USA/lukning: Aktier på steroider - Dow Jones i teknisk bull-marked -NY

Udgivet den 27-03-2020  |  kl. 06:32  |  

Trods et enormt antal nye ledige i USA i den forgangne uge steg de amerikanske aktier solidt torsdag og byggede på ugens tidligere fremgang.

Investorerne glædede sig over, at politikernes kæmpe hjælpepakke langt om længe blev vedtaget i Senatet, og at den dermed nærmer sig en endelig godkendelse.

Fredag morgen er der lidt modstand oven på torsdagens massives stigninger. De store indeksfutures falder 1,3-1,4 pct.

Det brede S&P 500-indeks vandt torsdag frem med 6,1 pct., og Dow Jones-indekset steg 6,4 pct. Teknologitunge Nasdaq gik samtidig op med 5,6 pct.

- Vi er i en overgangsfase, hvor vi vil have store opture og store nedture. Jeg ville være en køber på røde dage og en trimmer på grønne dage. Forvent bump på vejen, lyder det fra Bob Doll, chefstrateg hos Nuveen Asset Management, til Bloomberg News.

Med torsdagens stigning på 6,4 pct., i kølvandet af plusser på 11,4 og 2,4 pct. tirsdag og onsdag, så er Dow Jones-indekset teknisk set i et bull-marked, da det er steget med mere end 20 pct., helt præcist 21,3 pct., siden mandag aften.

Indekset er dog stadig faldet med 23,7 pct. siden sin seneste rekord den 12. februar.

REKORD LEDIGHEDSVÆKST

Det amerikanske senat stemte endelig sent onsdag aften enstemmigt den enorme hjælpepakke på 2200 mia. dollar igennem - efter to forfejlede forsøg søndag og mandag.

Nu er den sendt til Repræsentanternes Hus, som fredag ventes at godkende den økonomiske indsprøjtning, så præsident Trump kan underskrive, og så regeringen kan komme i gang med at sende pengene ud i samfundet.

Torsdagens nøgletal var derimod nedslående læsning. I sidste uge meldte 3,3 mio. amerikanere sig for første gang i arbejdsløshedskøen. Det er det højeste antal nogensinde i opgørelsens historie, som rækker tilbage til 1960'erne.

Det var også næsten dobbelt så meget som ventet ifølge et estimat, som dog dækkede over bud, der var meget mindre, og bud, som var meget højere i 4,4 mio. ledige.

- Dette rekordbrydende tal er mere end en påmindelse om det kæmpe og pludselige økonomiske stop, der allerede lammer den amerikanske økonomi, kommenterer Mohamed El-Erian, cheføkonom, i Allianz, til Financial Times.

Jerome Powell, som er chef for den amerikanske centralbank, der allerede har sænket renten til nul og lovet støtteopkøb af obligationer, så lang øjet rækker, var også ude med kommentarer torsdag om, at banken ikke vil "løbe tør for ammunition", ligesom Powell mente, at Federal Reserve har mere pengepolitisk rum.

- Ved at sige det, rejser han spørgsmålet, om de vil indføre negative renter, siger Charalambos Pissouros, senioranalytiker hos JFD Group, til Reuters.

BRED FREMGANG - BOEING I NY KURSFEST

Fremgangen torsdag var bredt funderet med samtlige sektorer i S&P 500 i plus. Bedst gik det for den defensive forsyningssektor, som vandt 8,4 pct.

Den opfattes ofte som et alternativ til obligationerne, som også steg torsdag, mens den tiårige rente omvendt faldt med 3 basispoint.

Sundhedsaktierne, finans og industri hoppede også op med 6,4-7,0 pct. It-aktierne, som udgør omkring en fjerdedel af værdien i S&P 500, vandt også 6,4 pct., mens cyklisk forbrug steg mindst med 4,3 pct.

Microsoft og Apple, begge fra it-sektoren, førte de store aktier frem med plusser på 6,3 pct. og 5,3 pct., og i samme sektor steg chipgiganten Intel også med 8,4 pct.

Boeing fortsatte med et plus på 13,8 pct. sin fremgang denne uge, hvor den er steget hver dag. Siden fredag har aktien nu løftet sig med 90 pct.

Mandag startede festen med en købsanbefaling fra Goldman Sachs, og den blev fortsat af, at topchef Dave Calhoun tirsdag fortalte, at Boeing kan finde alternativer til en redningspakke fra regeringen.

Han afviste også at give aktier til staten i bytte for hjælp. Det tolkes positivt, for i teorien sælger virksomheder aktier, når det går allerbedst, og tingene peger nedad herfra, mens de foretrækker at sælge gæld, når ledelserne tror på aktiefremgang.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Relaterede nyheder