efter kinesisk afmatning
06:52 Asien: Kursfald over alt efter Wall Street nedtur
06:37 Unibrew får lagt 50 kr. til kursmålet hos Citi
06:35 Mærsks asiatiske rivaler falder i rødt asiastisk marked