USA/åbning: Positiv start på ugen efter fredagsflop

Udgivet den 09-09-2024  |  kl. 15:57  |  

Det amerikanske aktiemarked har mandag eftermiddag genfundet tilliden til markedsudviklingen efter en sørgmodig afslutning på sidste uges amerikanske børshandel med afsæt i en skuffende jobrapport.

For de toneangivende amerikanske aktieindeks ses plusser på 0,9 pct. for det brede S&P 500 indeks, på 1,0 pct. for de teknologidominerede og rentefølsomme Nasdaq-indeks og på 0,7 pct. for de tunge aktiers Dow Jones-indeks.

Dermed er der tale om en positiv vending i forhold til lukningen fredag, hvor det brede S&P 500-indeks faldt 1,7 pct., og kun 80 ud af 500 aktier endte i plus. Dow Jones tabte 1,0 pct., og Nasdaq havde det allersværest med et dyk på 2,6 pct. trods signifikant rentefald.

Dermed lukkede markedet ugen med et samlet minus på hele 4,2 pct. Det er det største ugefald siden marts 2023.

Jobrapporten viste, at beskæftigelsen uden for landbruget voksede med 142.000 personer, mens der blandt økonomerne var forudset en stigning på 165.000 personer. Beskæftigelsen i den private sektor voksede med 118.000 ansatte i måneden mod en ventet stigning på 140.000.

Mandag ses indledningsvist fremgang for de store mega-aktier med Tesla i spidsen med et plus på 3,2 pct.

Men også Nvidia, Amazon og Microsoft markerer sig med plusser på 1,4 - 2,5 pct

Blandt chip-aktierne ses plus på 1,5 pct. til AMD og på 1,5 pct. til Marvell Technology

UDSKIFTNING I S&P

Palantir, Dell og Erie Indemnity er i fremgang, efter at det fredag blev oplyst, at de vil blive optaget i det toneangivende amerikanske aktieindeks, S&P 500.

Oplysningen kom fra S&P Global, ejeren bag S&P-indeksene.

Palantir gør sig inden for database-software og har en markedsværdi på 67,9 mia. dollar, mens computerproducenten Dell, der tilbage i december 2018 gjorde comeback som børsnoteret selskab, har en værdi på 72,3 mia. dollar. Forsikringsselskabet Erie værdisættes samtidig til 26,5 mia. dollar på børsen i USA.

De tre selskaber er i år steget med mere end 75 pct., med 33 pct. og med 51 pct.

Aktien i Palantir steg 7,5 pct. i eftermarkedet fredag, mens Dells vandt 5,0 pct. Erie-aktien gik samtidig op med 3,2 pct. I mandagens indledende handel noteres plusser på henholdsvis 11,7 pct., 4,6 pct. og 3,5 pct.

I stedet forlader hæderkronede American Airlines, handelsplatformen Etsy og Bio-Rad Laboratories hovedindekset for USA.

American Airlines set sin aktie dale med over 21 pct. i 2024, mens Etsy har mistet næsten 35 pct. Medicoselskabet Bio-Rad har indtil nu i år noteret sig en lille fremgang i sin aktie på 2 pct.

Aktien i American Airlines satte sig i eftermarkedet fredag med 0,7 pct., mens Etsys mistede 0,4 pct., og Bio-Rads aktie faldt 1,1 pct.

Mandag stiger American Airlines 1,5 pct. i de første handler, mens Etsy handle uændret, og Bio-Rad løftes 0,7 pct.

APPLE KLAR MED NY SERIE

Mandag er der nyt fra Apple.

Ifølge nyhedsbureauet AFP skal selskabet være undervejs med en ny ny serie iPhones. Efter planen præsenterer Apple den allerede mandag i forbindelse med eventet Glowtime på Apples hovedkontor i Silicon Valley i USA. Det særlige ved den nye serie skal være, at der satses mere på kunstig intelligens, AI, for at understøtte salget. Og at kunderne flokkes om iPhones er vigtigt for koncernen, da salget i det seneste kvartal udgør omkring 60 pct. af omsætningen hos Apple, hvor tjenesterne som App Store og Apple TV er ved at blive en voksende del af dens forretning.

Samlet er der fire nye iPhones 16 klar baseret på AI - eller som Apple kalder det: Apple Intelligence.

Reaktionen er et indledningsvist minus på 0,9 pct.

BOEING AFTALER LØNLØFT

Flyproducenten Boeing får opmærksomhed efter accept af at øge lønningerne med 25 pct. i en fireårig overenskomst med den største fagforening. Aftalen er indgået for at forhindre en strejke få dage før en potentiel protest.

Det skriver Wall Street Journal.

Aktien stiger 3,9 pct. fra andelsstart.

Boeing taber penge, fordi der i øjeblikket ikke produceres det forventede antal fly, mens et uheld i januar, hvor en dør fløj ud af en 737 MAX jetliner midt i luften, stadig håndteres.

Ud over en lønstigning på 25 pct. over fire år, styrker aftalen pensionsydelser, sænker sundhedsomkostningerne og forpligter Boeing til at bygge fly i det fagforeningsbaserede Pacific Northwest, et afgørende fagforeningskrav efter at virksomheden oprettede en ikke-fagforeningsbaseret fabrik i South Carolina for at bygge 787 Dreamliner for mere end ti år siden.

Fagforeningsledelsen anbefaler medlemmerne at stemme for aftalen. Hvis medlemmer afviser kontrakten og to tredjedele stemmer for at strejke, vil det ske ved midnat fredag.

.\\˙ MarketWire

Henning Lars Nielsen

Tags:  Market Open❯  Shares❯  USA❯ 

Seneste nyheder