Bull-markedet fylder 8 år - hvad nu?

Udgivet den 16-05-2017  |  kl. 07:00  |  

Sponsoreret indhold

Det er ikke længe siden, at bull-markedet fyldte otte år. Nu hvor det er det andet længste nogensinde (kun overgået af bull-markedet i 1990'erne), er der mange investorer, der spekulerer på, hvor længe festen mon kan vare ved. Det er skuffende, men der er ingen, som præcist kan sige, hvornår bull-markedet stopper. Generelt er der dog ikke noget nærtforestående højdepunkt. Det er ikke nogen videnskabelig vurdering, men ifølge Sir John Templetons rammende markedscyklusbeskrivelse, at "bull-markederne fødes som pessimister, vokser sig større som skeptikere og modnes som optimister og dør i en eufori", så befinder vi os formentlig et sted mellem "vokser sig større som skeptikere" og "modnes som optimister." Efter vores mening er den proces, som Templeton har beskrevet, langt fra overstået, hvilket indikerer at tiltagende optimisme og aftagende frygt markant kan styrke aktierne, før bull-markedet topper i eufori.

Mens usikkerheden er aftaget efter frygten sidste år, især i forhold til Brexit og præsidentvalget i USA, så er der fortsat en vis tilbageværende pessimisme, når det gælder den politiske implementering (eller mangel på samme), navnlig i USA og Storbritannien. Dette omfatter en annullering af og potentiel erstatning af Affordable Care Act (Obamacare), en skattereform, genforhandling af handelsaftaler, ressourcer til renovering af infrastruktur, en revidering af Dodd-Frank loven om regulering af finanssektoren, diskussion om gældsloftet og udnævnelser til Fed. Denne lurende frygt, som er ubetydelig i forhold til sidste år, afspejler en boblende markedsstemning, dog er der fortsat en vis usikkerhed, navnlig i Europa. Markedet frygter de europæiske valg, risikoen for handelskrig og der er generel nervøsitet i forhold til præsident Trumps uforudsigelighed. Og vi kunne blive ved.

Læs en dybdegående analyse af aktuelle markedsforhold i Fisher Investments Nordens aktiemarkedsudsigt, som du kan downloade gratis her. 

Udenfor det politiske cirkus er der nogle, der bekymrer sig om centralbankernes pengepolitiske stramninger og inflationen (uanset om den er for høj eller for lav). Mange kritikerne råber op om oppustede værdiansættelser og argumenterer, at de vil bane vejen for aktiefald. På trods af al den opmærksomhed, som denne frygt får, så er sandsynligheden for, at den kommer til at ryste bull-markedet stærkt overvurderet.

Bull-markedets anatomi

Der vil altid være en vis frygt, men velkendt frygt kan ikke forventes at påvirke markederne. Den vil i stedet dæmpe markedsstemningen og mindske forventningerne, og dette sænker niveauet for, hvor meget der skal realiseres for at skabe en positiv overraskelse. Det er derfor, at bull-markedet siges at være brolagt med bekymringer.

Der er to måder, hvorpå et bull-marked kan dø. Enten bliver det slået ud af en kraftig og ukendt udvikling med en negativ økonomisk påvirkning, som består af mange milliarder dollar. To eksempler er FAS 157 og den amerikanske regerings bizarre handlinger som reaktion på panikken i 2008 og Feds massive forhøjelse af kravet til bankernes reserver i 1937. Vi kan i øjeblikket ikke få øje på noget, der ville kunne slå lige så hårdt, men vi holder løbende øje med det. Det er mere sandsynligt, at det nuværende bull-marked dør, som Templeton forklarer det - i eufori, og dermed som de fleste andre. Men der er ingen åbenlyse tegn på ligegyldig ignorering af risiko i øjeblikket. 

Markedsstemningen bobler kraftigere, men det er ikke ligefrem eufori. Ægte eufori - så skal vi tænke tilbage på slutningen af 1990'erne, hvor alt, der hed noget med dot-com, kunne gå på børsen (og efterfølgende stige kraftigt på det sekundære marked), i stil med boblen i energisektoren i starten af 1980'erne. Eller tænk tilbage på 1970'ernes skøre dille kaldet "Nifty Fifty", hvor aktierne fra 50 amerikanske virksomheder blev udråbt til kun at afhænge af "en eneste beslutning". Denne "eneste beslutning" var: køb. Det handlede om vækst for enhver pris! Ignorering af de fundamentale økonomiske forhold, der kendetegner markedet på toppen (omvendte rentekurver og fremadskuende nøgletal med tegn på svækkelse) gik hånd i hånd med den euforiske udvikling.

I dag mangler ikke kun euforien, også de fremadskuende nøgletal er positive og rentekurven tilstrækkelig stejl. Der kan gå år, før vi kommer til at opleve overdrevent aggressive myndigheder, som forsøger at tøjle uhæmmet inflation eller "dyriske instinkter". Overskrifterne skriger op om høje værdiansættelsesmetoder, sågar de ubrugelige såsom CAPE. Der, hvor man skal bekymre sig, er når det går så godt, at et "nyt paradigme" er rationalet for enhver værdiansættelse og at næsten alle tror på det. Selvom investorerne ikke er lige så skeptisk nervøse, som de har været i senere år, så kaster de ikke intetanende al deres forsigtighed overbords.  Efterhånden skal det nok ske. Men de skal først opleve, at den falske frygt forsvinder længere væk i horisonten. 

Frygten for tab opvejer frygten for at gå glip af en gevinst 

Bull-markedet har klaret sig gennem megen frygt indtil videre i denne cyklus og skræmt investorerne fra vid og sans. Det har ikke været nogen nem rejse - hvert skridt har været som at gå gennem et sandt minefelt. Men al den frygt har vist sig at give fodfæste på en vej, som er brolagt med bekymringer. Det svære for investorerne er at komme igennem den. Havde de gjort det, var de blevet belønnet i stor stil.

