Fisher Investments Nordens gennemgår, hvordan man opdager og undgår økonomiske svindelnumre

Udgivet den 01-11-2023  |  kl. 17:19  |  

Der var 3,7 mio. tilfælde af svindel i England og Wales i 2022, og tabene beløb sig til GBP 2,46 mia. i regnskabsåret 2021/2022. Det viser tal fra det engelske statistikbureau Office for National Statistics.[i] I Tyskland vurderer politiet, at investortab i forbindelse med online investeringssvindel løber op på næsten EUR 1 mia. årligt.[ii] På den anden side af Atlanten mistede amerikanske forbrugere mere end USD 8,8 mia. på grund af svindel i 2022 i henhold til Federal Trade Commission - en stigning på 30 % i forhold til året før.[iii] Fisher Investments Norden gennemgår mange former for økonomisk svindel over hele verden, og vores erfaring viser, at investorer er bedre rustet til at undgå svindel, hvis de kender til nogle af de mest almindelige svindelmetoder.

Hvis du vil læse mere om, hvordan aktuelle forhold har indvirkning på aktiemarkedet og din portefølje, så download Fisher Investments Nordens seneste aktiemarkedsudsigt og få løbende indsigter.

Finansielle medier, som Fisher Investments Norden gennemgår, har dækket adskillige historier om svindlere, der har haft succes med at snuppe investorers penge. I 2020 fængslede politiet den skotske direktør Alistair Greig for at stå bag en "Ponzi-fidus" (et svindelnummer, hvor de første investorer får udbetalt penge fra nye investorer, uden de ved det).[iv] Hans virksomhed Midas Financial Solutions lokkede investorer til med såkaldte højrentekonti -  der garanterede høje afkast uden risiko. Samtidig brugte Greig kundernes penge til at finansiere egne luksusvaner med køb af dyre biler, feriehuse og adskillige billetter til fodboldkampe i Premier League. Tidligere i år arresterede amerikansk politi Raymond Brewer for at stjæle over USD 8 mio. fra investorer. Brewer påstod at bygge biogastanke, der kunne forvandle komøg til biogas og derved skabe millioner i indtægter.[v] Han hævdede samtidig, at investorer ville få to tredjedele af overskuddet plus skattemæssige fordele. Ligesom Greig brugte Brewer kundernes penge til at finansiere sin egen ekstravagante livsstil - hvilket ifølge Fisher Investments Nordens erfaring er et typisk karaktertræk hos svindlere.

Ud over Ponzi-fiduser slås investorer også med en forholdsvis ny trussel: teknologiske fremskridt, der har ændret forholdene for investeringssvindel. Ifølge Barclays foregår 77 % af finansielle svindelnumre nu på sociale medier, onlinemarkedspladser og dating-apps.[vi] Svindlere bruger disse platforme til at nå ud til tusindvis af mennesker på en gang - en metode, der også kaldes phishing. De kan også bruge kunstig intelligens (AI-teknologi) til at genskabe en persons stemme og udgive sig for at være en ven eller et familiemedlem, der beder om penge - en trussel, der for nyligt blev fremhævet af Nikhil Rathi, chef for den britiske tilsynsmyndighed FCA (Financial Conduct Authority).[vii]

I forbindelse med vores dækning af økonomiske nyheder støder Fisher Investments Norden ofte på den slags historier, og vi har samlet nogle almindelige advarselstegn. For det første beder svindlere ofte offeret om at overføre penge til en anden persons konto eller en uregistreret depotbank. I mange tilfælde - som de ovennævnte - er modtageren faktisk den kriminelles personlige konto. For det andet giver investeringssvindlere ofte urealistiske garantier -  de lover enorme, prangende afkast for at fange investorernes opmærksomhed. Vi har også set, at mange svindlere lover regelmæssige eller stabile afkast år ud og år ind, uanset hvordan markedet ellers opfører sig. Selvom globale aktiers langsigtede annualiserede afkast er 8,5 %, indebærer det perioder med negativ volatilitet og år med nedgang undervejs.[viii] Fisher Investments Norden vil altid være mistænkelige, hvis nogen lover stabilt positive og ensartede afkast uden nedture. Endnu et eksempel er meget komplekse investeringer eller strategier (f.eks. indviklede teknologiske processer eller hidtil usete aktivklasser) - det er vores erfaring, at påstået avanceret teknologi kan fungere som en afledningsmanøvre, der skal distrahere investorerne fra svindlerens hensigter.

