Valuta: Sidelæns handel op til pengepolitiske møder i USA og Europa

Udgivet den 25-07-2023  |  kl. 06:32  |  

Det er de kommende dages pengepolitiske møder i de store centralbanker, der optager sindene på valutamarkedet tirsdag morgen, hvor bevægelserne mellem de store valutaer er få og små, mens markedsdeltagerne afventer begivenhedernes gang.

Dollarindekset, der vægter den amerikanske valuta over for euro, den japanske yen, det britiske pund, den canadiske dollar, schweizerfranc og svenske kroner, ligger tirsdag morgen i 101,28 mod 101,33 mandag eftermiddag.

Mandagens svækkelse af euro fastholdes i den asiatiske handel efter gårsdagens bekræftelse på, at afmatningen i eurozonens forretningsaktivitet forsat tynger, idet dataene viste et betydeligt større aktivitetsfald end forventet.

Det har fået frygten for en recession i Europa til at blusse op igen, og spørgsmålet er så, hvor meget indflydelse det får på rentebeslutningen hos Den Europæiske Centralbank, der er i gang med forberedelserne til det pengepolitiske møde, som afsluttes torsdag.

- Forlængelsen af afmatningen i fremstillingssektoren såvel som servicesektoren, og især i Tyskland, som viser sig meget svagere end forventet, det sætter nogle spørgsmålstegn ved den retorik, som vi bør forvente fra ECB på torsdag, siger valutastrateg Rodrigo Catril fra National Australia Bank i Sydney ifølge Reuters.

De finansielle markeder har allerede fuldt ud indregnet en renteforhøjelse på 25 basispoint fra ECBs side på ugens møde, men derfra er usikkerheden om eventuelle kommende fremtidige renteforhøjelser større.

Retorisk har ECB været stram i betrækket i en rum tid, men spørgsmålet er, om en større afmatning eller udsigten til en direkte recession vil få bankens Styrelsesråd til at lempe lidt på udsigterne.

Eurozonen er ikke ene om at kæmpe mod høj inflation og samtidig afmatning i den økonomiske aktivitet.

Den tilsvarende PMI-undersøgelse i Storbritannien viste mandag, at den britiske private sektor voksede i det svageste tempo i et halvt år i juli, mens en separat undersøgelse pegede på, at den amerikanske erhvervsaktivitet er droppet til et fem måneders lavpunkt.

Det sætter den amerikanske centralbank, Federal Reserve, i en penibel situation, da bankens renteudvalg, Federal Open Market Commitee, FOMC, åbenlyst er i konflikt med sig selv med nogle medlemmer, der er bekymrede for, at aftagende inflation vil være midlertidig, mens andre vurderer, at den tilgang ignorerer de stigende tegn på en nuværende økonomisk opbremsning, som i sig selv gradvist vil dæmpe prispresset.

Også Washington ventes levere en renteforhøjelse på 25 basispoint, men hidtil har FOMC signaleret endnu en forhøjelse i år, mens markedet forventer, at onsdagens ventede renteforhøjelse vil være den sidste stigning i centralbankens nuværende stramningscyklus.

- Mens mødet sandsynligvis vil være ukontroversielt i forhold til beslutningen om renten, vil Federal Reserves erklæring og pressekonference være yderst relevant for markederne. Indgående aktivitetsdata har været stærkere end forventet i juni og juli, og Federal Reserve bliver nødt til at forklare, hvad de mener om den modstandsdygtige amerikanske økonomi, siger investeringsstrateg Guillermo Felices fra PGIM Fixed Income ifølge Reuters.

Også den japanske centralbank, Bank of Japan, holder pengepolitisk møde i denne uge. Men her er der ingen udsigt til umiddelbare ændringer, omend der kan blive tale om retoriske kommentarer til rentekontrolpolitikken.

Dollar koster tirsdag morgen 141,25 yen mod 141,15 yen mandag eftermiddag.

Euro ligger samtidig i 1,1075 dollar mod 1,1080 dollar mandag eftermiddag, og pund koster tirsdag morgen 1,2840 dollar mod 1,2820 dollar mandag.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Forex❯