USA/lukning: Igen rekorder - Nvidia op som verdens mest værdifulde aktie

Udgivet den 19-06-2024  |  kl. 06:32  |  

Trods en overordnet afdæmpet udvikling satte de amerikanske aktier tirsdag endnu engang rekord, da især chipkæmpen Nvidia trak frem og satte sig på tronen som verdens mest værdifulde børsnoterede selskab.

Et svagt detailsalg sænkede ganske vist markedsrenterne, men efter mandagens og for den sags skyld mange ugers spurt inden for it, var der tirsdag mere ro på det øvrige teknologifelt.

Det brede S&P 500-indeks steg 0,3 pct. til årets 31. rekord på 5487,03 indekspoint, og hovedindekset er nu gået op med 15 pct. siden nytår.

Dow Jones steg sideløbende 0,1 pct., men er stadig 2,9 pct. fra sin seneste top, mens Nasdaq gik marginalt frem til yderligere en lukkerekord på 17.862,23 point.

Onsdag morgen indikeres Dow Jones-indekset i handlen med futures et lille fald, når markedet igen åbner torsdag, mens de to øvrige indeks sendes en anelse yderligere op.

Onsdag er der lukket grundet Juneteenth-helligdagen.

- Der sker ikke så meget i USA tirsdag. Jo, Nvidia er blevet verdens mest værdifulde aktie. Det er helt vildt. Der er kommet ny energi ind i de her aktier, efter at Broadcom i sidste uge ligesom Nvidia annoncerede et aktiesplit, så nu har både storebror og lillebror gjort det. De aktier fylder nu så meget, at de store fonde også skal købe ret mange aktier for at følge deres indeksvægte. Nogle bliver klemt, og det gør ondt ikke at være med, siger seniorstrateg i Danske Bank Lars Skovgaard Andersen til MarketWire.

Han mener samtidig, at markedet trods de mange rekorder ikke er for dyrt, hvis væksten i økonomien kan holde, og hvis der er udsigt til, at rentesænkningerne ikke kommer om alt for længe.

Desuden fremhæver Danske Banks strateg et andet positivt element, der ses i meldingerne fra selskaberne selv.

- Tilbagekøbene af egne aktier ligger samtidig i det tredjehøjeste niveau nogensinde, og de har ligget højt i mange uger. Og vi er endda uden for den normale sæson. Selskaberne ser altså lysere på tilværelsen. Hvis de troede, de kunne få egne aktier billigere senere, så ville de vente. Der er altså nogen med fingeren på pulsen og indsigt i forretningerne, der ser god værdi i at købe aktierne på de her niveauer, siger Lars Skovgaard Andersen.

NVIDIA VERDENS DYRESTE

I S&P 500 steg it-aktierne med 0,6 pct., mens der også var plusser til cykliske sektorer som energi, finans og industri på 0,5-0,6 pct.

I den anden ende havde cyklisk forbrug det sværere på ryggen af skuffende detailsalgstal for maj og tabte 0,4 pct., mens kommunikationsservice også smed 0,8 pct.

Det var endnu engang Nvidia, som trak mest op i markedet med et plus på 3,5 pct. Det betød samtidig, at chipkæmpen passerede både Apple og Microsoft og nu er verdens mest værdifulde børsnoterede selskab med en markedsværdi på 3335 mia. dollar efter en stigning i år på hele 174 pct.

Apple og Microsoft, der tirsdag så deres kurser bakke med henholdsvis 1,1 pct. og 0,5 pct., er 3286 og 3317 mia. dollar værd.

MICRON MED PÅ US-1-LISTEN

Inden for chipbranchen var der tirsdag også fremgang til Qualcomm på 2,2 pct., mens Broadcom efter en stor optur i kølvandet af sidste uges opjustering og annoncerede aktiesplit tog en pause og satte sig 1,4 pct.

Micron Technology steg derimod 3,8 pct., da Bank of America tirsdag satte aktien på sin foretrukne "US-1"-liste.

Inden for kommunikationsservice havde Meta Platforms det også svært med et minus på 1,4 pct., og Alphabet mistede 1,2 pct. I cyklisk forbrug var der fald til Tesla på 1,4 pct. og til Amazon på 0,7 pct.

TYNGET AF AKTIESALG

Inden for energi var det oliekæmpen Exxon Mobil, der løftede med et plus på 0,9 pct., og i sundhed, der gik frem med 0,1 pct., trak Novo-konkurrenten Eli Lilly atter op med 0,7 pct. til rekorden 891,46 dollar.

I den negative vægtskål lå husbyggeren Lennar i bunden af S&P 500 med et fald på 5,0 pct., da selskabets regnskab for andet kvartal indeholdt en skuffende prognose for ordreindgangen og indtjeningen i tredje kvartal.

Der var samtidig fokus på forsyningskæmpen Nextera Energy, som er en af de største i USA inden for udbygningen af vedvarende energi. Aktien faldt nemlig 2,6 pct., da selskabet mandag aften annoncerede salget af nye aktier for 2 mia. dollar.

.\\˙ MarketWire

Redaktion

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Seneste nyheder