Hvis du vil læse mere om, hvordan aktuelle forhold har indvirkning på aktiemarkedet og din portefølje, så download Fisher Investments Nordens seneste aktiemarkedsudsigt og få løbende indsigter.

Fisher Investments Norden mener, at det vil være en fordel for investorer at beskytte sig mod svindel ved at sætte flueben ved et par ting, før de vælger investeringer eller rådgivere. For det første bør du kun overføre penge til en etableret ekstern depotbank. Det mest effektive forsvar mod svindel er, at man ikke giver en svindler adgang til sine aktiver. På den måde holder man investeringsbeslutninger og den fysiske opbevaring af sine aktiver adskilt, og hvis man ikke overfører penge til en svindler, kan vedkommende ikke stikke af med dem. Fisher Investments Norden mener også, at det er en fordel at have onlineadgang, så du er i stand til at tjekke dine konti når som helst. Hvis du bruger et investeringsselskab eller en investeringsforening, bør du være klar over, hvem der står for bogholderi og tilsyn - det bør også være en ekstern tredjepart. For det andet skal du vide, hvad du investerer i. Din rådgiver bør være i stand til at hjælpe dig med at forstå både produkter og strategi - herunder risici og hvordan, der genereres afkast. Sidst, men ikke mindst, bør man have realistiske forventninger til investeringsafkast. Du skal være klar over, at negativ volatilitet er et vilkår, når det kommer til investering - det kan man efter vores mening ikke komme udenom. Du vil uden tvivl opleve dårlige år, når du investerer i kapitalmarkeder, og enhver finansrådgiver, der påstår, at de kan undgå det og stadig levere aktielignende afkast, bør du højst sandsynligvis være skeptisk over for.

Denne liste er ikke udtømmende. I henhold til Fisher Investments Nordens gennemgang er det en vedvarende proces at undgå økonomisk svindel, og teknologi skaber nye udfordringer hen ad vejen. Vi mener dog, at hvis man husker på disse tips - og kombinerer dem med en sund skepsis og omhu - er man bedre forberedt på at undgå økonomisk svindel i sin investeringskarriere.

Følg med i de seneste markedsnyheder og -opdateringer fra Fisher Investments Norden i Danmark:

Fisher Investments Norden er det navn, som Fisher Investments Luxembourg, Sàrl driver virksomhed under i Danmark ("Fisher Investments Norden"). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl er et anpartsselskab, som er etableret i Luxembourg, som driver virksomhed under navnet Fisher Investments Europe, og som er registreret i det luxembourgske selskabsregister, Registre de Commerce et des Sociétés (RCS), under selskabsregistreringsnr. B228486. Fisher Investments Europe reguleres af det luxembourgske finanstilsyn, Commission de Surveillance du Secteur Financier ("CSSF"), og har hjemstedsadresse på: K2 Building, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, Third Floor L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe uddelegerer visse aspekter af den daglige investeringsrådgivning, porteføljeforvaltning og handelsfunktionerne til de tilknyttede virksomheder.

Dette dokument udgør Fisher Investments Europe's generelle holdninger og skal ikke betragtes som værende personlig investerings- eller skatterådgivning. Ej heller afspejler det kundens resultater. Der gives ingen garanti for, at Fisher Investments Europe fortsat vil have disse holdninger, og de kan til enhver tid ændre sig baseret på nye oplysninger, nye analyser eller nye overvejelser. Der er intet i dette dokument, som udgør en anbefaling eller estimat om markedsforholdene. Dette dokument er alene vejledende. De aktuelle og fremtidige markeder kan afvige markant fra det heri angivne. Der er endvidere ingen garanti for, at antagelserne anført i illustrationerne heri, er nøjagtige.

[i] Kilde: National Crime Agency og ONS, pr. 7/9/2023.

[ii] "Germany Hunts for Cyber Criminals Amid Billion-Euro Scams," Karin Matussek og Steven Arons, Bloomberg, 18/8/2023. Tilgået via Yahoo! Finance.

[iii] "New FTC Data Show Consumers Reported Losing Nearly $8.8 Billion to Scams in 2022," Federal Trade Commission, 23/2/2023.

[iv] "Fraudster Alistair Greig Jailed for 'Cruel' £13m Investment Lie," personale, BBC, 15/4/2020.

