OECD/Dansk Erhverv: Positivt vækstskøn, men inflationen er vigtigst

Udgivet den 17-03-2023  |  kl. 12:00  |  

OECD har opjusteret sin prognose for væksten i verdensøkonomien. Og det er positivt skriver Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar til den netop udmeldte prognose fra OECD.

Men den høje inflation er stadig problematisk. Anbefalingen er fortsat, at den skal presses ned med stramninger af pengepolitik i en række lande. De ledende renter bør ifølge OECD derfor stadig forhøjes i USA og euroområdet, noterer cheføkonomen.

- Der er tale om en forholdsvis optimistisk prognose, der viser, at OECD bestemt ikke har ladet sig skræmme af den ulmende bankkrise. Tværtimod har OECD opjusteret forventningerne til den globale vækst i forhold til den seneste prognose fra november sidste år, skriver Tore Stramer, som bifalder OECD's fokus.

- Jeg hælder klart til at give OECD ret. Der er i min optik ikke udsigt til en omfattende global bankkrise, der vil udløse en brat afmatning og et fald i den globale inflation. Centralbankerne bør altså ikke flytte fokus væk fra at bekæmpe den truende høje inflation, fortsætter han.

OECD venter, at den globale vækst stiger med 2,6 pct. i 2023 og 2,9 pct. i 2024.

Den positive opjusteringen på et par pct.point. skyldes, "en række overraskende stærke økonomiske nøgletal" fra særligt USA, Europa og Kina. Arbejdsmarkedet er et af de områder, der har set fremgang, hvor også forbruger- og erhvervstilliden er blevet forbedret.

Mens fremgang i den globale vækst kan synes positiv, bekymrer det øgede pres fra inflationen Dansk Erhvervs cheføkonom.

- Det er klart bekymrende, at OECD forventer et højt og vedvarende inflationspres i verdensøkonomien over de kommende år. Kombinationen af et fortsat stort pres på arbejdsmarkedet, en robust efterspørgsel og høj inflation øger risikoen for en selvforstærkende global løn-pris-spiral. Risikoen stiger tilmed, jo længere tid inflationen er høj, skriver Tore Stramer.

Cheføkonomen hæfter sig ved, at OECD gør opmærksom på, at risikoen for prognosen peger ned. De store rentestigninger kan forsinke den økonomiske vækst mere end antaget. Her er det særligt banksektoren og boligmarkedet i en række lande, der fremstår sårbare, fremgår det.

.\\˙ MarketWire

Amalie Dinesen

Tags:  macro❯  Research❯