Havvind: Selskaber ser fremtid uden støtte - men behovet er der endnu

Udgivet den 19-06-2018  |  kl. 19:52  |  
Arkiv: Foto

Det europæiske marked for havvind har de seneste år været præget af en hård konkurrence, og det har været med til at sende priserne ned i de seneste udbuds- og auktionsrunder i lande som Tyskland, Holland og Storbritannien.

Sidste år vandt udviklere - heriblandt danske Ørsted og svenske Vattenfall - retten til at opføre projekter i henholdsvis Tyskland og Holland med såkaldte nulbud - det vil sige uden et statsligt tilskud per megawatt-time.

På Global Offshore Wind-konferencen, der afholdes i Manchester tirsdag og onsdag, diskuterede et panel også, hvordan og hvornår branchen er klar til at være fri af den offentlige støtte, der også kendes som subsidier.

- Jeg tror bestemt, at vi kan levere uden subsidier, men det afhænger af projektet. Havbundsforholdene, vanddybden, vindforholdene, afstanden fra kysten og elnettet, sagde Halvor Hoen Hersleth, der er ansvarlig for driften af Equinors, det tidligere Statoils, flydende havvindmøllepark, Hywind Scotland, under paneldebatten.

- Hvis det er på plads og velfungerende, så kan man selvfølgelig levere det uden subsidier.

Han mener dog, at der fortsat er brug for støtte til havvind de næste år, mens havvindindustrien modnes endnu mere.

STØTTEFRI POSITION I STORBRITANNIEN

Også Richard Sandford, der er direktør for havvindinvesteringer hos tyske Innogy, forventer, at flere markeder vil få havvindmølleparker, der ikke kræver støtte, i løbet af de næste år.

- Min definition på subsidiefri er, at udvikleren eller ejeren er afhængig af markedsprisen på elektricitet. Og det sker nu i nogle markeder og for nogle særlige projekter.

- Der afgives nulbud. Det gjorde vi også ved auktionen i Holland, men vi vandt ikke. Vi har set prisen på havvind styrtdykke. Som industri arbejder vi meget hårdt for at drive omkostningerne ned. Vi vil bestemt også få en subsidiefri position i Storbritannien, sagde han under paneldebatten.

Han understregede dog, at nogle vilkår i Storbritannien er en ulempe sammenlignet med i andre geografiske markeder, og her pegede han eksempelvis på, at udviklerne selv skal betale for at forbinde projekterne til elnettet.

GENNEMSIGTIGHED ER VIGTIGT

Hos spanske Iberdrola fortalte Jonathan Cole, der er direktør for divisionen for havvind på globalt plan, at energisektoren generelt har været genstand for politisk involvering og indgriben.

- Intet overlever i energisektoren uden indgriben, sagde han og henviste blandt andet til, at også kul og fossile brændstoffer har modtaget støtte.

Han fremhævede, at det er vigtigt, at der er gennemsigtighed i markedet, når det kommer til at sænke omkostningerne.

- Vi kan blive billige end alle andre. Bare giv os et stabilt marked, som vi kan levere produkterne til, sagde Jonathan Cole på konferencen.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile

Tags:  Shares❯  Udenlandsk selskab❯ 

Relaterede nyheder