Havne og rederier forbereder sig på nært forestående amerikansk strejke

Udgivet den 30-09-2024  |  kl. 10:25  |  

Mandag udløber den nuværende overenskomst for havnearbejderne på den amerikanske østkyst. Få timer inden udløb er der fortsat ikke lavet en ny aftale, og med udsigt til en omfattende strejke forbereder de amerikanske industrihavne og store shippingrederier sig på en nedlukning på den amerikanske østkyst.

Det skriver Bloomberg News.

- Vi koordinerer med partnere i hele forsyningskæden for at forberede os på eventuelle konsekvenser. Vi opfordrer fortsat begge sider (af konflikten) til at finde fælles fodfæste, så vi kan holde lasten i gang for den amerikanske økonomis skyld, siger Steve Burns, talsmand for Port Authority of New York and New Jersey, til Bloomberg News.

Ifølge Lars Jensen, shippingekspert og CEO i Vespucci Maritime, er der fortsat scenarier i spil, som kan redde en aftale i land kort tid inden deadline, men han ser det som usandsynligt.

- Den største sandsynlighed lige nu ser ud til at være en total strejke, skrev han i et Linkedin-opslag søndag.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, udtalte derudover søndag, at han ikke ville gribe ind i en eventuel strejke. Konflikten skal løses gennem en kollektiv forhandling, sagde han ifølge Bloomberg News.

Det tyske rederi Hapag-Lloyd har varslet, at det forventer, at fragtomkostningerne vil stige som følge af en amerikansk havnestrejke.

- Forsendelsesomkostninger, herunder fragt-, lager- og fragtrater, forventes at stige på grund af øget efterspørgsel på alternative ruter og havnetjenester. Nødgebyrer kan blive anvendt for at tage højde for den ekstra håndtering og overbelastning, har selskabet ifølge Bloomberg News skrevet i en meddelelse.

Flere rederier som Mærsk, MSC og One har allerede præsenteret nødgebyrer, som træder i kraft i oktober for at imødekomme højere omkostninger.

.\\˙ MarketWire

Frederik Olling Milbæk

Tags:  Shares❯  USA❯ 

Seneste nyheder