USA/lukning: Nvidia, chips og olieaktier tyngede på negativ tirsdag

Udgivet den 16-10-2024  |  kl. 06:32  |  

Efter en mere stille mandag, der igen så aktierne i USA i rekord, kom der tirsdag godt gang i kvartalsregnskaberne fra de amerikanske selskaber, men det var nu alligevel Nvidia og de andre chip-aktier, som løb med mest fokus.

Onsdag morgen indikeres mindre stigninger på under 0,1 pct. i det brede marked, når der åbnes for handlen i New York. Det er primært tech-sektoren, der agerer positiv trækkraft.

Nvidia satte rekord mandag, men blev handlet tungt ned tirsdag, da Biden-regeringen luftede planer om nye restriktioner på salg af halvleder-teknologi til blandt andet Kina. Samtidig skuffede den hollandske underleverandør til branchen, ASML, med sit regnskab.

Der blev derimod skruet lidt ned for andre geopolitiske spændinger, efter en artikel i Washington Post om, at Israel ikke vil angribe Irans olieproduktion, og derfor dykkede olieprisen kraft.

På samme måde faldt renterne tirsdag lidt tilbage. Mest i den lange ende af rentekurven, efter en skuffende læsning af erhvervstilliden i oktober i delstaten New York.

Det brede S&P 500-indeks tabte på den baggrund 0,8 pct., mens Dow Jones også smed 0,8 pct., og Nasdaq faldt mest med 1,0 pct.

- Det er historien om en skuffelse fra ASML og nyheden om, at præsident Joe Biden ikke vil tillade Kina at købe chips, som sænker Nvidia og markedet tirsdag, siger investeringsstrateg Lars Skovgaard Andersen fra Danske Bank.

- Der er nok heller ikke mange, som ligger og køber op, før vi har set flere regnskaber. Oktober er desuden en svær måned med snarligt valg i USA.

Historisk har oktober været en negativ aktiemåned, når der har været valg i USA, men indtil nu er markedet faktisk steget. Der er dog risiko for volatilitet de kommende uger.

- Men snart er vi forbi oktober, og så ser markedet frem mod næste år, og flere langsigtede investorer vil formentlig købe. Så det er ikke en periode, jeg har lyst til at ligge modsat markedet, kommenterer Danske Banks investeringsekspert også.

- Mange ting er gode på aktiemarkedet lige nu. Økonomien er stærkere, end man har regnet med, og centralbankerne ligger og sænker renterne.

ENERGI OG IT I BUND

Tirsdagens store tabere i S&P 500 blandt sektorerne var energi- og it-aktierne med minusser på henholdsvis 3,0 pct. og 1,8 pct.

For energiaktiernes vedkommende dykkede Exxon Mobil med 3,0 pct. og Chevron med 2,7 pct., da olieprisen tirsdag faldt med 3,9 pct.

Inden for it var det først og fremmest Nvidia, som trak ned med et minus på 4,7 pct.

Nyheden om mulige nye restriktioner i salget til Kina og det dårlige regnskab fra ASML, som fremstiller udstyr til produktion af mikrochip, trak også Broadcom ned med 3,5 pct., mens Advanced Micro Devices smed 5,2 pct. Applied Materials, KLA og Lam Research tabte desuden 10,7 pct., 14,7 pct. og 10,9 pct.

APPLE FLIRTEDE MED REKORD

Derimod var der medvind til Apple, som steg 1,1 pct. og på et tidspunkt flirtede med rekord, da investorerne håber på øget iPhone-salg på grund af nye AI-funktioner, som dog kun i første omgang lanceres i USA.

Tirsdag var det også værd at bemærke, at Meta Platforms mistede 0,7 pct., mens Alphabet steg 0,3 pct., ligesom Amazon steg 0,1 pct., og Tesla gik 0,2 pct. frem Novo-konkurrenten Eli Lilly tyngede samtidig med et minus på 1,7 pct.

Fra regnskabsfronten kom der nyt fra flere storbanker såvel som fra Unitedhealth.

USA's største sygekasse faldt imidlertid 8,1 pct., da selskabet i forbindelse med sit kvartalsregnskab nedpræciserede prognosen på grund af højere omkostninger.

Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup og Charles Schwab kom alle også med tal. Der blev her i det store hele kvitteret med plusser, men Citigroup faldt dog 5,1 pct., da nettorenteindtægterne i tredje kvartal skuffede. Charles Schwab handledes dog endnu mere op med 6,1 pct. efter højere samlede indtægter og indtjening.

Der var regnskab fra Johnson & Johnson, der vandt 1,6 pct. Medicinalkæmpen blev i tredje kvartal især løftet af salget af Genmabs Darzalex.

I toppen af hovedindekset lå Walgreens Boots Alliance med et plus på 15,8 pct., efter en melding om, at apotekerkæden vil lukke 14 pct. af sine amerikanske butikker for at spare.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