Novo-aktien stiger efter resultat af prisforhandlinger i USA
De amerikanske myndigheder har torsdag eftermiddag offentliggjort resultaterne af de første prisforhandlinger, der nogensinde er gennemført af den offentlige amerikanske sygesikring, Medicare.
I alt var ti lægemidler, heriblandt Novo Nordisks hurtigtvirkende insulin, Novolog og Fiasp, igennem prismøllen, som skal sikre omfattende besparelser, når de nye priser træder i kraft fra 2026.
De vedtagne prisreduktioner for de ti lægemidler i forhold til deres listepriser i 2023 svinger fra 38 til 79 pct., og for Novos hurtigtvirkende insulin er der vedtaget en rabat på 76 pct., fremgår det af en meddelelse fra Centers for Medicare and Medicaid Services, CMS.
Umiddelbart virker udmeldingerne ikke skræmmende for investorerne, og Novo-aktien er efterfølgende kravlet op i et plus på 1,6 pct. til 924,90 kr. efter at have ligget omtrent uændret tidligere på eftermiddagen.
STØRSTE PRISREDUKTIONER PÅ DIABETESMIDLER
Generelt blev der vedtaget de største prisreduktioner på diabetesmidler, hvor Januvia fra Merck & Co toppede med en rabat på 79 pct. af listeprisen.
Ifølge Biden-administrationen vil de samlede besparelser, når reduktionerne træder i kræft, løbe op i 7,5 mia. dollar, eller knap 51 mia. kr.
Umiddelbart kan det dog være svært at se, hvor meget meget Medicares nyforhandlede priser fra 2026 rent faktisk afviger fra de gældende udgifter til medicinen i dag.
Det skyldes, at de private forsikringsselskaber, der administrerer Medicare-ordningerne, i dag forhandler priserne på egen hånd, skriver Bloomberg. Og nettopriserne, som medicinalselskaberne modtager for deres medicin, er ikke offentlige.
På forhånd havde den amerikanske storbank JPMorgan vurderet, at Medicares prisforhandlinger kunne føre til endnu billigere medicin og gennemsnitlige prisnedslag på 40 pct. sammenlignet med de nuværende nettopriser.
Andre børshuse som BMO Capital så dog en mindre påvirkning.
For Novo var der under alle omstændigheder her og nu tale om en mindre del af forretningen, som var omfattetaf prisforhandlingerne.
Selskabets hurtigtvirkende insuliner solgte sidste år for sammenlagt lidt mindre end 5,3 mia. kr. i USA. Det tal er fraregnet rabatter, men tæller ud over Medicare, også de private ordninger.
- Så det er en bid af de 5,3 mia. kr., og Novo har i forvejen lavere priser i Medicare end i andre salgskanaler. Så jeg vurderer ikke, at det får kæmpestor betydning for Novo, sagde Søren Løntoft Hansen, analytiker i Sydbank, før resultatet af prisforhandlingerne var kendt, til MarketWire.
FLERE PRISFORHANDLINGER FORUDE
På længere sigt kan Medicares prisforhandlinger dog få større betydning i takt med dens udbredelse. Fremover skal Medicare nemlig forhandle priser på 15 udvalgte lægemidler med effekt både i 2027 og 2028 og 20 lægemidler hvert år fra 2029 og frem.
Medicares prisforhandlinger blev indført i forbindelse med vedtagelsen af den såkaldte Inflation Reduction Act fra 2022.
Indtil da havde Medicare ikke mulighed for at forhandle priser på vegne af sine 66 mio. medlemmer. I stedet forhandlede de private sygesikringer og deres mellemmænd på vegne af de ordninger, de administrerede. Dette har dog ført til kritik af, at Medicare mistede noget af sin forhandlingskraft.
.\\˙ MarketWire
Tags: Shares❯
Mest læste lige nu
Seneste nyheder
- 1 af 1182
- næste ›