ECB-chef om renteudsigterne: Styrelsesrådet forpligter sig ikke til en bestemt rentebane

Udgivet den 06-06-2024  |  kl. 15:34  |  

Efter den første rentenedsættelse i næsten fem år, er Den Europæiske Centralbank ikke desto mindre forsigtig med at give indtryk af, at der er flere lempelser på vej foreløbigt.

- Styrelsesrådet forpligter sig ikke på forhånd til en bestemt rentebane, siger ECB-chef, Christine Lagarde, torsdag på et pressemøde oven på bankens beslutning om at sænke den toneangivende indskudsrente med 25 basispoint til 3,75 pct.

I torsdagens meddelelse begrunder ECB rentenedsættelsen med, at inflationen er aftaget med mere end 2,5 pct.point siden den seneste renteforhøjelse i september.

Samtidig er den underliggende inflation aftaget, hvilket underbygger tegn på, at prispresset er aftaget. Men inflationen er klæbrig.

- På trods af fremskridtene i de seneste kvartaler er det indenlandske prispres fortsat stærkt, da lønvæksten er høj, og inflationen vil sandsynligvis forblive over målet et godt stykke ind i næste år, skriver banken.

Den peger på, at inflationen nu ventes at være 2,5 pct. i år., 2,2 pct. næste år og 1,9 pct. i 2026.

Dermed er prognosen for inflationen også løftet. I marts ventede ECB således, at den samlede inflation ville blive 2,3 pct. i år og 2,0 pct. næste år.

MEN TILLIDEN TIL AT INFLATIONEN AFTAGER ER ØGET

At renten blev sænket torsdag, skyldes dog ECB's tillid til, at inflationen er på vej ned mod målsætningen på 2 pct. er steget over de seneste måneder.

Hun peger på, at inflationen var på omkring 10 pct. og blev halveret under æraen med ti rentenedsættelser i perioden fra juli 2022 til september 2023. Siden er inflationen endnu engang halveret i den næste æra fra september 2023 og frem til i dag, hvor renten har været uændret. Her er inflationen gået fra 5,2 pct. til nu omkring 2,6 pct.

Oven i har bankens egne prognoser i hele perioden ifølge Lagarde vist sig relativt stabile i forhold til, hvor inflationen vil være i fjerde kvartal 2025. De har svinget mellem 1,9 og 2 pct.

- Det er troværdigheden og robustheden af de estimater, der har gjort, at vi har truffet beslutningen om at sænke renten, begrunder Christine Lagarde.

Hun understreger samtidig, at banken også fremadrettet vil benytte en dataforankret tilgang, når den fastsætter renten.

- Jeg er sikker på, at I vil spørge, hvad med næste gang. Og der vil jeg hele tiden sige det samme, hvilket også fremgår af rentemeddelelsen: Vi er dataafhængige og vil beslutte os møde for møde, siger Christine Lagarde.

Hun ønsker heller ikke at forholde sig til finansmarkedernes forventning om, at der kommer yderligere en til to rentenedsættelser i år.

- Markederne gør, hvad de skal, og vi gør, hvad vi skal, siger Christine Lagarde.

.\\˙ MarketWire

Jakob Dalskov

Tags:  macro❯  Eurozonen❯ 

Seneste nyheder