Sådan håndterer du økonomiske bekymringer i nedgangstider

Udgivet den 14-07-2020  |  kl. 18:29  |  

Det starter med et fald på aktiemarkedet. Bekymring udvikler sig til ængstelse i takt med, at du ser, hvordan finansielle nyhedsmedier beskriver det kraftige fald og spekulerer over forværrede økonomiske udsigter. Ængstelsen bliver til galoperende angst, efterhånden som de volatile markeder udvikler sig til et større fald i markedet.

Det er normalt at opleve ængstelse og uro i forbindelse med turbulente aktiemarkeder eller når man befinder sig midt i et bear-marked. Og disse følelser eksisterer ikke kun i dit hoved. En undersøgelse fra University of California i San Diego i 2014 indikerer, at daglige udsving i aktiekurserne kan have en næsten øjeblikkelig effekt på investorernes helbred. Undersøgelsen viste, at kraftige kursfald på aktiemarkedet ledsages af et stigende antal hospitalsbesøg i de to dage, der følger efter et kursfald - især af patienter med psykiske lidelser.

Ud over den mulige fysiske og psykologiske effekt kan økonomiske bekymringer også få investorer til at begå følelsesdrevne fejl, der kan bringe deres langsigtede økonomiske investeringsmål i fare. Der er imidlertid nogle positive skridt, man som investor kan tage, for at modvirke  følelser af stress og undgå at begå dyre investeringsfejl, der kan sætte den økonomiske fremtid over styr.

Hvis du vil læse mere om, hvordan aktuelle forhold har indvirkning på aktiemarkedet og din portefølje, så download Fisher Investments Nordens seneste aktiemarkedsudsigt og få løbende indsigter.

Hold en mediepause

De vanedannende notifikationslyde fra sociale medier og kværnende stemmer fra altid tændte nyheder kan være en konstant kilde til uro i nedgangstider. Det er godt at holde sig informeret, men det kan være skadeligt at bruge for meget tid på uophørlige markedsopdateringer og konstant at tjekke sociale medier, hvis man ikke er i stand til at distancere sig fra og få et nyt perspektiv på aktuelle begivenheder eller ens langsigtede investeringsmål. Overvej at holde en pause fra nyhederne og de sociale medier for derved at holde dig på rette kurs. Du kan eventuelt begrænse dig til et fastlagt tidsforbrug om dagen eller om ugen. Hold dig informeret, men prøv at undgå at fokusere på daglige markedsbevægelser. Pas på sensationsjageri og subjektive meninger i det, du læser/hører, og sammenlign det med verificerbare fakta. Især sociale medieplatforme eller onlineblogs kan ofte indeholde hastigt skrevet information fra tvivlsomme kilder på baggrund af dårlig research. Så gør dit bedste for at undgå investeringstips fra kilder, der mangler etik, ekspertise eller begge dele.

Du kan opnå en endnu bedre effekt, hvis du udbygger din mediepause med flere positive fremgangsmåder. Hvis du f.eks. kan mærke, at spiralen af sociale medier og økonomiske nyheder trækker dig med ned, kan du tilbringe noget tid udendørs, gå en tur, starte på et nyt projekt eller dyrke noget motion i et forsøg på at ændre din sindsstemning.

Sådan opnår du følelsen af, at du har styr på din økonomi

Ængstelse opstår ofte, hvis man føler, at man ikke har kontrol over tingene. Du føler måske, at begivenheder fejer benene væk under dig, og at du ikke er i stand til at handle. Selvom bevægelser i markedet ligger uden for din kontrol, er du langt fra magtesløs under nedgangstider i markedet. Der findes nemlig en række handlinger, der kan hjælpe dig med at genvinde følelsen af økonomisk kontrol og med at tøjle ængstelsen.

