Eurozonen/Sydbank: Lav inflation risikerer at bide sig fast

Udgivet den 02-10-2020  |  kl. 11:38  |  

Inflationen i eurozonen ramte i september et nyt historisk lavpunkt og risikerer trods den ultra lempelige pengepolitik at bide sig fast på et lavt niveau.

Det vurderer cheføkonom Søren V. Kristensen fra Sydbank efter dagens opgørelse fra Eurostat, som foreløbigt har opgjort kerneinflationen i eurozonen til 0,2 pct. mod 0,4 pct. måneden før. Den samlede inflation blev imidlertid opgjort til minus 0,3 pct. mod minus 0,2 pct. måneden før.

Han noterer sig, at de seneste udtalelser fra ECB-direktører har afsløret uenighed om den fremadrettede kurs.

- Nogle ECB-direktører ønsker allerede nu at trykke sømmet i bund og skrue op for obligationsopkøbene. Andre ECB-direktører tøver. De hæfter sig blandt ved, at inflationspresset holdes nede af midlertidige momsnedsættelser i Tyskland og Irland samt forårets dyk i olieprisen.

- Derudover hæfter denne gren af ECB-direktørerne sig også ved, at de store finans- og pengepolitiske lempelser i år med en vis forsinkelse kan presse inflationen op. Det kan dog være både farligt og en kende optimistisk at sætte næsen op efter det, skriver Søren V. Kristensen i et notat.

Han vurderer, at den samlede inflation meget vel kan forblive negativ resten af året, og selv om basiseffekter fra momsnedsættelserne og faldet i olieprisen med stor sandsynlighed vil trække op i inflationen til næste år, så mener cheføkonomen, at inflationen risikerer at bide sig fast på et lavt niveau.

- I vores optik vil det tvinge ECB-chefen Christine Lagarde til at sende investorerne og boligejerne en julegave, senest på rentemødet i december. Hun vil sandsynligvis komme på banen med en udvidelse af de allerede svulmende obligationsopkøb, skriver Søren V. Kristensen.

/ritzau/FINANS

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  Eurozonen❯ 

Relaterede nyheder