USA/økonomer: Jobvæksten buldrer afsted

Udgivet den 06-12-2019  |  kl. 15:13  |  

En meget stærk amerikansk jobvækst i november viser, at recessionsfrygten hen over sommeren indtil videre har været ubegrundet.

Det mener Danske Banks senioranalytiker Mikael Olai Milhøj.

- Jobrapporten for november var i vores optik meget stærk. Beskæftigelsen steg med 266.000 i november, mens oktober og september samlet set blev revideret 41.000 højere.

- Man skal huske på, at novembertallet er kunstigt pustet op af, at 40.000-50.000 strejkende arbejdere hos General Motors kom tilbage i arbejde, men selv hvis man tager højde for det, så var jobvæksten i november over 200.000, skriver han i en kommentar.

Også Søren V. Kristensen, der er cheføkonom hos Sydbank, bemærker, at det amerikanske jobmarked buldrer afsted, og at arbejdsløsheden i USA ikke er set lavere siden slutningen af 60'erne.

- Der er ikke skyggen af afmatning over tallene for det amerikanske arbejdsmarked i november. Investorerne er også mere end tilfredse. De reagerer ved at styrke dollar og sende både renterne og aktiekurserne et nøk op, skriver han.

STADIG RISICI

Frederik Engholm, der er chefstrateg hos Nykredit, peger i en kommentar på, at dagens amerikanske jobtal flugter dårligt med de svagere signaler, markedet ellers har modtaget fra det amerikanske arbejdsmarked på det seneste.

- Der er derfor også en risiko for, at novembers stærke jobskabelse bliver en enlig svale. Virksomhederne udtrykker i erhvervstillidsmålinger lavere appetit på at hyre, og antallet af jobopslag er klart for nedadgående. Det vidner om, at noget af gassen burde sive af ballonen, skriver han i en kommentar til dagens amerikanske nøgletal.

Mikael Olai Milhøj ser dog situationen lidt anderledes:

- Det er en rigtig god nyhed, at det amerikanske jobmarked stadig ser robust ud. Vi og andre har tidligere frygtet, at jobvæksten i USA var ved at bremse op, fordi en række "bløde" indikatorer har peget i den retning, men indtil videre har frygten altså være ubegrundet, vurderer han.

Alle tre er enige om, at dagens nøgletal sætter to streger under, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, ikke piller ved renten ved centralbankens næste møde i næste uge.

- Arbejdsmarkedsrapporten fjerner de sidste rester af tvivl om, at Fed kunne finde på at sætte renten ned i næste uge, skriver Søren V. Kristensen.

- Den amerikanske centralbank har sat renten ned på de seneste tre møder, men har tydeligt sagt, at den ikke vil sætte renten ned på de næste par møder, fordi den gerne vil se, hvordan tingene udspiller sig, nu hvor renten er sat noget ned, og handelsforhandlingerne mellem USA og Kina har udviklet sig i en positiv retning.

- Den stærke jobrapport vil nok kun bekræfte den amerikanske centralbank i, at man ikke behøver at gøre mere for at understøtte økonomien her og nu, vurderer Mikael Olai Milhøj.

/ritzau/FINANS

Nicoline Lärka Sørensen

Tags:  macro❯  USA❯ 

Relaterede nyheder