Sådan håndterer du økonomiske bekymringer i nedgangstider

Udgivet den 14-07-2020  |  kl. 18:29  |  

Det starter med et fald på aktiemarkedet. Bekymring udvikler sig til ængstelse i takt med, at du ser, hvordan finansielle nyhedsmedier beskriver det kraftige fald og spekulerer over forværrede økonomiske udsigter. Ængstelsen bliver til galoperende angst, efterhånden som de volatile markeder udvikler sig til et større fald i markedet.

Det er normalt at opleve ængstelse og uro i forbindelse med turbulente aktiemarkeder eller når man befinder sig midt i et bear-marked. Og disse følelser eksisterer ikke kun i dit hoved. En undersøgelse fra University of California i San Diego i 2014 indikerer, at daglige udsving i aktiekurserne kan have en næsten øjeblikkelig effekt på investorernes helbred. Undersøgelsen viste, at kraftige kursfald på aktiemarkedet ledsages af et stigende antal hospitalsbesøg i de to dage, der følger efter et kursfald - især af patienter med psykiske lidelser.

Ud over den mulige fysiske og psykologiske effekt kan økonomiske bekymringer også få investorer til at begå følelsesdrevne fejl, der kan bringe deres langsigtede økonomiske investeringsmål i fare. Der er imidlertid nogle positive skridt, man som investor kan tage, for at modvirke  følelser af stress og undgå at begå dyre investeringsfejl, der kan sætte den økonomiske fremtid over styr.

Hvis du vil læse mere om, hvordan aktuelle forhold har indvirkning på aktiemarkedet og din portefølje, så download Fisher Investments Nordens seneste aktiemarkedsudsigt og få løbende indsigter.

Hold en mediepause

De vanedannende notifikationslyde fra sociale medier og kværnende stemmer fra altid tændte nyheder kan være en konstant kilde til uro i nedgangstider. Det er godt at holde sig informeret, men det kan være skadeligt at bruge for meget tid på uophørlige markedsopdateringer og konstant at tjekke sociale medier, hvis man ikke er i stand til at distancere sig fra og få et nyt perspektiv på aktuelle begivenheder eller ens langsigtede investeringsmål. Overvej at holde en pause fra nyhederne og de sociale medier for derved at holde dig på rette kurs. Du kan eventuelt begrænse dig til et fastlagt tidsforbrug om dagen eller om ugen. Hold dig informeret, men prøv at undgå at fokusere på daglige markedsbevægelser. Pas på sensationsjageri og subjektive meninger i det, du læser/hører, og sammenlign det med verificerbare fakta. Især sociale medieplatforme eller onlineblogs kan ofte indeholde hastigt skrevet information fra tvivlsomme kilder på baggrund af dårlig research. Så gør dit bedste for at undgå investeringstips fra kilder, der mangler etik, ekspertise eller begge dele.

Du kan opnå en endnu bedre effekt, hvis du udbygger din mediepause med flere positive fremgangsmåder. Hvis du f.eks. kan mærke, at spiralen af sociale medier og økonomiske nyheder trækker dig med ned, kan du tilbringe noget tid udendørs, gå en tur, starte på et nyt projekt eller dyrke noget motion i et forsøg på at ændre din sindsstemning.

Sådan opnår du følelsen af, at du har styr på din økonomi

Ængstelse opstår ofte, hvis man føler, at man ikke har kontrol over tingene. Du føler måske, at begivenheder fejer benene væk under dig, og at du ikke er i stand til at handle. Selvom bevægelser i markedet ligger uden for din kontrol, er du langt fra magtesløs under nedgangstider i markedet. Der findes nemlig en række handlinger, der kan hjælpe dig med at genvinde følelsen af økonomisk kontrol og med at tøjle ængstelsen.

