USA/lukning: S&P 500 og Dow Jones ramt af udsalg af bankaktier

Udgivet den 22-09-2020  |  kl. 06:32  |  

De amerikanske aktiemarkeder faldt mandag til det laveste niveau siden starten af august efter en giftig cocktail af alvorlige beskyldninger mod en række store banker samt nye høje covid-19-smittetal.

Det brede S&P 500-indeks lukkede mandag med et fald på 1,2 pct., og det smalle Dow Jones-indeks satte sig med 1,9 pct. Det teknologitunge Nasdaq kunne nøjes med et fald på 0,1 pct.

Aktiemarkederne var også ramt af frygt for nye nedlukninger, idet antallet af døde med covid-19 i USA nærmer sig 200.000.

- Måske er der bekymringer om, at vi vil se en ny bølge af nedlukninger. Vi har også stigende politisk risiko, siger Jeffrey Kleintop, der er investeringsstrateg hos Charles Schwab, til Bloomberg News.

- Der er også bekymringer for, at der kan komme flere bøder til finansinstitutionerne, og det kan ramme indtjeningsestimaterne yderligere, siger Jeffrey Kleintop.

Tirsdag morgen ligger futures på de tre store amerikanske indeks 0,1-0,2 pct. lavere.

BANKER UNDER PRES EFTER NEGATIV FOKUS PÅ MISTÆNKELIGE PENGESTRØMME

De amerikanske banker fortsatte mandag de negative tendenser fra sidste uge, hvor de blandt andet var presset af meldinger fra en række af de store banker om blandt andet lavere forventninger til nettorenteindtægterne.

JPMorgan lukkede mandag med et minus på 3,1 pct., mens Wells Fargo tabte 4,4 pct.

Årsagen var weekendens skriverier om, at mistænkelige pengestrømme for astronomiske summer er flydt igennem en række store banker og blandt andet er havnet i hænderne på narkohandlere, våbensmuglere og mafiaklaner.

Blandt de 11 primære sektorer i S&P 500-indekset lå energi blandt de hårdest pressede, idet olieaktierne var ramt af et fald på mere end 3 pct. til olieprisen.

Her gik det især hårdt ud over olieserviceselskaber såsom Halliburton, der tabte 8,4 pct., og Schlumberger, som tabte 7,8 pct. Der var også pres på olieselskaberne med fald på 2,0 pct. til Exxon Mobil.

Olieprisen var mandag presset af bekymringer for nye nedlukninger samt signaler fra Libyen, der vil genoptage sin olieeksport.

I den modsatte ende lå it-aktierne, der kom lidt igen efter en længere periode med solide tæv.

Her var blandt andet fremgang på 4,1 pct. til Paypal, der blandt andet nød godt af muligheden for nye nedlukninger. Inden for kommunikationsservice kunne Netflix med et plus på 3,7 pct. også nyde godt af samme historie.

Blandt de store it-aktier steg Apple med 3,0 pct., og Nvidia endte med et plus på 2,7 pct.

NYE CORONABEKYMRINGER PRESSEDE REJSESEKTOREN

Med til at forværre stemningen var fornyet frygt for en decideret andenbølge af coronavirus i Europa, hvor Storbritannien diskuterer mulighederne for en ny nedlukning af samfundet, hvis smitten kommer ud af kontrol.

American Airlines faldt mandag med 7,4 pct., og Delta Air Lines dykkede med 9,2 pct.

De amerikanske sundhedsmyndigheders tidligere formand Scott Gottlieb har advaret om, at USA skal forvente mindst en cyklus til med virusset i efteråret og vinteren.

De amerikanske hospitals- og sundhedsforsikringsaktier lukkede med solide fald, efter at højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg død skabte bekymringer for, at den amerikanske højesteret kan træffe en afgørelse, der kan vælte Obamacare forud for det afgørende valg i USA.

Hospitalsaktien Universal Health Services tabte 8,6 pct., og sundhedsforsikringsselskabet Unitedhealth Group faldt 2,9 pct.

Den amerikanske udvikler af eldrevne køretøjer Nikola, som af shortspekulanten Hindenburg Research er blevet beskyldt for at misinformere om sine kompetencer, var i vælten med mere negativt nyt.

Aktien faldt med hele 19,3 pct., efter at selskabets stifter og bestyrelsesformand, Trevor Milton, har valgt at trække sig tilbage.

/ritzau/FINANS

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Relaterede nyheder