Fredagens aktier: Vægttabshåb sendte Zealand i rekord i rødt marked anført af Carlsberg

Udgivet den 21-06-2024  |  kl. 17:03  |  
Arkiv: Foto

Zealand Pharma indtog hovedrollen på det danske aktiemarked fredag, hvor aktien blev katapulteret i vejret efter stærke forskningsdata for biotekselskabets kandidat til en fedmebehandling.

Omvendt havde Carlsberg en skidt dag, efter at det kom frem, at selskabet havde fået afvist foreløbigt to købstilbud på det britiske bryggeri Britvic.

Samlet var der fald i 19 af 24 aktier i C25-indekset, som endte ugen 0,6 pct. lavere i 1971,67.

- Herhjemme er det Zealand Pharma og Carlsberg, det handler om - det er her, vinden blæser, konstaterede Lars Hytting, chef for aktiehandel hos Artha Kapitalforvaltning, midt på dagen til MarketWire.

Og for Zealand Pharma var der tale om kraftig medvind, idet aktien hamrede i vejret med 18,6 pct. til rekordkursen 767,50 kr. Det sker efter resultaterne med fedmemidlet Petrelintid i et fase 1b-studie - resultater, som selskabets topchef, Adam Steensberg, ikke tøvede med at kalde "vanvittigt gode".

STADIG MEGET KAN GÅ GALT

Kursstigningen er ifølge Lars Hytting "umiddelbart på sin plads", men Artha Kapitalforvaltning har dog benyttet lejligheden til at få solgt lidt ud af aktien.

- Det er for meget fugle på taget over det til min smag. Der er stadig en bid vej til markedet for midlet, og der er stadig mange ting, der kan nå at gå galt. Men det er da stærke data og et rigtigt godt skridt på vejen fra Zealand, siger Lars Hytting.

CARLSBERG FÅR KURV

Den britiske læskedrikproducent Britvic har sagt nej tak til et opkøbstilbud fra Carlsberg. Buddet lød på 1250 pence per aktie, mens det danske bryggeri også tidligere har fået afvist et bud på 1200 pence per aktie.

Ifølge Britvic værdisætter buddet, der svarer til 27 mia. kr., selskabet alt for lavt.

Carlsberg-aktien endte dagen med et fald på 9,3 pct. til 858,60 kr.

- Det er en ret markant reaktion. Der er tydeligvis frygt for, at Carlsberg vil være villig til at betale endnu mere, og at det her går ud over den udlodningspolitik, der var i gang i forvejen.

- Der er altid en usikkerhed ved opkøb, og jeg tror, at der er mange, der ikke synes, at Carlsberg skal købe noget op men bare fokusere på egen forretning og pleje investorerne og være en lidt kedelig business, siger Lars Hytting.

Han undrer sig også lidt over det strategiske træk fra Carlsbergs side.

- Carlsberg har jo gerne villet fokusere på Asien. Man har jo lagt kortene frem, at det var der, der skulle hentes vækst primært. Så det virker lidt mærkeligt at købe et britisk bryggeri. Måske går det ikke så godt i Asien alligevel, jeg ved det ikke, men det virker lidt mærkeligt, siger Lars Hytting.

Fredagen bød også på nyt fra NKT, der har købt den portugisiske kabelproducent Solidal af Njord Partners for 1,4 mia. kr. for at tilføje kapacitet inden for mellem- og højspændingskabler med henblik på at imødekomme den stigende efterspørgsel drevet af opgraderinger af elnettet og vedvarende energiprojekter i Europa.

Opkøbet blev positivt vurderet af investorerne, som sendte NKT-aktien op med 3,5 pct. til 588 kr.

MÆRSK FÅR SNITTET KURSMÅL

Mærsk fik analysenyt fra svenske SEB, som sænkede sit kursmål til 11.700 kr. fra 12.600 kr. og gentog anbefalingen "hold".

Mærsks B-aktie endte 2,8 pct. lavere i 11.420 kr.

.\\˙ MarketWire

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯ 

Seneste nyheder