  • Få styr på din generelle økonomi: Investeringer udgør kun et element af hele dit generelle økonomiske billede. Tag økonomisk kontrol, hvor du kan. Hvis du ikke har en økonomisk plan, så samarbejd med dem, der er omfattet af dit månedlige budget, om at prioritere nødvendigheder. Hvis du allerede har en økonomisk plan, kan du revidere dit budget og dine prioriteter for at sikre dig, at du ved, hvad dine penge bruges til. Overvej herefter at skære ned på de unødvendige udgifter, som du finder. For at hjælpe din økonomi på kort og mellemlangt sigt bør du sørge for at opbygge en nødkonto, der kan dække dine udgifter i mindst tre måneder. En nødkonto kan være en hjælp, hvis du får uventede udgifter eller mister en del af din indkomst.
  • Gennemgå dine investeringsmål; foretag om nødvendigt ændringer af din portefølje: Hvis du har en økonomisk plan på plads, men det er et stykke tid siden, at du har gennemgået dine tidligere mål på grund af de seneste begivenheder i dit liv, kan det være en god idé at revidere planen nu. Hvis du kan konstatere, at dine langsigtede mål har ændret sig, eller at din portefølje har fjernet sig for langt væk fra den planlagte aktivfordeling, kan du være nødsaget til at foretage nogle ændringer for igen at komme på rette kurs.
  • Gør "ikke at handle" til et aktivt valg: Når markederne oplever voldsom bølgegang, kan det føles, som om du styrter omkuld sammen med dem. Det er normalt at have en følelse af, at du bør handle - andre sælger måske ud af markedet og insisterer på, at du bør gøre det samme. Det kan imidlertid føre dig længere væk fra dine økonomiske mål, hvis du sælger på det forkerte tidspunkt og derefter går glip af det efterfølgende tilbagespring. Så hvad kan du gøre? Ikke at handle kan være en bedre mulighed end at handle forudsat, at du allerede har en fornuftig investeringsplan på plads med optimal fordeling af dine aktiver. Det føles måske ikke særlig godt lige i det pågældende øjeblik, men du kan mentalt ændre din opfattelse af det. Tænk på det som en aktiv beslutning om at fortsætte på en fastlagt kurs, der sandsynligvis vil kunne betale sig, hvis du er i stand til at opretholde disciplinen på langt sigt.

Få hjælp fra en rådgiver, du har tillid til

Økonomiske bekymringer kan få dig til at føle det som om du er ude på dybt vand og ikke ved, hvad du skal gøre. De metoder, der er beskrevet heri, kan give dig mere ro og en følelse af, og at du har mere kontrol over situationen. Men husk - du behøver ikke at håndtere det alene. Hvis du samarbejder med en investeringsrådgiver, kan du måske få afløb for dine økonomiske bekymringer. Hvis du ikke har en finansekspert, som du regelmæssigt arbejder sammen med, er det måske på tide at finde en. Tænk på en rådgiver som en økonomisk vejleder, der kan hjælpe dig med at holde den rette kurs i forhold til din økonomiske plan, når du undervejs står over for diverse udfordringer.

Din formueforvalter bør holde dig orienteret om de mest almindelige tendenser inden for investering, som f.eks. myopisk tabsaversion, der beskriver menneskers tendens til at føle en stærkere smerte ved et tab end glæden ved en gevinst. Denne tendens har fået mange investorer til at sælge aktier billigt efter et krak - for så efterfølgende at gå glip af afkast, mens de venter på at komme tilbage i markedet. Åbne og ærlige samtaler med din investeringsrådgiver kan eventuelt hjælpe dig med at undgå at begå fejl, der i stort omfang kan reducere sandsynligheden for, at du kan nå dine langsigtede økonomiske mål. Jo mere åben du er over for din investeringsrådgiver, jo bedre kan rådgiveren hjælpe med at øge din mulighed for økonomisk succes. En god rådgiver tager nysgerrighed, tøven, passioner og bekymringer, som I har diskuteret, i betragtning for at kunne skræddersy sin rådgivning og hjælpe dig med at opnå større tillid til din plan.

Økonomiske bekymringer er et almindeligt problem. Hvis du bruger nogle af disse teknikker til at hjælpe dig med at opnå større kontrol og tryghed, kan det være et godt første skridt på vejen mod en bedre økonomisk fremtid.

Fisher Investments Norden er det navn, som Fisher Investments Luxembourg, Sàrl driver virksomhed under i Danmark ("Fisher Investments Norden"). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl er et anpartsselskab, som er etableret og registreret i Luxembourg (selskabsregistreringsnr. B228486), som reguleres af det luxembourgske finanstilsyn, Commission de Surveillance du Secteur Financier ("CSSF") og som har hjemstedsadresse på: K2 Building, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, Third Floor L-1246 Luxembourg.

Dette dokument udgør Fisher Investments Nordens generelle holdninger og skal ikke betragtes som værende personlig investerings- eller skatterådgivning eller en afspejling af kundens resultater. Der gives ingen garanti for, at Fisher Investments Norden fortsat vil have disse holdninger, og de kan ændre sig over tid baseret på nye oplysninger, analyser eller fornyede overvejelser. Der er intet i dette dokument, som udgør en anbefaling eller et estimat om markedsforholdene. Dette dokument er alene vejledende. De aktuelle og fremtidige markeder kan afvige markant fra det heri angivne. Der er endvidere ingen garanti for, at de antagelser, der er anført i oversigterne indeholdt heri, er præcise. Investering i de finansielle markeder indebærer risiko for tab, og der er ingen garanti for, at den investerede kapital betales helt eller delvist tilbage. Tidligere resultater er ingen garanti for og giver ingen pålidelig indikation om fremtidige resultater. Værdien af investeringerne og deres afkast vil svinge i takt med udviklingen på de globale finansielle markeder og i de internationale valutakurser.

