USA/lukning: Smittet af virusfrygt - tekaktierne førte an i nedtur

Udgivet den 27-01-2020  |  kl. 22:11  |  

Aktieudsalgene rullede henover verden mandag, efter at weekenden bød på nye beretninger om flere døde og flere smittede i forbindelse med udbruddet af coronavirus i Kina.

USA var ingen undtagelse på grund af frygten for, at epidemien kan vokse og måske blive til en pandemi, som rammer andre regioner end Asien, og ramme den globale vækst.

De tre hovedindeks faldt derfor alle med mere end 1,5 pct. mandag. Værst gik det for teknologitunge Nasdaq, som smed 1,9 pct., mens det brede S&P 500-indeks tabte 1,6 pct. Det samme gjorde det smalle Dow Jones-indeks.

VIRUS BREDER SIG FORTSAT

Mere end 2700 mennesker er konstateret smittet med coronavirusset og mindst 80 mennesker er døde af det.

- Det er uklart, hvor langt det potentielt kan have spredt sig. Hvis det viser sig at være en global sundhedskrise, så er det den næste information, der virkelige kan bekymre os, sagde Georgina Taylor, porteføljeforvalter hos Invesco, til The Wall Street Journal.

Samtidig steg frygtindekset VIX for femte handelsfag i træk, og hoppet på 22,2 pct. mandag sendte indekset forbi sit gennemsnit for de seneste 52 uger. Indekset handles dog nu højere en futuren for VIX for både februar og marts, en inversion, og det indikerer, at investorerne ser større risiko lige nu end om et par måneder, hvilket kan signalere, at aktieudsalget snart vil stoppe.

- Når man går tilbage til 2009, har markedet, S&P 500, været fladt en uge efter en inversion, skrev Chris Murphy, chefstrateg for derivater i finanshuset Susquehanna, ifølge Bloomberg News.

- To uger senere er det i snit oppe med 88 basispoint og en måned senere med 1,7 pct.

TRUKKET NED AF ENERGI OG TEK

Det var energisektoren, som mandag faldt mest af alle i S&P 500-indekset, med 2,8 pct., da frygten for en vækstopbremsning ramte olieprisen, som mistede 2,4 pct.

Dernæst fulgte it-aktierne, som med knap en fjerdedel fylder mest alle brancher i indekset, med et minus på 2,4 pct. Underliggende var det chipaktierne, som med hele 3,9 pct. mistede mest i it-sektoren.

Ligeledes cykliske råvarer og materialer tabte også 2,1 pct., mens industriaktierne smed 1,9 pct.

Det var også de helt store teknavne, som kostede mest i indeksenes kursfald mandag. Apple smed 2,9 pct., da frygtsomme investorer fandt frem til salgsknapperne. Microsoft bakkede desuden med 1,7 pct. Amazon dalede 1,8 pct., ligesom Alphabet, der ejer Google, faldt 2,4 pct., og chipkæmpen Intel tabte 4,1 pct.

Der var også fald til andre kendte halvledernavne som Applied Materials, der faldt 4,8 pct., Boradcom, som mistede 4,6 pct., Skyworks, der bakkede 4,4 pct., og Nvidia, som dalede 4,1 pct. Chipsektoren ramte efter en stigning på 60 pct. i 2019 i sidste uge rekordhøjder, og de dyrere prissætninger har gjort sektoren særligt følsom over for tilbageslag.

TURISME UNDER PRES

I USA som de øvrige regioner var der også stort pres på aktier relateret til turisme. Ligesom dengang i 2003 under Sars-udbruddet. Mandag faldt kasinokæmpen Wynn Resorts 8,1 pct., og konkurrenten Las Vegas Sands tabte 6,8 pct., mens krydstogtselskabet Royal Caribbean Cruises smed 7,6 pct.

Også de amerikanske luftfartsaktier var under pres. American Airlines mistede 5,5 pct. United Airlines tabte 5,2 pct. Delta Airlines faldt 3,4 pct.

Omvendt betød virusfrygten fremgang for en håndfuld selskaber med aktiviteter inden for medicinal og sundhed.

Nanoviricides, der har udviklet behandlinger for fugleinfluenza og HIV, steg h87,0 pct. I forvejen var aktien skudt i vejret i sidste uge med mere end 150 pct. - trods profithjemtagning sidste tirsdag og et kursfald på 55,1 pct., da aktien forrige mandag var gået op med 153,0 pct.

Også Inovio og Novavax, der begge arbejder på at udvikle en vaccine mod coronavirus, steg henholdsvis 25,5 pct. og 9,0 pct.

Coronavirus har også fået ekstra gang i industrien, der producerer medicinsk udstyr som beskyttelsesmasker og -dragter. Alpha Pro Tech og Lakeland endte med plusser på henholdsvis 28,3 pct. og 17,2 pct.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯ 

Relaterede nyheder