Novo: Biden-angreb på medicinpriser sender danske koncerner ned

Udgivet den 09-07-2021  |  kl. 14:11  |  
Arkiv: Foto

USA's præsident, Joe Biden, har i et dekret fredag angrebet flere konkurrenceområder - heriblandt priserne på receptpligtig medicin, der ifølge præsidenten er mere end 2,5 gange så høje som i andre lande - hvis ikke højere.

Det har ført til, at hver fjerde amerikaner har svært ved at betale for deres medicin, mens hver tredje ikke tager deres medicin som anvist, fremgår det af dekretet.

I dekretet angriber Joe Biden lægemiddelproducenters brug af betalingsaftaler, hvor konkurrenter mod betaling undlader at træde ind på et marked.

Metoden skulle have løftet priserne med 3,5 mia. dollar - svarende til knap 22 mia. kr. - om året, samtidig med at den skulle bremse innovation på markedet.

Derfor vil Joe Biden kræve samarbejde med canadiske stammer og delstater for at sikre sikker import af medicin samt opfordre de amerikanske myndigheder Health and Human Services Administration (HSS) til at øge støtten til generiske lægemidler og kopimedicin for at sikre billigere løsninger.

HSS skal samtidig udarbejde en omfattende plan inden for 45 dage for at bekæmpe høje priser på receptpligtig medicin og prisskæring.

Den føderale handelskommission (FTC) vil samtidig blive opfordret til at forbyde den praksis, hvor store medicinalkoncerner betaler konkurrenter for at holde sig fra markederne.

Novo Nordisk, der sælger diabetes- og fedmemedicin i USA, falder fredag eftermiddag med 1,1 pct. til 536,10 kr. på børsen i København, og Lundbeck, der blandt andet producerer antidepressiver, falder 0,9 pct. til 199,90 kr.

/ritzau/FINANS

Morten Frederik Heltoft

Tags:  Shares❯ 

Relaterede nyheder