  • Få styr på din generelle økonomi: Investeringer udgør kun et element af hele dit generelle økonomiske billede. Tag økonomisk kontrol, hvor du kan. Hvis du ikke har en økonomisk plan, så samarbejd med dem, der er omfattet af dit månedlige budget, om at prioritere nødvendigheder. Hvis du allerede har en økonomisk plan, kan du revidere dit budget og dine prioriteter for at sikre dig, at du ved, hvad dine penge bruges til. Overvej herefter at skære ned på de unødvendige udgifter, som du finder. For at hjælpe din økonomi på kort og mellemlangt sigt bør du sørge for at opbygge en nødkonto, der kan dække dine udgifter i mindst tre måneder. En nødkonto kan være en hjælp, hvis du får uventede udgifter eller mister en del af din indkomst.
  • Gennemgå dine investeringsmål; foretag om nødvendigt ændringer af din portefølje: Hvis du har en økonomisk plan på plads, men det er et stykke tid siden, at du har gennemgået dine tidligere mål på grund af de seneste begivenheder i dit liv, kan det være en god idé at revidere planen nu. Hvis du kan konstatere, at dine langsigtede mål har ændret sig, eller at din portefølje har fjernet sig for langt væk fra den planlagte aktivfordeling, kan du være nødsaget til at foretage nogle ændringer for igen at komme på rette kurs.
  • Gør "ikke at handle" til et aktivt valg: Når markederne oplever voldsom bølgegang, kan det føles, som om du styrter omkuld sammen med dem. Det er normalt at have en følelse af, at du bør handle - andre sælger måske ud af markedet og insisterer på, at du bør gøre det samme. Det kan imidlertid føre dig længere væk fra dine økonomiske mål, hvis du sælger på det forkerte tidspunkt og derefter går glip af det efterfølgende tilbagespring. Så hvad kan du gøre? Ikke at handle kan være en bedre mulighed end at handle forudsat, at du allerede har en fornuftig investeringsplan på plads med optimal fordeling af dine aktiver. Det føles måske ikke særlig godt lige i det pågældende øjeblik, men du kan mentalt ændre din opfattelse af det. Tænk på det som en aktiv beslutning om at fortsætte på en fastlagt kurs, der sandsynligvis vil kunne betale sig, hvis du er i stand til at opretholde disciplinen på langt sigt.

Få hjælp fra en rådgiver, du har tillid til

Økonomiske bekymringer kan få dig til at føle det som om du er ude på dybt vand og ikke ved, hvad du skal gøre. De metoder, der er beskrevet heri, kan give dig mere ro og en følelse af, og at du har mere kontrol over situationen. Men husk - du behøver ikke at håndtere det alene. Hvis du samarbejder med en investeringsrådgiver, kan du måske få afløb for dine økonomiske bekymringer. Hvis du ikke har en finansekspert, som du regelmæssigt arbejder sammen med, er det måske på tide at finde en. Tænk på en rådgiver som en økonomisk vejleder, der kan hjælpe dig med at holde den rette kurs i forhold til din økonomiske plan, når du undervejs står over for diverse udfordringer.

Din formueforvalter bør holde dig orienteret om de mest almindelige tendenser inden for investering, som f.eks. myopisk tabsaversion, der beskriver menneskers tendens til at føle en stærkere smerte ved et tab end glæden ved en gevinst. Denne tendens har fået mange investorer til at sælge aktier billigt efter et krak - for så efterfølgende at gå glip af afkast, mens de venter på at komme tilbage i markedet. Åbne og ærlige samtaler med din investeringsrådgiver kan eventuelt hjælpe dig med at undgå at begå fejl, der i stort omfang kan reducere sandsynligheden for, at du kan nå dine langsigtede økonomiske mål. Jo mere åben du er over for din investeringsrådgiver, jo bedre kan rådgiveren hjælpe med at øge din mulighed for økonomisk succes. En god rådgiver tager nysgerrighed, tøven, passioner og bekymringer, som I har diskuteret, i betragtning for at kunne skræddersy sin rådgivning og hjælpe dig med at opnå større tillid til din plan.

Økonomiske bekymringer er et almindeligt problem. Hvis du bruger nogle af disse teknikker til at hjælpe dig med at opnå større kontrol og tryghed, kan det være et godt første skridt på vejen mod en bedre økonomisk fremtid.

