Nykredit/CEO: Overrasket over enstemmigt nederlag

Udgivet den 03-06-2014  |  kl. 16:13  |  

Det var en ganske stor overraskelse for Nykredits topchef, Michael Rasmussen, at selskabet tirsdag tabte sagen om bidragssatser mod Konkurrencerådet i Højesteret.

Sagen, der afgjorde, at omkring 140.000 kunders realkreditlån ikke bliver udsat for prisstigninger, var nemlig i første omgang blevet afgjort enstemmigt til Nykredits fordel i Sø- og Handelsretten.

- For det første vil jeg sige, at vi er lidt overraskede over afgørelsen. Vi vandt enstemmigt i Sø- og Handelsretten, og så taber vi enstemmigt i Højesteret. Det skal man lige vænne sig til, siger Michael Rasmussen til Ritzau Finans.

STADIG BUSINESS AS USUAL

Hvor stor betydning afgørelsen får for Nykredit på længere sigt er mere tvivlsomt, lyder vurderingen fra Nykredit-topchefen, der i første omgang lige skal kigge dommen igennem, før der tages videre beslutninger.

Under alle omstændigheder har det dog en umiddelbar økonomisk betydning, som er til at sluge for Nykredit.

- Det er stadig business as usual. Afgørelsen har den konsekvens, at vi ikke kan gøre noget direkte ved de der 140.000 kunder. Det gør dog ikke, at vi ikke på et senere tidspunkt kan spørge konkurrencestyrelsen og måske få lov at hæve bidragssatserne, siger Michael Rasmussen og fortsætter:

- Vi har en mindre del af vores kunder, der har en rigtig god pris, og på den økonomiske side betyder det 200 mio. kr. årligt for os, hvis man sammenligner med den gældende markedspris for koncernens andre kunder.

TRÆKKER LUFT IND

En del af tirsdagens afgørelse lægger dog også op til, at Nykredit kan tage sagen videre, hvis der kommer nye oplysninger. Men den tilgang overvejes ikke på nuværende tidspunkt.

- Vi har hele tiden muligheden for at spørge i konkurrencestyrelsen. Men nu tager vi lige lidt luft ind og læser dommen igennem. Vi har ingen umiddelbare planer om at tage sagen videre, siger Michael Rasmussen.

Direktøren peger samtidig på, at afgørelsen ikke umiddelbart kommer til at betyde højere priser for Nykredits resterende kunder.

- Vi har ingen aktuelle planer om prisforhøjelser, fastslår Michael Rasmussen.

INGEN BETYDNING FOR KREDITVURDERINGER

Selv om nederlaget i Højesteret anslået betyder lavere indtægter på 200 mio. kr. om året, påvirker afgørelsen ikke Nykredits kreditvurderinger hos de store ratingbureauer, lyder vurderingen fra Michael Rasmussen.

- Det ville da være rart at have det ekstra med også, men det er ikke noget, der sætter vores ratings i spil. Det er 200 mio. kr., og vi venter at tjene omkring 3 mia. kr. før beholdningsindtjening i 2014, lyder det fra direktøren.

Nykredit opjusterede i midten af maj sine forventninger til hele 2014 til et resultat før beholdningsindtjening på 2,75-3,25 mia. kr.

ENSTEMMIGT NEDERLAG

Tirsdagens afgørelse i Højesteret slår fast, at Nykredit er bundet af tilsagnet om at holde de såkaldte bidragssatser på 0,5 pct. for kunder, der kom til Nykredit før 2012. Bidragssatsen er den pris, som boligejere betaler realkreditinstituttet for at administrere boliglånet.

Tilsagnet blev givet i forbindelse med Nykredit s køb af Totalkredit i 2003 og var et krav fra konkurrencemyndighederne for at godkende fusionen.

Og bordet fanger. De syv dommere i Højesteret var enige om, at tilsagnet om at holde prisen i ro ikke er tidsbegrænset, som Nykredit ellers har argumenteret for, oplyser højesteretsdommer Thomas Rørdam.

Nykredit er utilfreds med, at selskabet ikke kan hæve bidragssatsen på lånene på samme måde som andre realkreditinstitutter.

I Nykredit har argumentationen flere gange lydt, at den gamle aftale stiller selskabet ringere end konkurrenterne, og at flere omkostninger i forbindelse med nye kapitalkrav øger behovet for at regulere prisen på boliglån.

/ritzau/FINANS

Mikkel Brix Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk