EU-generaladvokat vil fastholde stor konkurrencebøde til Lundbeck

Udgivet den 04-06-2020  |  kl. 10:33  |  

Medicinalselskabet Lundbeck har mødt stor modstand i sine bestræbelser på at få fjernet den bøde, som det danske selskab er blevet idømt af EU-Kommissionen.

EU-Domstolens tyske generaladvokat, Juliane Kokott, foreslår nemlig en fastholdelse af hele bøden på 94 mio. euro - eller omtrent 700 mio. kr. - som Lundbeck er blevet tildelt for at holde generiske versioner - eller kopier - af antidepressivet Cipramil (Citalopram) ude af markedet.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra EU-Domstolen torsdag.

Lundbeck blev tildelt bøden i 2013, og siden valgte det danske medicinalselskab at anke afgørelsen til Den Europæiske Unions Ret (EU-retten), som i 2016 afgjorde den mod Lundbeck.

Senere blev sagen anket videre til EU-Domstolen med begrundelse om stærk uenighed i afgørelsen ved første retsinstans. Her ventes der nu en afgørelse.

Sagen omhandler seks aftaler, som Lundbeck skulle have indgået med fire producenter af kopimedicin tilbage i 2002 - året før Cipramil løb af patent og kunne udsættes for generisk konkurrence.

Ifølge EU-Kommissionen skulle aftalerne forsinke indtoget af kopier af Cipramil, og det blev altså senere straffet med en betragtelig bøde, fordi det er i mod EU's regler mod aftaler, der kan forhindre fri konkurrence.

Efter afvisningen af Lundbecks anke hos EU-retten i 2016, udtrykte det danske selskab stor skuffelse over afgørelsen.

- Lundbeck er stærkt uenig i Kommissionens afgørelse samt i Rettens dom. Lundbecks aftaler begrænsede ikke konkurrencen, og aftalerne gik ikke videre end den beskyttelse, som allerede var fastlagt af samfundet via Lundbecks patentrettigheder, skrev selskabet i en meddelelse ved den lejlighed.

- Lundbeck handlede transparent og i god tro i forsøget på at beskytte vores patenter, hed det videre i meddelelsen.

/ritzau/FINANS

Mikkel Brix Kvols

Tags:  Shares❯ 

Relaterede nyheder