USA/tendens: Tager frygt for recession endnu en tur kloden rundt

Udgivet den 23-09-2022  |  kl. 14:54  |  

Børserne i New York sigter mod at tage nedturen i de globale aktieindeks videre, når de åbner handlen fredag eftermiddag.

Futures for de tre toneangivende indeks, S&P 500, Nasdaq og Dow Jones handles med negativt fortegn på 1,2-1,4 pct. frem mod handelsstart.

I den amerikanske aktiehandel torsdag tabte det brede S&P 500-indeks 0,9 pct., og det var tredje dag i træk med fald. De tunge aktiers Dow Jones-indeks faldt 0,4 pct., mens det teknologidominerede Nasdaq mistede mest med et tab på 1,4 pct.

Dermed fortsatte de amerikanske aktiehandlere i deres europæiske kollegers sure fodspor, og i Fjernøsten fortsatte den negative stemning fredag morgen.

Bekymringen for udviklingen i den globale økonomi og for selskabernes indtjening som følge af centralbankernes stramninger af pengepolitikken, geopolitisk uro og stigende energipriser, synes dermed at fortsætte endnu en omgang kloden rundt.

TEKNOLOGI FØRER AN

Teknologi og vækstaktier fører til fald i formarkedet med fald til megacap-navne som Alphabet, Apple, Amazon, Microsoft og Tesla, som alle falder omkring 1-2 pct. under indtryk af, at den toneangivende amerikanske tiårige amerikanske rente er på højeste niveau i 11 år.

Nervøsiteten for recession har især grebet markederne, efter at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, onsdag hævede renten med de ventede 75 basispoint og signalerede en længere periode med stigende rente.

Samtidig har en række selskaber - senest FedEx og Ford Motor - udsendt dystre udsigter for indtjeningen.

VENTER MISMODIGE PMI-TAL

Frem mod åbningen kan handlerne få mere konkret indsigt i stemningen blandt selskaberne med friske tal for stemningen blandt indkøbscheferne med offentliggørelse af friske PMI-tal for september.

Ifølge Bloomberg News ventes værdien på 51,0 for industrisektoren, på 45,5 for servicesektoren og på 46,1 for det samlede indeks. En værdi under 50 indikerer tilbagegang for sektorerne.

NYE KURSMÅL OG ANBEFALINGER

Selskabsmæssigt er der frem mod åbningen fald til Costco Wholesale på 1,9 pct., efter at varehuskæden rapporterede et fald i sine marginer i fjerde kvartal på grund af højere fragt- og lønomkostninger under indtryk af stigende inflationspres og globale forsyningskædeproblemer.

Chipproducenten AMD falder 2,5 pct. i formarkedet, efter at finanskæmpen Morgan Stanley har sænket kursmålet for aktien til 95 dollar fra 102 dollar.

Frygten for recession rammer også fritidsaktierne, og krydstogtaktier som Carnival, Royal Caribian og Norwegian Cruise taber 3,7-5,0 pct. i formarkedet.

Evercore er også udsat for negativ analytikerbehandling. Schweiziske UBS har sænket anbefalingen til "sælg" fra "neutral, og investeringsbanken aktie falder ifølge Bloomberg News 3 pct. i formarkedet.

Omvendt handles aktien i biotekselskabet Spero Theraperutics op med 3,4 pct. i formarkedet, efter at Evercore har løften sin anbefaling til "outperfom" fra "in-line" med henvisning til at selskabet samarbejde med GSK giver strategisk fleksibilitet.

.\\˙ MarketWire

Henning Lars Nielsen

Tags:  Preview❯  Shares❯  USA❯