USA: Feds kommende vice-topchef advarer stærkt mod handelshindringer

Udgivet den 09-04-2018  |  kl. 06:34  |  

Topchef i den amerikanske centralbank, Jerome Powell, og den kommende chef for den magtfulde Federal Reserve of New York, den nuværende San Francisco-chef, John Williams, holdt sig begge tæt til manuskriptet og skitserede et billede af gradvise renteforhøjelser på baggrund af de økonomiske udsigter, i deres respektive separate taler fredag.

Men mens Jerome Powell mente, at det er for tidligt af bedømme, om handelsspørgsmålet vil lægge hindringer i vejen for den amerikanske økonomi, var John Williams, anderledes bekymret for udviklingen.

John Williams advarede om, at selv om retorikken om importtold hidtil har været mere ekstrem end de egentlige handlinger, kan udsigten til en egentlig handelskrig, resultere i langsommere vækst, inflationsspring og lavere produktivitet.

- Jeg er ligeglad med, hvem der taber mest, eller hvad der sker specifikt. Men hvis man går ned af en vej, hvor alle trækker sig tilbage fra den nuværende åbenhed, tror jeg, at effekterne er negative, pointerede John Williams over for journalister efter en tale.

Bemærkningerne fra de to Federal Reserve-topfolk kom i kølvandet af udvekslingen af nye trusler fra såvel USA som Kina på handelsfronten.

Kina advarede fredag om, at landet er klar til at reagere med "voldsomme modangreb" af nye foranstaltninger, hvis USA følger den amerikanske præsident, Donald Trumps, trusler om at lægger yderligere 100 mia. dollar importtold på kinesiske varer.

John Williams nedtonede betydningen af Kinas store beholdninger af amerikanske statsobligationer i handelsforhandlingerne, og vurderede det som usandsynligt, at Kina vil dumpe amerikanske T-bonds, da det i så fald vil være at skyde sig selv i foden.

Kina havde i slutningen af januar en behold på omkring 1700 mia. dollar T-bonds, hvilket gør det til den største besidder af amerikanske statsobligationer efter Federal Reserve.

Men John Williams pointerede, at nogle sektorer i den amerikanske økonomi, som Landbrug, er særligt sårbare, hvis de foreslåede takster på afgrøder som sojabønner, der er den største amerikanske landbrugseksport til Kina, træder i kraft.

- Det er bestemt noget, vi er meget opmærksomme på. Den globale økonomi er bygget op omkring handel med hinanden, og hvis vi skulle forsøge at gribe markant ind i det, vil det være yderst forstyrrende og koste meget dyrt, både for USA og for verden, sagde den kommende chef for Federal Reserve of New York.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer

Tags:  USA❯ 

Relaterede nyheder