Tyskland/Sydbank: Tillidstal mindsker risiko for hård opbremsning

Udgivet den 25-05-2018  |  kl. 10:42  |  

Den faldende erhvervstillid hos de tyske virksomheder har været med til at skabe nervøsitet hos investorerne for, at opsvinget i den europæiske økonomi er ved at nå til vejs ende.

Fredagens IFO-indeks viste en stort set uændret udvikling i maj, efter at de foregående måneder ellers har budt på fald, og det mindsker risikoen for en hård økonomien opbremsning. Sådan lyder vurderingen fra Jacob Graven, der er cheføkonom hos Sydbank.

- Vi er ikke voldsomt bekymrede for, at opsvinget i tysk og europæisk økonomi er ved at være slut. IFO-indekset er ganske vist på det laveste niveau i et år, men ellers skal man syv år tilbage for at finde en periode, hvor stemningen var lige så god som nu. Det indikerer, at tysk økonomi nok er bremset lidt op, men fortsat er i live og bevæger sig fremad i pænt tempo, vurderer cheføkonomen i en kommentar til fredagens indeks.

Han fortæller, at den største udfordring for den tyske økonomi længe har været, at den er fortsat frem i så høj fart, at der er opstået en risiko for, at det går for stærkt. Det kan i sidste ende presse lønningerne op og mindske konkurrenceevnen i Tyskland.

- Arbejdsløsheden er presset ned på det laveste niveau siden genforeningen i 1990, og mange virksomheder melder om mangel på arbejdskraft. Det vil i sig selv få tysk økonomi til at bremse op.

- Risikoen er, at lønstigningerne kan blive presset op på et uholdbart højt niveau, som ødelægger den gode tyske konkurrenceevne. Foreløbig er lønstigningerne dog kun moderat stigende. Vi ser derfor gode muligheder for, at opsvinget i tysk økonomi kan fortsætte nogen tid endnu, selv om tempoet bliver lavere end tidligere, skriver Jacob Graven.

IFO-indekset udviklede sig stort set som ventet i maj, da det endte uændret i 102,2. Det skal sammenlignes med markedskonsensus om indeks 102,0 ifølge Bloomberg.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile

Tags:  macro❯  Tyskland❯ 

Relaterede nyheder