USA/aktier: Sortlistning og røde kurser - Apple og chipaktier i bund

Udgivet den 20-05-2019  |  kl. 22:07  |  

De amerikanske aktier lagde efter weekenden ud med minusser, fordi den seneste optrapning af handelskrigen mellem USA og Kina nu direkte rammer flere it-selskaber - på begge sider af fronten.

Det brede S&P 500-indekset faldt med 0,7 pct., mens Dow Jones-indekset smed 0,3 pct. Nasdaq bakkede samtidig 1,5 pct.

HUAWEI PÅ SORT LISTE - RAMMER I USA

Efter en lang periode med stærk kritik af den kinesiske tele- og teknologikæmpe Huawei gjorde præsident Donald Trumps administration i sidste uge alvor af truslerne og sortlistede selskabet. Det betyder, at amerikanske virksomheder ikke må samarbejde med Huawei.

En af de mere opsigtsvækkende følger af det er, at Google mandag har indstillet store dele samarbejdet med Huawei omkring styresystemet Android. Det er Googles gratis styresystem, som Huawei anvender i mange af sine mobilmodeller. At det samarbejde nu er sat i bero, er skidt for begge parter.

I kølvandet af Trumps beslutning har flere chipproducenter, herunder Qualcomm og Broadcom, ifølge Reuters, også meddelt deres ansatte, at de nu ikke længere heller kan være underleverandører til Huawei.

- For mange af de her teknologiselskaber er der ikke noget større marked end Kina, og der er en del bekymring for, at det kan bremse væksten. Det tvinger også andre lande til at vælge side, og Kina kan begynde at udvikle alternativer, sagde Rick Meckler, partner hos Cherry Lane Investments, til Reuters.

Fra sin side har Donald Trump omvendt gentaget, at han er "meget glad" for handelskrigen og de mange toldmilliarder, som ruller i den amerikanske statskasse. Den kinesiske avis People's Daily slog fredag dog fast, at Kina vil komme stærkere ud af en handelskrig, og at landet aldrig vil blive tvunget i knæ.

CHIP FALDER TUNGT

Handelskrigen slog hårdt ned i kursudviklingen mandag. I bunden af sektorerne i S&P 500 sluttede it-aktierne med et minus på 1,8 pct., hvor især undergruppen af chipproducenter faldt tungt med 3,9 pct., ligesom hardware mistede 2,4 pct.

Apple trak kraftigt i minus med et fald på 3,1 pct., mens Broadcom mistede 6,0 pct., og Qualcomm faldt med i samme niveau. Broadcom var dog også ramt af, at de amerikanske konkurrencemyndigheder udvidede en efterforskning af selskabet for at have misbrugt sin dominans på markedet chips til wifi og switch.

TELEFUSION PÅ TRAPPERNE

Der var også fald på 1,2 pct. til kommunikationsservice, hvor Googles moderselskab, Alphabet, gik tilbage med 2,1 pct. Sektoren blev også trukket ned af minus til Facebook på 1,4 pct.

Omvendt steg de to store mobilselskaber i samme sektor, Verizon og AT&T, med henholdsvis 1,6 og 1,2 pct. på nyheden om, at konkurrenterne T-Mobile US og Sprint ser ud til at få deres mere end et år gamle fusionsaftale godkendt af konkurrencemyndighederne i USA. De to selskaber har tilbudt at sælge flere områder fra, og det har vundet myndighedernes billigelse.

Sprint steg selv på den baggrund med 18,8 pct., mens T-Mobile US vandt 3,9 pct.

FORD FYRER

Den amerikanske bilproducent Ford var også i fokus. Koncernen meldte mandag ud, at den vil skære 10 pct. af sine administrative medarbejdere. Det svarer til 7000 ansatte. Ford regner med at spare 600 mio. dollar om året på den manøvre, men når markedet er i handelskrigens tegn, er der ingen belønning for det. Aktien faldt derfor med 0,1 pct. mandag.

I den negative ende af S&P 500 lå Dish Networks også med et minus på 5,9 pct. Selskabet har annonceret overtagelsen af Echostars satellit-tv-forretning for 800 mio. dollar ved at udstede nye aktier, og det så markedet tilsyneladende som et dyrt opkøb.

Tesla tog også mandag endnu et fald. Aktien mistede 2,7 pct. til 205,36 dollar, og var tidligere på dagen under 200 dollar for første gang siden 2016. Af de seneste 11 handelsdage er det blevet til 9 minusser. Analysehuset Wedbush har mandag ifølge Bloomberg News sænket sit kursmål for aktien og understreget, at Tesla skal bestige Kilimanjaro for at nå målet om positiv indtjening i anden halvdel af året.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯ 

Relaterede nyheder