Novo modsætter sig insulin-valg i amerikanske prisforhandlinger

Udgivet den 17-10-2024  |  kl. 06:23  |  

Novo Nordisk har over for en appelret i USA bestridt juraen i den offentlige sygekasse Medicares beslutning om at udvælge seks af selskabets insulinbehandlinger til at være omfattet det statslige program for prisforhandlinger her i 2024.

Det skriver Bloomberg News onsdag.

Centers for Medicare & Medicaid (CMS) har ikke fejlfortolket Inflation Reduction Act (IRA), da det indførte priskontrol og grupperede de seks insuliner under et, skriver Novo Nordisks advokater i en stævning.

De nye regler, som er indført med IRA, giver CMS mulighed for hvert år at udvælge ti medikamenter til prisforhandling, og her har insulin været på toppen af listen for myndighederne.

Novo mener dog ifølge Bloomberg News ikke, at de seks forskellige insulinbehandlinger er det samme som en, da de alle har undergået forskellige kliniske forsøg, med forskellige patientgrupper og med individuelle godkendelser fra de amerikanske sundhedsmyndigheder. Selv om de har samme aktive ingrediens.

I august offentliggjorde CMS det første års liste med rabatterede medicinske behandlinger.

I juni afviste en føderal domstol Novo Nordisks påstand.

Argumentet fra den danske koncern kan blive brugt igen, hvis det bakkes op af appelretten, for mange iagttagere peger på, at Novos diabetesmiddel Ozembic, fedmemidlet Wegovy og diabetespillen Rybelsus, der alle baserer sig på Semaglutid.

Inflation Reduction Act er en omfattende lov, som sender milliarder af dollar ud i investeringer i amerikansk infrastruktur og vedvarende energi, men som blandt andet altså også har åbnet for muligheden for at handle priser på de mest anvendte mediciner i USA ned.

FAKTA:

* Medicare er en føderalt sundhedsforsikring i USA, som primært dækker ældre over 65 år samt visse yngre personer med handicap eller specifikke sygdomme.

* Medicaid er et fælles føderalt og statsligt program i USA, som yder sundhedsdækning til personer og familier med lave indkomster. Det dækker en bred vifte af sundhedsydelser og er behovsbaseret.

* Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) er en føderal myndighed i USA, som administrerer Medicare, Medicaid og Children's Health Insurance Program (CHIP).

* Inflation Reduction Act, en lov vedtaget i USA i 2022, indeholder investeringer i infrastruktur, vedvarende energi og sundhedspleje samt en række skattetiltag. Loven inkluderer også bestemmelser om at reducere statsunderskuddet og kontrollere lægemiddelpriser. Gennem ti år skal der via loven investeres 369 mia. dollar.

.\\˙ MarketWire

Redaktion

Tags:  Shares❯  USA❯