USA/lukning: Gældsbekymring og svage nøgletal pressede aktier

Udgivet den 17-05-2023  |  kl. 06:32  |  

De amerikanske aktier faldt tirsdag i kølvandet af en række negative nyheder.

Investorerne var fortsat bekymrede for situationen omkring det amerikanske gældsloft, som den føderale regering reelt nåede i januar, og finansminister Janet Yellen advarede så sent som mandag aften atter om, at staten kan risikere at løbe tør for penge den 1. juni.

Onsdag morgen er der lidt mere optimisme i markedet. Forhandlinger om en forhøjelse af gældsloftet sent tirsdag indikerede, at det fortsat er mulig at nå en aftale inden for få dage.

Futures for de tre store amerikanske aktieindeks indikerer stigninger på 0,2 pct., når markedet genåbner senere på dagen i New York.

Fra den amerikanske økonomi var tirsdagens vigtigste nyhed desuden den, at detailsalget voksede i april, men mindre end ventet og ikke på niveau med inflationen, mens der ud af Tyskland kom en skuffende tillidsmåling af stemningen i finanssektoren, og mens kinesiske data pegede på en hakkende vækst.

Den store byggemarkedskæde Home Depot nedjusterede samtidig forventningerne.

Samlet set betød det pil ned for den økonomiske vækst, hvorfor de cykliske sektorer kom under pres, mens de teknologitunge vækstsektorer omvendt steg og formåede at holde en hånd under markedet.

Det brede S&P 500-indeks faldt derfor 0,6 pct., mens Dow Jones smed 1,0 pct., og Nasdaq bakkede med 0,2 pct.

- De amerikanske lovgivere har endnu ikke formået at hæve gældsloftet, og det er allerede begyndt at forvrænge markedet, siger Seema Shah, chefstrateg hos Principal Asset Management, til Bloomberg News.

- Da begge sider ved, hvad der er på spil, er en betalingsstandsning usandsynlig. Alligevel vil hver dag, vi kommer nærmere deadlinen den 1. juni uden en løsning, øge uroen i markedet, reducere efterspørgslen på amerikanske risikoaktiver og tilmed bringe recessionen nærmere.

LANGTRUKKEN UENIGHED

Risikoen er også, hvad den langtrukne uenighed mellem republikanerne og demokraterne om at løfte gældsloftet på for tiden 31.400 mia. dollar, selv ved en løsning inden deadline, ellers kan gøre.

Tilbage i 2011, da politikerne i Washington efter lang tids uenighed i sidste ende hævede gældsloftet, sænkede kreditvurderingsbureauerne efterfølgende deres vurdering af den amerikanske stats kreditværdighed, og det var med til at udløse store kursfald på aktiemarkedet på op mod 20 pct. de efterfølgende uger.

Den gode nyhed var dog tirsdag, at præsident Joe Biden ud på eftermiddagen indledte et forhandlingsmøde med lederen af Repræsentanternes Hus, Kevin McCarthy.

TEKNOLOGI STEG

I S&P 500-indekset trak energiaktierne ned med et minus på 2,5 pct., samtidig med at også olieprisen satte sig på bekymringen for opbremsningen i økonomien.

Det var samme tema, der ramte råvarer og materialer med en tilbagegang på 1,7 pct., mens industri og finans også tabte 1,4 og 1,0 pct.

I den anden ende lykkedes det vækstsektorerne, kommunikationsservice og it, at holde sig i grønt med plusser på 0,2-0,6 pct., mens cyklisk forbrug dog satte sig 0,3 pct.

Det var da også teknologinavnene, som holdt hånden under markedet. Microsoft gjorde sit med et plus på 0,7 pct., mens Apple endte uændret. Chipproducenterne Nvidia og Advanced Micro Devices, AMD, ligeledes inden for it, vandt 0,9 og 4,2 pct.

AMD toppede dermed S&P 500 på nyheden om, at investeringsfondene Third Point og Duquesne har købt aktier i koncernen.

RAMT AF NEDJUSTERING

I kommunikationsservice vandt Alphabet desuden frem med 2,7 pct., mens Amazon i cyklisk forbrug steg 2,0 pct., og Tesla kørte frem med 0,1 pct.

Home Depot faldt omvendt i samme sektor med 2,2 pct. Den store byggemarkedskæde oplever en blødere kundeefterspørgsel og har derfor nedjusteret forventningerne fra et bud om en flad udvikling i salget til nu en tilbagegang på 2-5 pct.

Taberne i tirsdagens marked var blandt andet oliekæmperne Exxon Mobil og Chevron, som mistede begge 2,4 pct.

I hovedindekset steg Capital One omvendt med 2,1 pct. på nyheden om, at milliardæren Warren Buffett via investeringsselskabet Berkshire Hathaway har købt aktier for næsten 1 mia. dollar udlånsvirksomheden.

Horizon Therapeutics dykkede uden for S&P 500 derimod med 14,2 pct., da investorerne frygter, at Amgens overtagelse af biotekselskabet ryger i vasken, fordi konkurrencemyndighederne er imod aftalen.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Seneste nyheder