[v] "Central Valley Man Sentenced to Over 6 Years in Prison for $9 Million Cow Manure Ponzi Scheme," det amerikanske justitsministerium, 26/6/2023.

[vi] "Banks Warn of Big Increase in Online Scams," Tom Gerken, BBC, 5/5/2023.

[vii] "Financial Firms Must Boost Protections Against AI Scams, UK Regulator to Warn," Jasper Jolly, The Guardian, 11/7/2023.

[viii] Kilde: FactSet, pr. 7/9/2023. Udsagnet er baseret på annualiseret afkast fra MSCI World-indekset med nettoudbytte, angivet i DKK, 31/12/1970-31/12/2022.

Udgivet af: Fisher Investments Norden


Fisher Investments Nordens billede

Fisher Investments Norden gennemgår de seneste investerings-nyheder, som du bør kende til

Fisher Investments Norden hjælper NPinvestor.dk's læsere med at undgå kognitive og adfærdsmæssige skævheder, der ofte forhindrer investorer i at nå deres langsigtede mål.

Hos Fisher Investments Norden forstår vi investorers forskellige behov og bekymringer, og vi gør vores ypperste for at hjælpe dem med at nå deres økonomiske mål og pensionsmål. Med flere årtiers erfaring og en global tilgang til investering gennemgår Fisher Investments Norden markedsforholdene på NPinvestor.dk for at hjælpe investorer med at finde rundt i finansielle nyheder og markedsaktivitet.

Hos Fisher Investments Norden ved vi, at et af de mest udfordrende aspekter ved investering er bibeholde disciplinen på trods af ustabilitet på markedet. Markedsustabilitet kan udløses af store finansielle nyheder og begivenheder, eller helt uden grund. Disse udsving kan vise sig at være udfordrende for selv de mest kyndige investorer.

Gennem årene har Fisher Investments Norden oplevet mange tilfælde, hvor investorer har haft svært ved at holde fast i deres langsigtede investeringsstrategi i perioder med ustabilitet. Selvom denne frygt er normal, kan det være potentielt skadeligt at reagere på den uden et væsentligt grundlag. Vi mener, at alle investorer kan åbne op for større muligheder, når deres beslutninger er drevet af logik frem for følelser.
 

Hvordan kan investorer reducere deres mulighed for at få langsigtet afkast? Fisher Investments Norden gennemgår almindelige investeringsfejl

På flere forskellige måder, men almindeligvis ved at forveksle begyndelsen på et kortsigtet fald med en langvarig nedgang. I de tilfælde reagerer investorer ofte på markedsnyheder ved at foretage en potentielt dyr porteføljehandel i stedet for at holde sig til deres langsigtede plan. Som Fisher Investments Nordens historiske gennemgang bekræfter, kan det have katastrofale følger at lade følelser påvirke investeringsbeslutninger.
 

Hvad kan investorer gøre for at undgå at begå sådanne fejl? Fisher Investments Norden gennemgår, hvordan man træffer fornuftige beslutninger

En af de bedste måder at klare sig igennem markedsustabilitet på er efter vores mening at få større viden om den og om, hvordan man håndterer den. Fisher Investments Norden gennemgår de seneste finansielle nyheder og giver solide og aktuelle kommentarer, der er designet til at hjælpe investorer med at forstå de negative kognitive skævheder og adfærdsmæssige problemer, der kan opstå som reaktion på daglige økonomiske begivenheder. Vi håber, at dette indhold, sammen med vores unikke indsigt i markedsbevægelser, leveret gennem NP Investor kan hjælpe investorer med at træffe klare beslutninger. 

Ønsker du dig en større forståelse af finansielle nyheder og begivenheder, eller hvordan tilsvarende markedsustabilitet kan påvirke din investeringsplanlægning, så sørg for at vende tilbage regelmæssigt for at læse Fisher Investments Nordens gennemgange og indsigt. Du kan også spørge efter Fisher Investments Nordens tilbud til investorer ved at besøge vores hjemmeside.

Følg Fisher Investments Norden for at få de seneste markedsnyheder og opdateringer. Følg os på:

•    Facebook
•    Twitter
•    LinkedIn

Investering i aktiemarkedet indebærer risiko for tab, og der er ingen garanti for, at den investerede kapital betales tilbage hverken helt eller delvist. Tidligere resultater er ingen garanti for og giver ingen pålidelig indikation om fremtidige resultater.
 

Læs mere på: www.fisherinvestments.com/da-dk