USA/tendens: Vigende risikoappetit vil også præge åbning i New York

Udgivet den 10-08-2018  |  kl. 14:50  |  

Investorernes flugt til sikkerhed ser også ud til at komme til at præge den amerikanske aktieåbning fredag, hvor futures peger på fald i størrelsesordenen 0,5 pct. for det brede S&P 500-indeks.

Finansmarkedet er i stigende grad bekymret for den tyrkiske økonomi, som samtidig har kontroverser med USA og fredag må se sin valuta nærmest kollapse. Det har fået den tyrkiske præsident, Recip Erdogan, til at komme med en usædvanlig opfordring til landets indbyggere til at konvertere dollaropsparing til lira.

Det modsatte ser imidlertid ud til at ske, idet der fredagen igennem er blevet solgt lira i stor stil - og nedturen er blevet udbygget efter Erdogans opfordring - til et fald for valutaen på 12 pct. til det svageste niveau nogensinde.

FRYGT FOR SAMMENBRUD

- Landet kan nu have sat kursen mod et sammenbrud, skriver europæisk cheføkonom hos Berenberg Carsten Hesse ifølge CNN Money om fredagens store samtaleemne, som altså har bidraget til en reduceret risikoappetit hos investorerne - med fald på aktiebørserne til følge.

Det brede S&P 500-indeks lukkede torsdag med et fald på 0,1 pct. i 2853,58, hvilket er blot 0,7 pct. fra den hidtidige top, som blev nået i slutningen af januar. Nasdaq steg marginale 0,04 pct. til 7891,78 og er 0,5 pct. fra at overgå rekorden fra juli, mens Dow Jones efter et fald torsdag på 0,3 pct. til 25.509,23 er 4 pct. fra rekordniveauet fra i januar.

Generelt er valutaer i emerging markets under pres i fredagens handel - og har været det i noget tid - hvilket også bidrager til øget frygt og usikkerhed på finansmarkedet.

EMERGING MARKETS-VALUTAER UNDER PRES

- Problemerne i emerging markets er mere vigtige end nogensinde som følge af den globale vækstmaskine, som de markeder er blevet. Dette vil i sidste ende betyde meget for de amerikanske markeder, siger chefmarkedsstrateg Peter Cecchini fra Cantor Fitzgerald i New York i et notat.

Markedet reagerede umiddelbart behersket på dagens største nøgletal - udviklingen i det amerikanske forbrugerpriser i juli, og udviklingen var da også stort set som ventet. Ligesom måneden før viste de samlede forbrugerpriser en inflation på 2,9 pct. på årsbasis i juli, mens kerneinflationen opgøres til 2,4 pct. mod 2,3 pct. måneden før.

/ritzau/FINANS

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  Preview❯  Shares❯  USA❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
9,42%
 
23/05/19

 
6,87%
 
23/05/19

 
1,73%
 
23/05/19

 
1,48%
 
23/05/19

 
0,17%
 
23/05/19

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder