Novo: Diabetesforening vil have høring om insulinpriser i USA

Udgivet den 21-11-2016  |  kl. 07:01  |  
Novo Nordisk - Research

Den amerikanske diabetesforening, ADA, har nu meldt sig debatten om de høje insulinpriser i USA. Det sker med en opfordring til Kongressen om at indlede høringer med insulinproducenter og andre deltagere i forsyningskæden for at identificere årsagerne til de markante prisstigninger på insulin i USA gennem de senere år.

Samtidig opfordrer ADA samtlige interessenter til at øge gennemsigtigheden om prisdannelsen. Det gælder medicinalselskaberme, men også forsikringsselskaber, apoteker, grossister og indkøbsorganisationer.

Indsparket fra ADA, der er lagt ud torsdag i sidste uge på foreningens hjemmeside, kommer, efter at den amerikanske senator Bernie Sanders tidligere i november beskyldte insulinproducenterne for at gå mere op i profit end i patienterne og for at hæve priserne markant.

Sanders og den demokratiske politiker, Elijah Cummings, gik efterfølgende et skridt videre og bad det amerikanske justitsministerium og den amerikanske konkurrencemyndighed, Federal Trade Commission, om at undersøge, om Novo Nordisk og konkurrenterne Eli Lilly og Sanofi ulovligt har koordineret priser på insulin. Dette afvises af producenterne.

ADA skriver i sin begæring, at listepriserne på insulin er næsten tredoblet fra 2002 til 2013.

Ifølge Novo er rabatterne, som indkøbsorganisationerne, eller de såkaldte pharmacy benefit-managers (PBM'ere), forhandler på vegne af sygekasserne, dog også steget væsentligt i de senere år.

Det betyder, at Novos nettopriser blot har fulgt udviklingen i de amerikanske forbrugerpriser, sagde Novos topchef Lars Rebien Sørensen ved flere lejligheder i sidste uge.

ADA's mål med høringerne i Kongressen er at sikre adgang til insulin for alle amerikanere, skriver foreningen, der har indledt en underskriftsindsamling på nettet for at få en høring igennem.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

Relaterede nyheder