Europa/aktier: Bilindustrien sætter europæiske aktier i bakgear fra ugestart

Udgivet den 30-09-2024  |  kl. 13:07  |  

De europæiske aktiemarkeder har indledt den ny handelsuge med fornyet tilbagegang, efter at det brede fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks sluttede sidste uge i rekordniveauet 528,08.

Mandag middag er indekset faldet 0,8 pct. til 523,81, og det er i særlig grad bilindustrien, som trækker ned med en nedjusteringer af forventningerne fra et par af de store aktører.

Generelt fører handlerne ifølge nyhedsbureauet Reuters sig frem med forsigtighed ved indgangen til ugen, som byder på nøgletal, der har tyngde til at påvirke renteudviklingen i såvel Europa som i USA. Tirsdag drejer det sig om udviklingen i forbrugerpriserne i eurozonen, mens der fredag offentliggøres den månedlige jobrapport fra USA for september.

Der er tale om nøgletal som rammer hovedopgaverne for de to store centralbanker i USA og i eurozonen, som er at sikre et sundt arbejdsmarked og en holdbar prisudvikling i de respektive økonomier.

VOLKSWAGEN FORREST MED NEDJUSTERING

Fredag aften sænkede Volkswagen for anden gang i år forventningerne til 2024. Bilkoncernen regner nu med et mindre fald i såvel antallet af solgte biler som i omsætningen mod det oprindelige bud om mindre fremgang på begge fronter. Prognosen er nu også et driftsoverskud på 18 mia. euro, og det svarer til en driftsmargin på 5,6 pct. Senest havde Volkswagen ellers regnet med 6,5-7,0 pct.

Mandag morgen har den tyske bilgigant fået følgeskab den franske kollega Stellantis. Selskabet, som som står bag Peugeot, Citroën, Opel og Fiat, venter nu en driftsmargin mellem 5,5 og 7,0 pct., mens der tidligere var ventet en tocifret margin.

Og mandag formiddag har også britiske Aston Martin lagt sig i køen af nedjusteringer.

Mandag middag er aktien i Volkswagen faldet 2,7 pct., og Stellantis taber hele 14,8 pct., mens Aston Martin handles voldsomme 21,8 pct. lavere. Volvo Car, Iveco og Renault trækkes med baglæns med tab på 5,3 pct., 5,4 pct. og 6,5 pct.

Mere beskedne er udsvingene i toppen af Stoxx 600-indekset, hvor Mærsks B-aktie stiger 3,2 pct. i forventning om, at en umiddelbart forestående havnestrejke på den amerikanske østkyst vil trække containerraterne op.

Også FLSmidth - som ifølge det svenske nyhedsbureau Direkt er et muligt opkøbsemne for den svenske kollega Sandvik - er på pluslisten i med en stigning på 1,1 pct., og Ambu er ligeledes med i den europæiske top med et plus på 1,4 pct.

Omvendt repræsenterer GN de danske farver på indeksets skyggeside med et fald på 5,2 pct.

.\\˙ MarketWire

Henning Lars Nielsen

Tags:  Europa❯  Shares❯  Intraday❯ 

Seneste nyheder