[1] Joseph Engelberg og Christopher A. Parsons. "Worrying about the stock market: Evidence from hospital admissions." Rady School of Management, University of California i San Diego. Oktober 2014. https://rady.ucsd.edu/faculty/directory/engelberg/pub/portfolios/HEALTH.pdf

Udgivet af: Fisher Investments Norden


Fisher Investments Nordens billede

Fisher Investments Norden gennemgår de seneste investerings-nyheder, som du bør kende til

Fisher Investments Norden hjælper NPinvestor.dk's læsere med at undgå kognitive og adfærdsmæssige skævheder, der ofte forhindrer investorer i at nå deres langsigtede mål.

Hos Fisher Investments Norden forstår vi investorers forskellige behov og bekymringer, og vi gør vores ypperste for at hjælpe dem med at nå deres økonomiske mål og pensionsmål. Med flere årtiers erfaring og en global tilgang til investering gennemgår Fisher Investments Norden markedsforholdene på NPinvestor.dk for at hjælpe investorer med at finde rundt i finansielle nyheder og markedsaktivitet.

Hos Fisher Investments Norden ved vi, at et af de mest udfordrende aspekter ved investering er bibeholde disciplinen på trods af ustabilitet på markedet. Markedsustabilitet kan udløses af store finansielle nyheder og begivenheder, eller helt uden grund. Disse udsving kan vise sig at være udfordrende for selv de mest kyndige investorer.

Gennem årene har Fisher Investments Norden oplevet mange tilfælde, hvor investorer har haft svært ved at holde fast i deres langsigtede investeringsstrategi i perioder med ustabilitet. Selvom denne frygt er normal, kan det være potentielt skadeligt at reagere på den uden et væsentligt grundlag. Vi mener, at alle investorer kan åbne op for større muligheder, når deres beslutninger er drevet af logik frem for følelser.
 

Hvordan kan investorer reducere deres mulighed for at få langsigtet afkast? Fisher Investments Norden gennemgår almindelige investeringsfejl

På flere forskellige måder, men almindeligvis ved at forveksle begyndelsen på et kortsigtet fald med en langvarig nedgang. I de tilfælde reagerer investorer ofte på markedsnyheder ved at foretage en potentielt dyr porteføljehandel i stedet for at holde sig til deres langsigtede plan. Som Fisher Investments Nordens historiske gennemgang bekræfter, kan det have katastrofale følger at lade følelser påvirke investeringsbeslutninger.
 

Hvad kan investorer gøre for at undgå at begå sådanne fejl? Fisher Investments Norden gennemgår, hvordan man træffer fornuftige beslutninger

En af de bedste måder at klare sig igennem markedsustabilitet på er efter vores mening at få større viden om den og om, hvordan man håndterer den. Fisher Investments Norden gennemgår de seneste finansielle nyheder og giver solide og aktuelle kommentarer, der er designet til at hjælpe investorer med at forstå de negative kognitive skævheder og adfærdsmæssige problemer, der kan opstå som reaktion på daglige økonomiske begivenheder. Vi håber, at dette indhold, sammen med vores unikke indsigt i markedsbevægelser, leveret gennem NP Investor kan hjælpe investorer med at træffe klare beslutninger. 

Ønsker du dig en større forståelse af finansielle nyheder og begivenheder, eller hvordan tilsvarende markedsustabilitet kan påvirke din investeringsplanlægning, så sørg for at vende tilbage regelmæssigt for at læse Fisher Investments Nordens gennemgange og indsigt. Du kan også spørge efter Fisher Investments Nordens tilbud til investorer ved at besøge vores hjemmeside.

Følg Fisher Investments Norden for at få de seneste markedsnyheder og opdateringer. Følg os på:

•    Facebook
•    Twitter
•    LinkedIn

Investering i aktiemarkedet indebærer risiko for tab, og der er ingen garanti for, at den investerede kapital betales tilbage hverken helt eller delvist. Tidligere resultater er ingen garanti for og giver ingen pålidelig indikation om fremtidige resultater.
 

Læs mere på: www.fisherinvestments.com/da-dk