Strateger om comeback til aktier: Inflationsfrygt er overdreven

Udgivet den 14-02-2018  |  kl. 17:24  |  

En overraskende stor stigning i den amerikanske inflation fik onsdag investorerne til at sælge ud af aktierne, men stemningen vendte hurtigt igen i både Europa og USA.

Det skyldes ifølge strateger, at frygten for en stigende inflation har været overdreven blandt investorerne.

Onsdagens inflationstal var meget imødesete, fordi de seneste uger har været præget af store udsving på aktiemarkedet, der blev udløst af den seneste jobrapport fra USA, som viste en stor stigning i lønningerne.

Gennem flere år er der ifølge kapitalforvalteren Formuepleje sket en kraftig stigning i optioner, hvor investorer satser på lav volatilitet i markedet, men da jobtallet overraskede, skulle investorerne ud kontrakterne, og det gav store kursfald på aktiemarkedet.

- Lønstigningerne i den seneste jobrapport gav volatilitet og var derfor en tændstik på et bål, der var fyldt med benzin og brænde, men det var ikke på grund af selve inflationsfrygten.

- Når et marked vokser så hurtigt og bliver så stort, så får man sat gang i en stor proces med at få nedbragt den spekulative forretning, og det gav store kursfald på aktiemarkedet mandag i sidste uge, siger aktiestrateg Otto Friedrichsen fra Formuepleje.

INFLATION OVERRASKEDE NEGATIVT

Den amerikanske inflation viste en stigning på 2,1 pct. i januar sammenlignet med samme måned året før, mens økonomerne ifølge Bloomberg News havde ventet en fremgang på 1,9 pct.

Otto Friedrichsen mener, at onsdagens udsving på aktiemarkedet skal ses i lyset af den seneste tids volatilitet på børserne verden over.

- I dag havde man frygtet, at inflationstallet kunne være endnu en tændstik, men problemet er, at bålet allerede var brændt i sidste uge, siger han.

Det danske C25-indeks lå til en stigning på 0,7 pct. inden tallene, men vendte til et mindre fald, inden det igen kørte rundt og lukkede 1,1 pct. højere i 1115,55.

Samtidig steg renten på den toneangivende tiårige statsobligation hurtigt 5 basispoint til 0,83 pct., men endte dagen i 0,81 pct. - en stigning på 3 basispoint sammenlignet med tirsdag.

- På længere sigt er højere inflation en trussel for aktier, fordi det tvinger centralbankerne til at sætte renterne op, og det vil så skabe et alternativ til aktier, som vi ikke har set i mange år, fordi renterne har været så lave.

- Men man skal huske på, at inflationen stiger, fordi USA er i fuld beskæftigelse, og renterne stiger, fordi det går godt. Det er i høj grad positive effekter, som vi ser fortsætte og være understøttende for aktiemarkedet, siger Otto Friedrichsen.

NYKREDIT: PAS PÅ MED AT TOLKE

Hos Nykredit er chefstrateg Frederik Engholm påpasselig med at drage for store konklusioner på baggrund af onsdagens inflationstal.

- Tallene falder sammen med en relativt ny skatteaftale og et meget aggressivt budget i USA, der giver det største offentlige underskud uden for krisetid.

- Og det er altså på et tidspunkt, hvor økonomien kører rigtig godt, og der egentlig ikke er behov den politik. Ovenikøbet ser vi så tegn på stigende inflation, og det er en sløj cocktail, når investorerne i forvejen har sendt renterne op på det seneste, siger Frederik Engholm.

Han peger desuden på, at man fra et europæisk synspunkt ikke behøver at bekymre sig omkring inflation.

- Det er mere end amerikansk centreret historie, at inflationen er på vej opad. Samtidig skal man også passe på med at overfortolke alt for meget på tallene, da de har det med at hoppe ret meget fra gang til gang.

- Men der er dog en vis sammenhæng mellem rentemarkederne i USA og Europa, og derfor kan man ikke undgå, at det får en vis effekt, siger Frederik Engholm.

Flere banker - blandt andet Jyske Bank og Sydbank - vurderer på bagkant af onsdagens tal, at den amerikanske centralbank kommer til at hæve renten fire gange i år, mens deres tidligere forventning var tre renteforhøjelser.

Nykredit venter fortsat tre, blandt andet fordi onsdagens inflationstal ikke er det primære pejlemærke hos den amerikanske centralbank, der i stedet kigger på den såkaldte PCE-deflator.

/ritzau/FINANS

Aske Muff

Tags:  macro❯  Bonds❯  Shares❯  USA❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
8,35%
 
15/02/19

 
5,72%
 
15/02/19

 
3,85%
 
15/02/19

 
3,57%
 
15/02/19

 
1,99%
 
15/02/19

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder