Europa/aktier: Gigantisk gældsplan gav løft til schweizere

Udgivet den 07-09-2015  |  kl. 17:52  |  

En plan om at skære omkring 67 mia. kr. af gælden gav et stort løft til den schweiziske minekoncern Glencore på det europæiske aktiemarked mandag, hvor der generelt set var positiv stemning.

Det brede fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks steg 0,5 pct., mens der ligeledes var mindre plusser i de store aktieindeks i Tyskland, Frankrig og Storbritannien.

I toppen af Stoxx 600-indekset sluttede Glencore, der mandag meddelte, at det vil droppe udbytte, sælge aktiver og udstede nye aktier med henblik på at skære en tredjedel af gælden, som i øjeblikket lyder på 30 mia. dollar (200 mia. kr.). Det var sød musik i investorernes ører, og aktien blev sendt op med 7,4 pct.

I det tyske var der også stor kursfremgang til råstofkoncernen K+S, der kan være tæt på at blive overtaget af canadiske Potash Corp.

I hvert har canadierne - ifølge Bloomberg News - hyret Bank of America - Merrill Lynch som rådgiver, og banken skal sammen med Morgan Stanley og Deutsche Bank hjælpe til med en overtagelse af det tyske selskab.

Trækket sker i forlængelse af, at Potash Corp. i august måtte se sit bud på 7,85 mia. euro blive afvist af K+S, der ikke fandt buddet værdiskabende. K+S-aktien steg mandag 4,3 pct. på børsen i Frankfurt.

Den britiske supermarkedskoncern Tesco solgte sine sydkoreanske forretning til MBK Partners for 4,23 mia. pund. Bloomberg News kunne også berette, at Tesco overveje yderligere frasalg i Central- og Østeuropa. Pengene skal bruges til at nedbringe gæld.

Investorerne virkede dog til at tage det hele meget roligt. Tesco-aktien steg med 0,1 pct.

/ritzau/FINANS

Aske Muff +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

Tags:  Europa❯  lukning❯  Aktier❯ 

Relaterede nyheder