USA/lukning: Nvidia, Amazon og Microsoft trak aktier op - Apple, Alphabet presset

Udgivet den 10-09-2024  |  kl. 06:32  |  

Sidste uge bød på de største kursfald til de amerikanske aktier i 18 måneder, men mandag gik investorerne på tilbudsjagt og handlede aktierne op.

Tirsdag morgen er stemningen let negativ. Futures indikerer fald på 0,1-0,2 pct. i de tre store aktieindeks før børsåbning senere på dagen.

Der var mandag fremgang til - næsten - alle hovedsektorerne i S&P 500-indekset, men det var de cykliske, som førte an, mens vækstsektorerne med de mange teknologiselskaber så en mere afdæmpet udvikling.

Apple, der ellers klarede sig bedre end de andre "Magnificent Seven" i sidste uge, hang mandag blandt de store navne, selv om der var fokus på lanceringen af de nye iPhone 16-modeller og deres AI-baserede funktioner. En ny konkurrencesag hæmmede samtidig Alphabet.

Det brede S&P 500-indeks steg mandag 1,2 pct. I sidste uge tabte hovedindekset 4,2 pct. Både Dow Jones og Nasdaq vandt begge samtidig mandag også frem med 1,2 pct.

- Vi ser mest teknisk køb af dykket, siger Tom Essaye, grundlæggeren af The Sevens Report, til Bloomberg News.

- Den økonomiske vækst er uden tvivl og tydeligvis ved at miste momentum, men en blød landing er stadig mere sandsynlig end en hård landing.

Han fremhæver, at markedet nu efter sidste uges mange data fra arbejdsmarkedet imidlertid vil vende blikket mod inflationen med offentliggørelsen henholdsvis onsdag og torsdag af forbruger- og producentpriser for august.

September er historisk den dårligste aktiemåned, hvilket sidste uges udvikling måske er en illustration af, og samtidig er det valgår i USA, og der viser udviklingen gennem tiderne også, at aktiemarkedet falder i både september og oktober.

NVIDIA TRAK OP

I S&P 500 klarede it-aktierne og cyklisk forbrug sig bedst med et plus på 1,6 pct., mens finansaktierne steg næsten det samme.

Industri gik også op med næsten 1,6 pct. blandt andet løftet af, at Boeing steg med 3,4 pct. Flyproducenten har nemlig indgået en ny overenskomst med fagforeningerne med en lønstigning på 25 pct. over fire år og synes dermed at kunne undgå en truende strejke.

It-aktierne blev desuden løftet 1,4 pct., mens der samtidig var fremgang til andre cykliske sektorer med plusser til finans, til råvarer og materialer samt til energi på 0,8-1,4 pct.

Mandag var det Nvidia, som med en fremgang på 3,5 pct. bidrog mest til fremgangen. Chipkæmpens aktie ligger dog stadig omtrent 15 pct. under niveauet inden forrige uges kvartalstal og inden sidste uges skuffelse fra konkurrenten Broadcom, som efter fredagens minus på 10,4 pct. mandag vandt 2,8 pct.

Der var ligeledes inden for it fremgang til Microsoft på 1,0 pct., mens Oracle, der ifølge programmet skulle lægge sine kvartalstal frem efter markedets lukning, blev sendt ned med 1,4 pct. Apple var det meste af mandagen i minus, men endte til sidst med et marginalt løft.

I kommunikationsservice tabte Alphabet derimod 1,7 pct. efter en nyhed om, at de britiske konkurrencemyndigheder anser datterselskabet Google for at misbruge sin dominerende markedsposition, og da endnu en konkurrencesag startede i USA startede mandag.

Der var omvendt i cyklisk forbrug plus til Amazon på 2,3 pct. og til Tesla på 2,6 pct.

STEG EFTER GODKENDELSE

I hovedindekset steg vaccineproducenten Moderna mandag også med 5,1 pct., da de canadiske sundhedsmyndigheder har godkendt en produktionsfacilitet.

Fredag aften annoncerede indeksudbyderen S&P Global de kommende justeringer af S&P 500-indekset. Om to uger ryger American Airlines, Etsy og Bio-Rad ud, men mandag var det alligevel kun Etsy og Bio-Rad, som faldt med henholdsvis 1,6 og 2,0 pct.

Ind i indekset vil i stedet komme softwareselskabet Palantir og computerproducenten Dell, og de vandt mandag henholdsvis 14,1 og 3,8 pct., mens det tredje nye navn, forsikringsselskabet Erie Indemnity, tabte 0,6 pct.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