Fisher Investments Norden er det navn, som Fisher Investments Luxembourg, Sàrl driver virksomhed under i Danmark ("Fisher Investments Norden"). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl er et anpartsselskab, som er etableret og registreret i Luxembourg (selskabsregistreringsnr. B228486), som reguleres af det luxembourgske finanstilsyn, Commission de Surveillance du Secteur Financier ("CSSF") og som har hjemstedsadresse på: K2 Building, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, Third Floor L-1246 Luxembourg.

Dette dokument udgør Fisher Investments Nordens generelle holdninger og skal ikke betragtes som værende personlig investerings- eller skatterådgivning eller en afspejling af kundens resultater. Der gives ingen garanti for, at Fisher Investments Norden fortsat vil have disse holdninger, og de kan ændre sig over tid baseret på nye oplysninger, analyser eller fornyede overvejelser. Der er intet i dette dokument, som udgør en anbefaling eller et estimat om markedsforholdene. Dette dokument er alene vejledende. De aktuelle og fremtidige markeder kan afvige markant fra det heri angivne. Der er endvidere ingen garanti for, at de antagelser, der er anført i oversigterne indeholdt heri, er præcise. Investering i de finansielle markeder indebærer risiko for tab, og der er ingen garanti for, at den investerede kapital betales helt eller delvist tilbage. Tidligere resultater er ingen garanti for og giver ingen pålidelig indikation om fremtidige resultater. Værdien af investeringerne og deres afkast vil svinge i takt med udviklingen på de globale finansielle markeder og i de internationale valutakurser.

[1] Joseph Engelberg og Christopher A. Parsons. "Worrying about the stock market: Evidence from hospital admissions." Rady School of Management, University of California i San Diego. Oktober 2014. https://rady.ucsd.edu/faculty/directory/engelberg/pub/portfolios/HEALTH.pdf

Udgivet af: Fisher Investments Norden


Fisher Investments Nordens billede

 

Fisher Investments Norden

Fisher Investments Norden er navnet på den danske afdeling af Fisher Investments Luxembourg, som er et 100 % ejet datterselskab af Fisher Investments. Fisher Investments Norden er stolte af at kunne tilbyde kundeservice i verdensklasse til danske investorer og hjælpe kunder med at opnå deres langsigtede økonomiske mål. Kunder får proaktiv service og skræddersyede porteføljer, der er designet til kundens specifikke behov. Fisher Investments blev grundlagt i 1979 i USA af den legendariske formueforvalter Ken Fisher.

Pr. 30/06/2022 forvaltede Fisher Investments og dets datterselskaber aktiver for en værdi af mere end 1177 mia. kr. på verdensplan – over 938 mia. kr. for private investorer, 223 mia. kr. for institutionelle investorer og 15 mia. kr. i pensionsordninger for små og mellemstore amerikanske virksomheder.

Fisher Investments Norden - kundefokuseret investeringsrådgivning og porteføljeforvaltning

Fisher Investments Norden tilbyder personlig porteføljeforvaltning med en konkurrencedygtig og transparent betalingsstruktur. Aktiverne er deponeret i uafhængige banker i Danmark. Fisher Investments Nordens dedikerede investeringsrådgivere tilbyder en unik service, der er skræddersyet til kundernes langsigtede investeringsmål. Vores ekspertise indenfor en bred vifte af investeringsstrukturer betyder, at vi kan tilbyde forskellige strategier indenfor formueforvaltning til de enkelte investorer. Fisher Investments Norden har omfattende erfaring inden for globale investeringer og tilbyder kunderne mulighed for at erhverve globale porteføljer.

Hvorfor vælge Fisher Investments Norden til din pensionsplanlægning

Fisher Investments Norden skræddersyr pensionsplanlægning og porteføljeforvaltning til danske investorer. Investorer kommer til at arbejde med en dedikeret investeringskonsulent, som vil lære dem personligt at kende. Investeringskonsulenten vil hjælpe med at designe en skræddersyet pensionsportefølje. Fisher Investments Norden tilbyder også en lang række ressourcer, herunder webinarer, personlige arrangementer, analyserapporter, markedskommentarer og meget mere.

Læs mere på: www.fisherinvestments.com/da-dk