Markederne har tendens til at udvikle sig i cyklusser, fordi vi som mennesker har svært ved at tabe. Ifølge den såkaldte udsigtsteori hader vi at tabe, i gennemsnit faktisk to og en halv gang så meget som vi elsker at vinde.1 Langs bekymringsmuren, som har være der siden 2009, har mange investorer været så bange for at tabe (traumatiserede af økonomisk panik), at de er gået glip af et historisk bull-marked. Nu otte år senere har markederne aflivet en stor del af den frygt, som medierne råbte op om, og gradvist flyttet skepsissen fra at fokusere på aktierne til selve kritikerne.

Men som mennesker er vi naturligt forsigtige, så der skal gå lang tid, og der skal meget dokumentation til for, at masserne overvinder deres bekymringer. Først da overtager frygten for at gå glip af en gevinst. Det er, når presset opstår (frygten for at falde bagud), at den vilde bull-effekt starter. Medierne lancerer (eller gengiver kritikernes) ad-hoc-rationaliseringer om, hvorfor bull-markedet ingen ende har, hvilket er lige så absurd som permanente bear-markeder (bare omvendt).

Når alle er optimistiske uden forbehold, så er der ingen skeptikere, som skal overtales. Ingen som lige er blevet bullish. Ikke længere noget ønske om at presse aktierne op. At sidde øverst på en mur af bekymringer er risikabelt. Men indtil da er der masser af muligheder for, at optimismen kan modnes, hvilket historisk set er der, hvor markederne har oplevet det bedste afkast nogensinde. 

Fisher Investments Nordens seneste markedsudsigt kigger nærmere på det aktuelle bull-marked, læs hele rapporten her.

________________________________________

1 Kahneman, D. and Tversky, A. (1979). Prospect Theory: An Analysis of Decision under Risk. Econometrica, 47(2), pp. 263-291.

Fisher Investments Norden er den danske  filial af Fisher Investments Europe Limited, et selskab helejet af Fisher Investments. Fisher Investments er et privat og uafhængig kapitalforvaltningsfirma. Fisher Investments Europe delegerer porteføljeforvaltningstjenester til sit moderselskab. Denne artikel afspejler firmaets holdninger, synspunkter og kommentarer af Fisher Investments redaktionelle afdeling, som til hver en tid kan ændres uden forvarsel. Markedsinformation er udelukkende delt af illustrative og informative  årsager.  Intet i denne artikel udgør investeringsrådgivning eller anbefaling til at købe eller sælge et bestemt værdipapir eller antyder at en bestemt transaktions- eller investeringsstrategi passer til en bestemt person.
 

Udgivet af: Fisher Investments Norden

Flere blogs fra Fisher Investments Norden

11/09 Aflivning af myter om handelsunderskud
Toldtariffer, snak om handelskrige og handelsunderskud dominerer overskrifterne for tiden. Nogle politikere sværger på, at de vil rette op på handelsunderskud ved at implementere nye toldtariffer.... Læs mere
24/08 Kontantbeholdninger kan være en dyr løsning
Efter en ustabil start på 2018 er globale aktier steget med 3,3 % til og med den 31. maj.i Men nogle mediekilder advarer om, at aktiemarkedets ustabilitet vil vende tilbage, og de nævner flere... Læs mere
12/07 Populisme: Grækernes kontrafaktiske tilgang
I årene siden de græske underskudsproblemer udløste eurozonens store gældskrise, er de euroskeptiske populister blevet mere populære og har givet EU og euroen skylden for de økonomiske problemer. I... Læs mere
13/04 Hvorfor global diversificering er vigtig
Diversificering er et af de vigtigste principper i investering. Gøres det rigtigt, kan investorerne reducere omfanget af den risiko, som de tager uden at gå glip af langsigtede afkast. Det kan lyde... Læs mere
02/03 Hvad investorer kan lære af Grækenlands opsving
Det er normalt ikke en nyhed i sig selv, når et land sælger obligationer. Men når landet er Grækenland, er det vigtigt. Især da det omhandler en 7-årig obligation med blot 3,5 % i rente - hvilket var... Læs mere

Fisher Investments Nordens billede

Fisher Investments Norden

Personlig porteføljeforvaltning og investeringsrådgivning med kunden i fokus

Fisher Investments Norden er den danske filial af Fisher Investments Europe Limited, som er blevet kåret til årets formueforvalter tre år i træk af ADVFN. De sætter en stor ære i at hjælpe sine kunder bedst muligt, således deres kunder kan nå deres finansielle mål ved hjælp af en proaktiv service og skræddersyede tilbud efter behov. 

Fisher Investments Norden tilbyder personlig porteføljeforvaltning med en konkurrencedygtig og gennemsigtig betalingsstruktur med opbevaring af aktiver hos uafhængige banker i Danmark. Fisher Investments Europe’s dedikerede investeringskonsulenter udbyder en unik service, som er formet efter kundens langsigtede investeringsmål. De kan tilbyde en bred vifte af kapitalforvaltningsstrategier til individuelle investorer med deres fagkyndighed inden for en længere række af investeringsstrukturer. Med stor erfaring i globale investeringer, giver Fisher Investments Europe sine kunder en attraktiv mulighed for at erhverve globale porteføljer. 

Moderselskabet Fisher Investments blev grundlagt i 1979, og  per 31.03.2017 forvalter Fisher-gruppen aktiver for over 541 milliarder kroner og har mere end 35.000 kunder på verdensplan.

Læs mere på www.fisherinvestments.com/da-dk