Opbremsning i verdenshandelen allerede på vej

Udgivet den 04-07-2018  |  kl. 21:17  |  

Bekymringen for den eskalerende handelskrig mellem USA og dets største samhandelspartnere, og hvad det vil betyde for den globale økonomi, har længe domineret markederne, men allerede inden de første tariffer reelt blev indført, og inden næste salve formentlig affyres fredag, så er den globale handel på vej nedad. Og effekten af det er reelt set meget større end handelskrigen. I al fald lige nu.

Den globale eksportvækst, der i 2017 trak verdensøkonomien op i gear, er bremset op til kravlehastighed, skriver The Wall Street Journal onsdag.

I næsten et halvt år har rundspørger til indkøbscheferne i fremstillingsindustrien indikeret en dalende vækst i den internationale efterspørgsel, da store økonomiske regioner som eurozonen og Kina kommer ned i fart, hedder det, og der peges på, at det globale PMI for fremstillingssektoren indsamlet af JPMorgan faldt til 50,5 i juni. Over 50 indikerer indkøbscheferne fortsat vækst i eksportordrerne, men det er dalet måned for måned siden januar, da tallet var i 54,2.

Da PMI-tallene tæt afspejler forandringerne i de globale handelsvolumener, så er der ikke udsigt til, at væksten i verdenshandelen på 4,8 pct. i 2017 bliver gentaget. Væksten sidste år var den største siden 2011, ifølge Verdensbanken, og den udgjorde en stigning på "1130 mia. dollar i ekstra varer, som skiftede hænder", skriver The Wall Street Journal.

- Handelen, som mistes i den globale økonomiske opbremsning, vil derfor formentligt løbe op i hundrede milliarder af dollar, hvilket i den grad overgår værdien af den handel, som uenigheden mellem USA og Kina angår.

Fredag den 6. juli har USA varslet at indføre yderligere importtold på 25 pct. på kinesiske varer for 34 mia. dollar, og Kina har lovet at følge efter med samme sats på varer til 34 mia. dollar fra USA. USA's præsident, Donald Trump, har dog truet med tariffer på varer for yderligere 400 mia. dollar, hvis Kina svarer igen.

Den dalende eksportvækst forklarer også udsalgene i af obligationer og aktier i de nye markeder, vurderer BCA Research.

- Når global handel udvides, så klarer svage led i kæden sig godt. Omvendt, når global vækst daler, er disse svage led de første til at gå i stykker, skrev det canadiske konsulenthus i en analyse.

Det kan dog ikke udelukkes, at frygten for en handelskrig har påvirket beslutningstagerne i virksomhederne, og at den derfor allerede har sat sig i tallene.

- Det kan være, at virksomhederne forudser, at handel med Kina eller med USA bliver mere besværligt, og derfor justeres forsyningskæden, siger Joanna Konings, international handelsøkonom hos ING i Amsterdam.

USA's præsident, Donald Trump, har gjort det til en mærkesag at gøre noget ved USA's store handelsunderskud. I 2017 havde landet et underskud på næsten 376 mia. dollar over for Kina. Kina eksporterede for godt 505 mia. dollar til USA, mens landet blot købte varer for knap 130 mia. dollar den anden vej.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  macro❯  Danmark❯  Europa❯  Eurozonen❯  Kina❯  USA❯ 

Relaterede nyheder