ASML's elendige regnskab suger glæden ud af aktiemarkederne

Udgivet den 15-10-2024  |  kl. 17:03  |  

Den hollandske chipudstyrsproducent ASML har tirsdag fremlagt et fejlskud af dimensioner med sit regnskab for tredje kvartal, hvor antallet af nye ordrer overraskende blev mere end halveret.

Skuffelsen sender rystelser gennem de globale aktiemarkeder. I Europa er en nedtur blevet udbygget, mens håbet om tredje indeksrekord for det amerikanske S&P 500-indeks i træk er blevet punkteret.

ASML producerer vigtigt udstyr til fremstilling af halvledere, der anvendes inden for blandt andet kunstig intelligens (AI).

Mens der stadig opleves en stærk udvikling på området for AI, er selskabets øvrige områder udfordrede.

- Mens der fortsat er en stærk udvikling og opadgående potentiale i AI, er bedringen i andre markedssegmenter længere tid undervejs. Det ser nu ud til, at bedringen er mere gradvis end tidligere ventet. Det ventes at vare ved i 2025, hvilket er den primære årsag til forsigtighed hos kunderne, siger topchef Christophe Fouquet i regnskabet.

I tredje kvartal faldt ASML's ordreindgang med 53 pct. til 2,63 mia. euro. Her var ventet 5,39 mia. euro af analytikerne ifølge Bloomberg News.

Samtidig er prognosen for 2025 sænket, så der nu ventes et salg på 30-35 mia. euro fra før 30-40 mia. euro og mod ventet 35,94 mia. euro. Også bruttomarginen er blevet sænket, så den nu lyder på 51-53 pct. fra før 54-46 pct.

ASML anfører efter regnskabet en gedigen nedtur til teknologiaktierne i Europa. Den hollandske aktie falder 10,6 pct. til 708 euro. Med sig trækker den hele industrien, der blandt andet tæller ASM International og BE Semiconductor Industries med fald på 10,4 pct. og 9,5 pct.

Samlet falder teknologisektoren i det brede fælleseuropæiske aktieindeks Stoxx 600 med 6,2 pct., og for hele indekset er der tale om et dyk på 0,7 pct.

I USA viger S&P 500-indekset med 0,4 pct. fra et plus på 0,1 pct. før regnskabet, mens Nasdaq-indekset sætter sig 0,9 pct. fra et minus på 0,2 pct. før.

.\\˙ MarketWire

Morten Frederik Heltoft

Tags:  Shares❯  Udenlandsk selskab❯ 

Seneste nyheder